Solarium: To tan or not to tan?

Με ορκισμένους εχθρούς, αλλά και φανατικούς φίλους το "σοκολατένιο" μαύρισμα του solarium έχει γίνει για πολλούς το απόλυτο must πριν την έξοδο στην παραλία. Τι πρέπει να προσέξουμε και πού μπορούμε να αποκτήσουμε το πολυπόθητο χρώμα του καλοκαιριού.
Solarium: To tan or not to tan?

των Νικόλα Γεωργιακώδη, Έλενας Μπούλια

Τι και αν οι δερματολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τι και αν η Αμερικανική Δερματολογική Εταιρεία και ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος έχουν προτείνει την πλήρη απαγόρευση του, τι και αν κάθε χρόνο τέτοια εποχή ακούμε ξανά και ξανά για τις βλαβερές επιπτώσεις του
solariumστο δέρμα μας, η αλήθεια είναι μία: Πάντα θα υπάρχει κόσμος που τελευταία στιγμή θα τρέξει στα κέντρα, θα φορέσει τα γυαλιά, θα βάλει (ή θα βγάλει) το μαγιό του και θα αφεθεί στην πολυπόθητη "αγκαλιά" των ακτινών UVA. Γιατί; Γιατί πολύ απλά το καλοκαίρι είναι κοντά, το μαύρισμα επιτακτικό, η ηλιοθεραπεία χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία και το γρήγορο μαύρισμα μόδα... διαρκείας. Επικίνδυνη θα πουν πολλοί, ανώδυνη θα πουν άλλοι, τα πάντα με μέτρο θα συμβουλέψουν οι ψυχραιμότεροι. Οι τελευταίοι είναι και αυτοί που έχουν συνήθως το δικιο με το μέρος τους, μιας και η μετρημένη χρήση του solarium δεν φαίνεται να έχει επιπτώσεις στο δέρμα.

Good News
Τα τελευταία χρόνια η δημοτικότητα του solariumέχει αυξηθεί κατακόρυφα. Ο λόγος; Πλασάρεται ως το πλέον ασφαλέστερο μέσου τεχνητού μαυρίσματος, που μάλιστα παρέχει, σε κάποιο βαθμό, προστασία έναντι στη φυσική ηλιακή ακτινοβολία. Πράγματι οι ακτίνες που χρησιμοποιεί το μηχάνημα του solarium(UVA) είναι, όντως, λιγότερο επικίνδυνες για εγκαύματα σε σχέση με αυτές του ηλίου (UVB), αν και δεν παύουν και αυτές να εγκυμονούν αρκετούς κινδύνους για το δέρμα (μελάνωμα, καρκίνο του δέρματος, πρόωρη γήρανση και βλάβες στο ανοσοποιητικό). Θα έχετε ακούσει επίσης την άποψη ότι το τεχνητό μαύρισμα προστατεύει το δέρμα από τον ήλιο. Η άποψη αυτή είναι εν μέρει σωστή. Εν μέρει, γιατί η φυσική ασπίδα που διαθέτει το δέρμα όταν έχει προηγουμένως εκτεθεί σε τεχνητή ακτινοβολία δεν είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα παρείχε ένα αντηλιακό με SPF4.

Bad
News
Το σολάριουμ δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να θεωρείται ακίνδυνο, ακόμη και αν το δέρμα μας δεν είναι ευαίσθητο στην ακτινοβολία του ηλίου. Η ακτινοβολία UVA που εκπέμπει αν και πιο "light" από την UVB, είναι αρκετά επικίνδυνη και εν δυνάμει καρκινογόνος. Κάθε φορά που το δέρμα μας εκτίθεται σε τεχνητή ή μη ακτινοβολία UV, η συγκέντρωσή της αυξάνεται, ανεβάζοντας τις πιθανότητες να αναπτυχθεί καρκίνος του δέρματος σε άτομα κάτω των 35 χρονών. Ξανασκεφτείτε το επομένως πριν μπείτε στο "κρεβάτι" του σολάριουμ αν:

* Είστε κάτω των 18 ετών
*
 Έχετε λευκό δέρμα, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά , ανοιχτόχρωμα μάτια (φωτότυπος Ι και ΙΙ), πολλές ή δυσπλαστικές ελιές, ή ιστορικό παθήσεων, όπως για παράδειγμα ο ερυθηματώδης λύκος
* Έχετε ιστορικό καρκίνου του δέρματος στην οικογένειά σας
* Παίρνετε φάρμακα όπως αντιβιοτικά, αντιϊσταμινικά, αντισυλληπτικά και φάρμακα για το διαβήτη, το άσθμα και την επιληψία, που αυξάνουν την ευαισθησία στις ακτίνες
UV
* Έχετε κάνει κάποια επέμβαση στο σώμα ή στο πρόσωπο, έως και 60 ημέρες πριν
* Έχετε ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων, κυρίως από την παιδική σας ηλικία

Αν δεν ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω ομάδες και αν η όλη κινδυνολογία γύρω από το τεχνητό μαύρισμα δεν σας τρομάζει, τότε δεν έχετε παρά να επιλέξετε το πιο κοντινό σε εσάς κέντρο και να αποκτήσετε το πολυπόθητο σοκολατί χρώμα του καλοκαιριού. Μόνο προσοχή, αν
 σκέφτεστε να το επιχειρήσετε, επιλέξτε προσεκτικά το κέντρο στο οποίο θα απευθυνθείτε, ελέγχοντας κυρίως την πιστοποίηση των μηχανημάτων, τα οποία θα πρέπει να είναι εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με προδιαγραφές CE, ISOή TUVκαι την επιστημονική εξειδίκευση του προσωπικού. Ο χρόνος παραμονής στο μηχάνημα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπερνά τα 10 λεπτά. Προσέξτε να μην ξεπερνάτε τις 10-15 συνεδρίες το χρόνο –ακόμη κι αν επιθυμείτε άμεσα αποτελέσματα, η συχνότητα των συνεδριών δε θα πρέπει να ξεπερνά τις 3 την εβδομάδα. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι προστατεύετε επαρκώς τα μάτια σας, καθώς η ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει μόνιμες οφθαλμικές βλάβες.

Μερικά από τα κέντρα που προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες
solariumείναι τα εξής:

Sunshine Solarium: Από τα πλέον έμπειρα ινστιτούτα σολάριουμ, το Sunshine λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια, διαθέτει τα πλέον εξελιγμένα μηχανήματα, ενώ έχει υποκαταστήματα σε όλη την Αθήνα. Οι τιμές του κυμαίνονται από 4 ευρώ έως 20 ευρώ, ανάλογα με τον χρόνο που θα διαρκέσει η συνεδρία σας, ενώ φυσικά υπάρχουν και πολύ οικονομικότερα πακέτα για παραπάνω από μία συνεδρίες. Θα δείτε τις ακριβείς διευθύνσεις των καταστημάτων Sunshine Solarium εδώ.


Exotic Tan: Για γρήγορο, τέλειο μαύρισμα το Exotic Tan διαθέτει κάποια από τα κορυφαία μηχανήματα του χώρου και το πλέον εξειδικευμένο προσωπικό. Ακόμα, το Exotic Tan ξεχωρίζει για τις πολύ καλές του τιμές, αφού προσφέρει την δυνατότητα απεριόριστων επισκέψεων σε όποιο πακέτο συνδρομής και να επιλέξετε, ξεκινώντας από 133 ευρώ για την συνδρομή ενός μήνα. Καταστήματα Exotic Tan υπάρχουν στο Χαλάνδρι και την Κηφισιά, ενώ τις ακριβείς διευθύνσεις αλλά και τις τιμές αναλυτικά θα δείτε στην ιστοσελίδα της εταιρίας.  

Easy Sun Solarium: Αποτελεί ένα από τα αγαπημένα «στέκια» των επωνύμων χάρη στις εξελιγμένες υπηρεσίες του. Εδώ μπορείτε να αποκτήσετε το χρώμα των ονείρων σας (σοκολατί, καφέ, μπρονζέ) με την βοήθεια διαφορετικών μηχανημάτων αλλά και με την μέθοδο Spray-tan. Οι τιμές του Easy Sun ξεκινούν από 11,40 ευρώ / 12 λεπτά και φυσικά κυμαίνονται ανάλογα με το μηχάνημα που θα επιλέξετε, ενώ υπάρχουν και πακέτα. Καταστήματα υπάρχουν στην Γλυφάδα και την Κηφισιά, αλλά αναλυτικά τις διευθύνσεις και τις τιμές μπορείτε να τις δείτε στην ιστοσελίδα του Easy Sun Solarium.  


 Salus per Aqua: Εξειδικευμένο κέντρο θαλασσοθεραπείας, που παρέχει συν τοις άλλοις και υπηρεσίες Solarium. Το κόστος του solariumγια μία μεμονωμένη συνεδρίαση είναι στα 13 ευρώ, για 6 συνεδρίες στα 72 ευρώ και για 12 συνεδρίες στα 132 ευρώ. Salus per Aqua: Ιπποκράτους 5, Μαρούσι, τηλ. 210 6839817. 

Holmes Place: Αν είστε ήδη μέλος του πολυτελέστερου clubευεξίας και αναζωογόνησης στην Αττική, μπορείτε να απολαύσετε και τις υπηρεσίες του solariumμε μόνο 5 ευρώ ανά συνεδρία. Αν όχι, τότε θα πρέπει πρώτα να γίνετε μέλος πληρώνοντας είτε 82,50 ή 120 ευρώ μηνιαίως, συνδρομή με την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλες τις παροχές του club, και έπειτα να αγοράσετε επιπλέον χρόνο για το solarium.

Holmes Place:
Athens Club: Εμπορικό Κέντρο City Link, Βουκουρεστίου και Σταδίου 4, τηλ. 210 3259400. Maroussi Club: Εμπορικό Κέντρο Αίθριο, Αγ. Κωνσταντίνου 40, τηλ. 210 6196791-2. 

Sunlounge Solarium: Το ολοκαίνουργιο Sunlounge Solarium ξεχωρίζει για τα πλέον εξελιγμένα του μηχανήματα αλλά και τον υπέροχο χώρο που τα φιλοξενεί, ενώ μεγάλο του ατού είναι το περίφημο Mystic Spray Tan Booth, το οποίο υπόσχεται να σας χαρίσει υπέροχο χρώμα με ένα μόνο ραντεβού. Οι τιμές εδώ υπολογίζονται με πόντους. Έτσι, για το καλύτερο μηχάνημα του ινστιτούτου, που θα σας χαρίσει φανταστικό χρώμα, υπολογίστε πως ένα πακέτο 300 πόντων (που αντιστοιχεί σε 6 με 7 ραντεβού) θα σας κοστίσει 100 ευρώ. Παράλληλα, η μία συνεδρία του Mystic Spray Τan, το χρώμα του οποίου θα σας διαρκέσει μία περίπου εβδομάδα, κοστίζει 35 ευρώ –ενώ αν αγοράσετε «πακέτο» θα σας κοστίσει πολύ φθηνότερα. Το Sunlounge Solarium βρίσκεται στα Μελίσσια, στην Λεωφόρο Πεντέλης 23 και το τηλέφωνο είναι 211 7402029. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο προφίλ του Sunlounge Solarium στο Facebook.

Tansy Wellness Spa: To κέντρο διαθέτει το solariumνέας γενιάς, HPO, ένα έξυπνο σύστημα υγιεινού μαυρίσματος που μετρά τις ακτίνες UVA-UVB και τις εκπέμπει αυτόματα ανάλογα με το σωματότυπο του κάθε χρήστη, ρυθμίζοντας έτσι το χρόνο ηλιοθεραπείας για να αποφεύγονται τυχόν προβλήματα. Το μηχάνημα, μάλιστα, είναι ειδικό για ανθρώπους με πανάδες εξαιτίας του ήλιου, ενώ προσφέρει ιδιαίτερη ελευθερία κινήσεων αφού είναι ανοιχτό και από τις 4 πλευρές του, τη στιγμή που ο χρήστης απολαμβάνει χαλαρωτική μουσική σε ένα δροσερό περιβάλλον. Η τιμή του HPOείναι: 18 € η μία επίσκεψη, 90 € οι 6 επισκέψεις και 120 € οι 10 Επισκέψεις. Tansy Wellness Spa: Λεωφόρος Πεντέλης 20, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6838008.

Solarium Kolonaki: Ακόμα ένα κέντρο στο Κολωνάκι προσφέρει ενημέρωση για ασφαλές μαύρισμα ανάλογα με τον χρωματότυπο του δέρματός σας. Οι επισκέψεις των 10 λεπτών κοστίζουν 8€, το πρόγραμμα των 60 λεπτών 35€, ενώ αν θέλετε κάποιο πακέτο μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε μηναίο (135€), τριμηνιαίο (295€), εξαμηνιαίο (495€) κ.ο.κ. Πλατεία Κολωνακιου 3. Τηλ. 2103604780.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v