Ηλιακό έγκαυμα: Και τώρα;

Αψηφήσατε για μία ακόμα φορά τον δερματολόγο σας που ωρυόταν, και γυρίσατε από τις διακοπές με καμένους ώμους και πλάτη που πονάει; Αν αντέξετε λίγο κήρυγμα ακόμα, έχουμε τις κατάλληλες συμβουλές για να απαλλαγείτε από το ενοχλητικό έγκαυμα.
Ηλιακό έγκαυμα: Και τώρα;
Ο ήλιος δεν είναι πια φίλος, οι ώρες που η ηλιοθεραπεία απαγορεύεται ολοένα και αυξάνονται (από το 12.00-15.00 πήγαμε στο 11.00-16.00 και από εκεί στο 10.00-17.00, μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία), οι δερματολόγοι φωνάζουν ήδη από τα μέσα Μαρτίου, αλλά εσείς γυρίσατε για μία ακόμα χρονιά από τις διακοπές σας με κόκκινους ώμους και πλάτη που τσούζει στην παραμικρή επαφή ακόμα και με το ελαφρύτερο ύφασμα.

Ναι, ξέρουμε, είναι η τελευταία φορά που συμβαίνει, από του χρόνου –ή από το επόμενο Σαββατοκύριακο– θα φοράτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας 800, αλλά τώρα το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε είναι ένα ακόμα κήρυγμα για το πόσο επικίνδυνα είναι τα ηλιακά εγκαύματα σε βάθος χρόνου. Θα δείξουμε μεγαλοψυχία και κατανόηση, και θα περάσουμε κατ’ ευθείαν στους τρόπους αντιμετώπισης των εγκαυμάτων σας. Το κήρυγμα ακολουθεί, στο τέλος του κειμένου.

Πώς αντιμετωπίζουμε το έγκαυμα;

- Απλώστε μία κρέμα after sun στο σημείο του εγκαύματος, και στη γύρω περιοχή. Αν τα φαρμακεία είναι κλειστά/ μακριά/ ακριβά, η παλιά καλή συνταγή των γιαγιάδων μας, το αγνό γιαουρτάκι, θα κάνει εξίσου καλή δουλειά. Ναι, θα μυρίζετε γιαούρτι, αλλά αυτό (θα έπρεπε να) είναι το τελευταίο που σας απασχολεί.

- Τοποθετήστε κρύες κομπρέσες πάνω στα σημεία του εγκαύματος.

- Κάντε συχνά ντους, με χλιαρό προς κρύο νερό. Το ζεστό νερό θα κάνει κακό στα εγκαύματά σας, αλλά αυτό το αναφέρουμε εγκυκλοπαιδικά και μόνο, γιατί ούτως ή άλλως αποκλείεται να το αντέχετε.

- Απλώστε καταπραϋντικές κρέμες με aloe vera στην επιδερμίδα σας. Αν και πάλι δεν σας βρίσκεται πρόχειρη aloe vera, λίγο ελαιόλαδο, αν αντέχετε την υφή του στο δέρμα σας, θα κάνει θαύματα.

- Πάρτε ένα παυσίπονο αν χρειαστεί για να μετριάσετε τον πόνο.

- Αν έχετε πονοκέφαλο, ξαπλώστε σε ένα δροσερό ήσυχο μέρος για να ηρεμήσετε.

- Καθώς το έγκαυμα θα περνά, το ξεφλούδισμα είναι αναπόφευκτο. Μπορείτε ωστόσο να χρησιμοποιείτε ενυδατική κρέμα για να γλιτώσετε από την φαγούρα.

- Αποφύγετε να φοράτε εφαρμοστά, στενά, νάιλον ή ρούχα από συνθετικά υφάσματα γενικώς, τα οποία επιδεινώνουν τον πόνο εξαιτίας της τριβής, ειδικά αν στην επιδερμίδα σας έχουν εμφανιστεί φουσκάλες. Τα βαμβακερά είναι ο καλύτερος φίλος της ταλαιπωρημένης επιδερμίδας.

- Πίνετε πολύ νερό (πολύ σημαίνει περισσότερο από δύο λίτρα την ημέρα) καθώς συνήθως η υπερβολική έκθεση στον ήλιο συνοδεύεται από αφυδάτωση.

- Μείνετε μακριά από τον ήλιο μέχρι να συνέλθει εντελώς το δέρμα σας. Αν χρειαστεί να βγείτε στον ήλιο, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να οδηγήσετε απλώς μέχρι τη δουλειά ή να περιμένετε για λίγη ώρα το λεωφορείο στη στάση, φορέστε αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30, έστω μόνο τοπικά στα ταλαιπωρημένα σημεία –αν και το ιδανικό θα ήταν να φοράτε αντηλιακό παντού και πάντα.

- Αν το έγκαυμα φαίνεται σοβαρό, πονάει πολύ και δε δείχνει να υποχωρεί μετά από δύο ή το πολύ τρεις μέρες, επισκεφθείτε έναν γιατρό.

Και πώς δεν θα ξαναπάθετε έγκαυμα ποτέ

- Αποφεύγουμε την άμεση έκθεση στον ήλιο από τις 10.00 το πρωί έως τις 17.00 το απόγευμα. Ειδικά από τις 11.00 έως τις 16.00, καθόμαστε αυστηρά και μόνο στη σκιά.

- Φοράμε πάντα αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 20. Όταν λέμε πάντα εννοούμε: και στη σκιά, και τις ημέρες που έχει σχετική συννεφιά (ακόμη και τότε ο ήλιος καίει, και μάλιστα πιο «ύπουλα» αφού δεν αισθάνεστε το δέρμα σας να καίει, μέχρι να γίνει η ζημιά) και όταν βολτάρουμε στο νησί ή την πόλη, πριν και μετά την παραλία.

- Ελέγχουμε την συσκευασία του αντηλιακού, για να εντοπίσουμε τα σύμβολα UVA και UVB, και να είμαστε σίγουροι ότι το αντηλιακό μας προστατεύει και από τα δύο είδη ηλιακής ακτινοβολίας.

- Φοράμε το αντηλιακό μας μισή ώρα πριν βγούμε από το σπίτι, και ανανεώνουμε το πολύ κάθε δύο ώρες, ή μετά από κάθε βουτιά.

Η.Κ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v