Πέντε εναλλακτικές για το τέλειο χαμόγελο

Εμφυτεύματα, όψεις ρητίνης και πορσελάνης, λεύκανση και οδοντικά μηχανήματα. Όσα χρειάζεται να ξέρετε για να αποκτήσετε ένα τέλειο χαμόγελο.
Πέντε εναλλακτικές για το τέλειο χαμόγελο
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Σίγουρα το καλό πλύσιμο των δοντιών, το στοματικό διάλυμα και το οδοντικό νήμα είναι καταλυτικής σημασίας για την υγεία και την εμφάνιση των δοντιών μας, όμως για όλους εκείνους που θέλουν το τέλειο χαμόγελο τότε οι εναλλακτικές που έχουν για να το αποκτήσουν είναι πολύ περισσότερες και αρκετά πιο ακριβές.

Από τα οδοντικά εμφυτεύματα μέχρι την τελευταία λύση, την ολική οδοντοστοιχία, ξύνουμε την (οδοντική) επιφάνεια από τις πιο δημοφιλείς αισθητικές επεμβάσεις στην οδοντοστοιχία μας.

Οδοντικά εμφυτεύματα

Τι είναι: Πρόκειται για ειδικές κατασκευές από τιτάνιο, που λειτουργούν ως αντικαταστάτες της ρίζας των χαμένων δοντιών και τοποθετούνται μέσα στο οστό της άνω ή της κάτω γνάθου. Σημειώστε επίσης, ότι δεν είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί ένα εμφύτευμα για κάθε δόντι που έχει χαθεί, αλλά μόνο όσα κρίνονται αναγκαία από τον γιατρό για να στηρίξουν μια προσθετική αποκατάσταση η οποία θα αντικαθιστά τα δόντια που λείπουν.

Η επέμβαση γίνεται, κατά κύριο λόγο, με τοπική αναισθησία στο οδοντιατρείο, με μια τεχνική ακριβείας που διασφαλίζει την σωστή τους θέση στο χώρο και δεν είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, πολύπλοκη ή επίπονη. Στη συνέχεια, τα εμφυτεύματα αφήνονται ανενόχλητα να «επουλωθούν» μέσα στις γνάθους για χρονικό διάστημα 2 έως 6 μηνών, ανάλογα με τον ασθενή και την περιοχή της επέμβασης. Αν έχετε χάσει ένα ή περισσότερα δόντια, τότε θέτετε σοβαρή… υποψηφιότητα για οδοντικά εμφυτεύματα. Οι μόνοι οι οποίοι δεν θα πρέπει να μπουν σε διαδικασία εμφύτευσης, είναι τα άτομα κάτω των 18 ετών και οι γυναίκες στους πρώτους μήνες εγκυμοσύνης.

Τι να προσέξετε: Τα εμφυτεύματα έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι μόνιμα (το 98% των εμφυτευμάτων παραμένουν πετυχημένα ακόμα και μετά από 30 χρόνια χρήσης), όπως άλλωστε και τα φυσικά δόντια, όμως πολλοί παράγοντες καθορίζουν τη διάρκεια της επιτυχία τους με κυριότερους την υγιεινή, καθώς και τον τακτικό έλεγχό τους από τον οδοντίατρο. Το κάπνισμα, η υπερβολική πίεση σε εμφυτεύματα που τοποθετήθηκαν πρόσφατα καθώς και το σφίξιμο των δοντιών είναι μερικοί από τους παράγοντες που οδηγούν σε αποτυχία και γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται ή να ελέγχονται.

Κόστος: 1200 με 1700 το εμφύτευμα μαζί με την προσθετική αποκατάσταση, δηλαδή το ψεύτικο δόντι που «βιδώνει» πάνω στο εμφύτευμα.



Όψεις Ρητίνης – Πορσελάνης

Τι είναι: Πρόκειται για το ιδιαίτερα διαδεδομένο lifting δοντιών, μια διαδικασία με την οποία αλλάζει το χρώμα, το χρώμα, το σχήμα, αλλά και τη διάταξη των δοντιών, διορθώνοντας δυσμορφίες ή και ισιώνοντας τα στραβά δόντια, χωρίς σιδεράκια ή άλλες επεμβάσεις. Η χρήση όψεων ρητίνης για το συγκεκριμένο lifting είναι φθηνότερη από τις αντίστοιχες πορσελάνινες, όμως με τα χρόνια οι όψεις απορροφούν χρωστικές και αλλάζει το χρώμα τους, ενώ είναι λιγότερο ανθεκτικές στις εξωτερικές δυνάμεις συγκριτικά με τις πορσελάνινες. Οι τελευταίες είναι κατασκευασμένες από ειδικά κατεργασμένη πορσελάνη, σε λεπτό πάχος, η οποία συγκολλιέται στην μπροστινή επιφάνεια του δοντιού και αλλάζει το χρώμα, το σχήμα και το μέγεθος των δοντιών.

Οι όψεις χρησιμοποιούνται για αποκατάσταση των ελαφρώς στραβών δοντιών, των δοντιών με δυσχρωμίες, δοντιών με μικρές σπασμένες γωνίες, κενών ανάμεσα στα δόντια και δοντιών με δυσανάλογο σχήμα σε σχέση με τα διπλανά τους.

Τι να προσέξετε: Για να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής οι όψεις, πρέπει να αποφεύγονται οι κακές συνήθειες όπως το δάγκωμα των νυχιών, μολυβιών ή άλλων σκληρών αντικειμένων, μάσημα πάγου, όπως και η κατανάλωση πολύ σκληρών τροφών. Επίσης, αν αποφασίσετε να βάλετε όψεις στα δόντια σας θα πρέπει να ελαχιστοποιήσετε το κάπνισμα και την κατανάλωση καφέ, κόκκινου κρασιού και άλλων ουσιών που μπορεί να προκαλέσουν χρωστικές κηλίδες, να αποφύγετε στοματικά διαλύματα που περιέχουν χλωρεξιδίνη και να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες για επανεξέταση.

Κόστος: Μια προκατασκευασμένη όψη ρητίνης κοστίζει περί τα 100€ και μια όψη πορσελάνης 400 με 500€.

Λεύκανση

Τι είναι: Πρόκειται για την αφαίρεση των χρωστικών που έχουν διεισδύσει, με οποιοδήποτε τρόπο, μέσα στη μάζα του δοντιών, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται πιο σκουρόχρωμα απ’ ότι ήταν όταν πρωτοεμφανίστηκαν στο στόμα και σε νεαρή ηλικία. Η απομάκρυνση των εσωτερικών χρωστικών απαιτεί το «άνοιγμα» του δοντιού ώστε να ο γιατρός να φτάσει σ’ αυτές και να τις αφαιρέσει με μηχανικό (τροχός) ή με χημικό (perydrol) τρόπο, ενώ αυτή μπορεί να γίνει με χημική, φωτοθερμική ή φωτοχημική λεύκανση.

Η χημική λεύκανση γίνεται με ειδικά μασελάκια τα οποία φοράτε την ημέρα ή το βράδυ για κάποιες ημέρες ή εβδομάδες, η φωτοθερμική με την χρήση ειδικού φωτός plasma και η φωτοχημική με laser. Η τελευταία μέθοδος, είναι η πιο γρήγορη και λιγότερο πολύπλοκή από όλες.

Τι να προσέξετε: Και στην περίπτωση της λεύκανσης θα πρέπει να περιορίσετε στο ελάχιστο τη χρήση των ουσιών που περιέχουν χρωστικές (καφές, τσάι, κόκκινο κρασί, καπνός κ.λ.π.), για να μην επανέλθει η «χρωματιστή» όψη στα δόντια σας.

Κόστος: Ένα φουλ πακέτο λεύκανσης με δύο συνεδρίες λεύκανσης στο ιατρείο σε συνδυασμό σε μασελάκια στο σπίτι κοστίζει περί τα 500€. Υπάρχουν και ασθενείς που χρειάζονται μόνο μία ή δύο συνεδρίες, έτσι το κόστος περιορίζεται στο μισό.

Λειτουργικά μηχανήματα

Τι είναι: Πρόκειται για κινητά μηχανήματα τα οποία μπαίνουν και βγαίνουν από το στόμα κατά την διάρκεια της νύχτας και τα οποία στηρίζονται με διάφορους τρόπους σε δόντια τα οποία ήδη υπάρχουν και αποκαθιστούν ελλείψεις δοντιών. Συγκριτικά με τα οδοντικά εμφυτεύματα, είναι μια απλούστερη, γρηγορότερη και με λιγότερο κόστος λύση και έχει καλύτερη σταθερότητα σε σχέση με το ολικό μηχάνημα (μασέλα).

Τι να προσέξετε: Τα μηχανήματα αυτά χρειάζεται καθάρισμα κάθε ημέρα όπως τα φυσικά δόντια, με μια δεύτερη οδοντόβουρτσα. Υπάρχουν, επίσης ειδικά καθαριστικά στα φαρμακεία, τα οποία απολυμαίνουν το μηχάνημα όταν δεν φοριέται. Σκοπός της απολύμανσης είναι να μην επιβαρυνθούν οι βλεννογόνοι με μυκητιάσεις, λόγω των μηχανημάτων. Τέλος, θα πρέπει κάθε χρόνο να γίνεται έλεγχος στον οδοντίατρο για το κατά πόσο το μηχάνημα είναι εντάξει ή πιθανώς χρειαστούν αναγομώσεις στα ούλα για να «πιάσει» καλύτερα.

Κόστος: Κυμαίνεται στα 1000 με 1500 ευρώ, ανάλογα με τον τρόπο που «πιάνει» το μηχάνημα στα δόντια (με άγκιστρο, με συνδέσμους ακριβείας κτλ.)

Ολική οδοντοστοιχία

Τι είναι: Η… παραδοσιακή μασέλα αφορά μόνο εκείνους που δεν έχουν καθόλου δόντια ή αυτά που έχουν δεν μπορούν να κρατηθούν. Είναι μια κινητή οδοντοστοιχία, η οποία χρησιμοποιείται είτε μόνη της σε συνδυασμό με οδοντικά εμφυτεύματα (επένθετη). Σε αρκετές περιπτώσεις, η ολική οδοντοστοιχία δεν έχει σταθερότητα, ιδιαίτερα αν δεν στηρίζεται σε κάποια εναπομείναντα δόντια.

Τι να προσέξετε: Ό,τι ισχύει για τα μηχανήματα ισχύει και για την ολική οδοντοστοιχία: καθαρισμός, απομάκρυνση από το στόμα το βράδυ, έλεγχος ανά ένα χρόνο.

Κόστος: 1000 με 1500 ευρώ.

* Ευχαριστούμε την κ. Μαρίνα Γεωργοπούλου, Χειρούργο Οδοντίατρο, Στοματολόγο και τον κ. Κωνσταντίνο Πανταζόπουλο, Χειρούργο Οδοντίατρο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v