Ο υπολογιστής και τα… μάτια μας: Κίνδυνοι και λύσεις

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της μακροχρόνιας χρήσης του υπολογιστή για τα μάτια μας και πώς μπορούμε να τις μειώσουμε; Ο ειδικός απαντά.
Ο υπολογιστής και τα… μάτια μας: Κίνδυνοι και λύσεις
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Όσοι περνούν το μεγαλύτερο μέρος του εργασιακού τους χρόνου μπροστά από μια οθόνη θεωρούν ότι ο υπολογιστής είναι ο νούμερο ένα εχθρός της υγείας των ματιών. Πράγματι, ύστερα από πολλές ώρες σε μια οθόνη νοιώθουμε το κεφάλι μας «κουρκούτι» και έχουμε έντονους ερεθισμούς στα μάτια.

Όμως κατά πόσο ισχύει πραγματικά η φράση «ο υπολογιστής βλάπτει τα μάτια» και, αν δεν ισχύει, τότε πώς ακριβώς μας βλάπτει;

«Πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στον οφθαλμίατρό τους, κάνοντας παράπονα για ενοχλήσεις και κούραση στα μάτια τους μετά από παρατεταμένη και συνεχή χρήση του υπολογιστή τους. Θα πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι πολλές έρευνες που έχουν γίνει στον τομέα αυτό σε όλα τα προηγμένα κράτη έδειξαν ότι οι οθόνες δεν βλάπτουν τα μάτια μας.

»Κι αυτό διότι αποδείχτηκε ότι οι οθόνες εκπέμπουν πολύ λίγη ή καθόλου βλαβερή ακτινοβολία, όπως ακτίνες-Χ ή υπεριώδη ακτινοβολία. Επομένως, με απλά λόγια, τα μάτια μας δεν κινδυνεύουν μακροπρόθεσμα από την οθόνη του υπολογιστή μας», εξηγεί ο κ. Νίκος Τσιούμας, χειρουργός οφθαλμίατρος, τονίζοντας ότι ούτε η αύξηση της μυωπίας είναι απόρροια της χρήσης υπολογιστή. «Δεν παθαίνουμε τέτοιες ανωμαλίες λόγω υπολογιστή, τουλάχιστον στις ηλικίες που η όραση είναι ανεπτυγμένη», λέει σχετικά.

Επομένως, τα μάτια μας δεν βλάπτονται από τον υπολογιστή. Το θέμα όμως είναι ότι η υπερβολική χρήση του, οδηγεί εύκολα σε κόπωσή τους, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις συνοδεύεται από μια αίσθηση ξηροφθαλμίας, ένα βάρος και πονοκέφαλο ή ζαλάδα. «Τα μάτια μας στεγνώνουν πιο εύκολα όταν χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή, αφού προσηλώνουμε στην οθόνη το βλέμμα μας και έτσι ο αντανακλαστικός βλεφαρισμός γίνεται ολοένα και πιο σπάνιος με συνέπεια να έχουμε μια παροδική ξηροφθαλμία», εξηγεί ο κ. Τσιούμας και προσθέτει: «Επίσης, τα μάτια μας βρίσκονται σε μια διαρκή αλλαγή εστίας σε κοντινή απόσταση (στο πληκτρολόγιο, στην οθόνη, στα έγγραφά μας). Και αυτό το γεγονός κουράζει τους μυς των ματιών μας με αποτέλεσμα πονοκέφαλο, βάρος στους βολβούς και ζαλάδα».

Λύσεις για τα μάτια σας μόνο

* Οι διάφοροι ερευνητές συνιστούν να μην ξεπερνάτε τις τέσσερεις συνεχείς ώρες εργασίας μπροστά από τον υπολογιστή και να κάνετε διαλείμματα των 10-15 λεπτών.

* Καλό είναι επίσης, ανά τακτά χρονικά διαστήματα να κοιτάτε μακριά, έξω από το παράθυρο ώστε να χαλαρώνει το βλέμμα.

* Κρατήστε μια απόσταση μπροστά από τον υπολογιστή γύρω στα 40 εκατοστά.

* Η οθόνη θα πρέπει να είναι ελαφρά πιο κάτω από το επίπεδο των ματιών μας.

* Έχετε τον σωστό φωτισμό και στη οθόνη και γύρω σας έτσι ώστε να αποφεύγετε ενοχλητικές ανακλάσεις.

* Εφόσον έχετε πονοκέφαλο, ένα ελαφρύ μασάζ στον αυχένα βοηθάει στο να χαλαρώσουν οι μυς της περιοχής.

* Αν αισθάνεστε σαν να έχετε άμμο στα μάτια σας, ρίξτε τους κρύο νερό ή χρησιμοποιείστε τεχνητά δάκρυα. Είναι αποτελεσματικά, ακίνδυνα και μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε όσες φορές θέλετε.

* Αν τα συμπτώματα εξακολουθούν να σας ενοχλούν, επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας, ο οποίος είναι και ο μόνος ο οποίος μπορεί να σας δώσει συμβουλές και ειδική θεραπεία αν χρειαστεί.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v