Όσα θέλετε να μάθετε για την ομορφιά και... ντρέπεστε να ρωτήσετε

"Γιατί έχω ραγάδες;", "Γιατί μυρίζουν τα πόδια μου;", "Γιατί ιδρώνω τόσο;" Οι ειδικοί απαντούν σε αυτoύς και άλλους παρόμοιους καθημερινούς μας προβληματισμούς που προκαλούν μεν αμηχανία, αλλά χρήζουν αντιμετώπισης.
Όσα θέλετε να μάθετε για την ομορφιά και... ντρέπεστε να ρωτήσετε
Αντιμετωπίζουμε καθημερινά «μικροπροβλήματα» περιποίησης και υγιεινής που συχνά μας είναι δύσκολο να συζητήσουμε ακόμα και με τους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Έτσι όμως δεν πρόκειται να βρούμε ποτέ κάποια λύση.

Καταρρίπτοντας όλα τα ταμπού που προκαλούν οι άβολες συζητήσεις περί «μυρωδιών» και «σημαδιών», αναζητήσαμε σήμερα τις πιο εμπεριστατωμένες απαντήσεις σε 10 ερωτήσεις που ο κάθε ένας από εμάς έχει στο μυαλό του αλλά μάλλον ντρέπεται να εκφράσει και… σας βγάζουμε από τη δύσκολη θέση.

Ερ. 1. «Τι προκαλεί τη δυσοσμία των ποδιών;»

Απ. Η δυσοσμία των ποδιών προκαλείται όταν τα φυσιολογικά βακτήρια των ποδιών αλληλεπιδρούν με την υγρασία που κατακρατείται στις κάλτσες και τα παπούτσια και έτσι εκλύουν δύσοσμα θειικά παράγωγα.

Τι μπορείτε να κάνετε; Θα έχετε παρατηρήσει ότι τα στεγνά πόδια, κατά κανόνα, δε μυρίζουν. Γι’αυτό φροντίστε να επιλέγετε απορροφητικές βαμβακερές κάλτσες και παπούτσια φτιαγμένα από υλικά που «αναπνέουν», όπως το δέρμα ή το καραβόπανο. Αν το πρόβλημα παραμένει ζητήστε από το φαρμακοποιό σας μία ειδική για τη δυσοσμία των ποδιών πούδρα και ψεκάζετε λίγη από αυτήν καθημερινά μέσα στα παπούτσια σας. Ένα γιατροσόφι λέει, ότι ένας ακόμα τρόπος για να περιορίσετε τη δυσοσμία είναι να κάνετε ένα ποδόλουτρο με βρασμένο (κανονικό) τσάι τρεις φορές την εβδομάδα, για 10 λεπτά τη φορά. Το δεψικό οξύ που περιέχει το τσάι εμποδίζει προσωρινά την υπερβολική εφίδρωση. Ωστόσο, αν τα πόδια σας είναι κόκκινα, πρησμένα ή ξεφλουδίζουν είναι καλύτερα να δείτε έναν δερματολόγο για να βεβαιώσετε ότι δεν πάσχετε από κάποια βακτηρίαση ή μυκητίαση που προκαλεί τη δυσοσμία.

Ερ. 2. «Γιατί μυρίζει η αναπνοή μου παρά το τακτικό βούρτσισμα;»

Απ. Παρόλο που το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών βοηθά στο να αποφευχθούν οι πολφικές κοιλότητες και τα σφραγίσματα, συχνά καλύπτει απλά τη δυσοσμία του στόματος, η οποία μπορεί στην πραγματικότητα να «κρύβεται» στο λαιμό ή τη γλώσσα και όχι απαραίτητα στα δόντια. Όταν τα βακτήρια του στόματος παύουν να έρχονται σε επαφή με το οξυγόνο (κάτι που μπορεί να συμβαίνει αν χρησιμοποιείτε στοματικά διαλύματα με οινόπνευμα ή αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή για την κατάθλιψη ή την υψηλή πίεση ή απλά έχετε κλειστό το στόμα σας για πολλές ώρες), εκλύουν δύσοσμα θειικά παράγωγα. Συμβαίνει, δηλαδή, κάτι αντίστοιχο με τη δυσοσμία των ποδιών. Το σκόρδο και το κρεμμύδι περιέχουν, μάλιστα, τα ίδια συστατικά, γι’αυτό όταν τρώμε κάποιο από αυτά η αναπνοή μας μυρίζει άσχημα.

Τι μπορείτε να κάνετε; Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, το βούρτσισμα της γλώσσας δεν θα διώξει οριστικά την δύσοσμη αναπνοή –τα θειικά συστατικά δεν αφαιρούνται χειροκίνητα. Αντίθετα, διατηρώντας το στόμα σας οξυγονωμένο πίνοντας πολύ νερό κατά τη διάρκεια της μέρας και χρησιμοποιώντας τακτικά ένα στοματικό διάλυμα με διοξείδιο χλωρίου θα παρατηρήσετε μεγάλη διαφορά. Δοκιμάστε, επίσης, μασώντας ωμά λαχανικά πλούσια σε οξυγόνο, όπως ο μαϊντανός και το σέλινο. Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν βοηθήσει, επισκεφθείτε τον οδοντίατρο.

Ερ. 3. «Έχω αρχίσει να ιδρώνω μέσα από τα ρούχα μου. Θα πρέπει να ανησυχήσω;»

Απ. Σύμφωνα με τους δερματολόγους, η υπερβολική εφίδρωση δεν εγείρει συνήθως λόγους ανησυχίας. Πιθανόν να έχετε μία ήπια κληρονομική τάση υπερβολικής εφίδρωσης που απλά έτυχε να εμφανιστεί τώρα. Αλλά καλό είναι να δείτε έναν γιατρό (κατά προτίμηση ενδοκρινολόγο) για να απορρίψετε την πιθανότητα ενός υπερενεργού θυρεοειδούς, ή χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή όποιες άλλες αιτίες συνεχούς εφίδρωσης.

Τι μπορείτε να κάνετε; Πριν κοιμηθείτε σκουπίστε με μία πετσέτα τις μασχάλες σας και τοποθετήστε ένα φαρμακευτικό ανθιδρωτικό, που να περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό χλωριδίου του αλουμινίου («στεγνωτικός» παράγοντας) από τα κανονικά αποσμητικά. Ξεπλύνετε το σκεύασμα το πρωί που θα ξυπνήσετε και μην εφαρμόσετε άλλο αποσμητικό κατά τη διάρκεια της μέρας. Επαναλάβετε για μερικά βράδια. Αν δεν δείτε καμία διαφορά ρωτήστε τον γιατρό σας για μία νέα μέθοδο που εφαρμόζεται στο εξωτερικό με ενέσεις botox στους ιδρωτοποιούς αδένες και τους απενεργοποιούν για διάστημα έξι μηνών με ένα χρόνο. Θα σας κοστίσει κάτι παραπάνω αλλά θα απαλλαχθείτε για πολύ καιρό.

Ερ. 4. «Κάθε φορά που ξυρίζομαι εμφανίζω ένα περίεργο εξάνθημα στη γραμμή του μπικίνι. Τι το προκαλεί;»

Απ. Ένα πολύ βαθύ ξύρισμα ή αποτρίχωση με κερί κάνει συχνά τις τρίχες να «ανοίγουν» στα δύο ή να γυρίζουν προς τα μέσα. Καθώς αυτές οι «σπασμένες» τρίχες μεγαλώνουν σπρώχνουν από μέσα το δέρμα προκαλώντας έτσι μικρές μολύνσεις και κοκκινίλα.

Τι μπορείτε να κάνετε; Καταρχήν αφήστε κάτω το σφουγγάρι, που όπως πιστεύουν πολλοί βοηθά τις τρίχες, τρίβοντάς τις, να απελευθερωθούν. Αυτό θα κάνει το πρόβλημα πολύ χειρότερο. Αντίθετα, τοποθετήστε ένα φαρμακευτικό σκεύασμα από ακετυλοσαλικυλικό οξύ (δηλ. ασπιρίνη) δύο φορές τη μέρα για επτά μέρες, ώστε να απολεπιστεί απαλά η επιφάνεια του δέρματός σας. Όταν καθαρίσει αυτό το στρώμα δέρματος, οι «σπασμένες» τρίχες θα απελευθερωθούν και θα συνεχίσουν να βγαίνουν κανονικά. Αν το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, συζητήστε με τον δερματολόγο σας την πιθανότητα μίας ένεσης κορτιζόνης που θα μειώσει τη φλεγμονή. Αν, τέλος, οι τρίχες που δε μεγαλώνουν αποτελούν ένα μόνιμο πρόβλημα, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε τη θεραπεία με laser, που καταστρέφει τον θύλακα της τρίχας και εμποδίζει την ανάπτυξή της. Θα χρειαστείτε γι’αυτό περί τις τρεις επισκέψεις και έναν έλεγχο μετά κάθε έξι μήνες με ένα χρόνο.

Ερ. 5. «Έχω ακούσει ότι η φλεβίτιδα είναι κληρονομική. Αφού όμως η μαμά μου δεν έχει γιατί έχω εγώ;»

Απ. Η γενετική δεν είναι η μοναδική αιτία εμφάνισης αυτών των φλεβιτών. Η εγκυμοσύνη ή κάποιο τραύμα στο πόδι (κάποιο χτύπημα) είναι κάποιοι ακόμα λόγοι εμφάνισης των φλεβιτών.

Τι μπορείτε να κάνετε; Παρόλο που οι αλοιφές με βιταμίνη Κ θεωρούνται από κάποιους ως η πιο πρόσφατη επαναστατική λύση ενάντια στη φλεβίτιδα (πιθανότατα επειδή η βιταμίνη Κ συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και θεωρητικά κάνει τις φλέβες λιγότερο εμφανείς), δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εισχωρούν τα μόρια της κρέμας στο δέρμα των ποδιών και να απορροφούνται από τις φλέβες (όπως διαφημίζεται). Η καλύτερη λύση για τη φλεβίτιδα, με το 95% των ασθενών να έχουν δει αποτέλεσμα στις δύο ή τρεις επισκέψεις, παραμένει η σκληροθεραπεία, μικρές ενέσεις αλατούχου διαλύματος δηλαδή, που ερεθίζει τις φλέβες, κάνοντάς τις να σταματήσουν να πρήζονται.

Ερ. 6. «Τι προκαλεί τη μυκητίαση στα δάχτυλα των ποδιών μου;»

Απ. Η μυκητίαση στα δάχτυλα των ποδιών είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται σχεδόν πάντα στους αθλητές (λόγω χρήσης κοινών πετσετών στα αποδυτήρια ή δανεικών αθλητικών παπουτσιών) και που –αν δεν είστε αθλητής- με κάποιο τρόπο κολλήσατε.

Τι μπορείτε να κάνετε; Η συνηθέστερη θεραπεία είναι ένα αντιμυκητιακό χάπι (που θα σας γράψει φυσικά ο δερματολόγος σας), όπως το Sporanox, αλλά θέλει προσοχή: Οι θεραπείες αυτές είναι μόνο κατά 70% με 80% αποτελεσματικές και χρειάζεται περίπου ένας με ενάμιση χρόνο για να επανέλθει το νύχι και να συνεχίσει να μεγαλώνει κανονικά. Αποφύγετε την επανεμφάνιση της μυκητίασης φορώντας απορροφητικές παντόφλες κάθε φορά που κάνετε μπάνιο στο γυμναστήριο και μη δανείζεστε ξένα παπούτσια.

Ερ. 7. «Γιατί δείχνουν τα δόντια μου τόσο θαμπά;»

Απ. Το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση σκουρόχρωμων ποτών (όπως ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου cola και το κόκκινο κρασί) είναι οι κυριότερες αιτίες θαμπώματος των δοντιών.

Τι μπορείτε να κάνετε; Όπως συμβαίνει και με τους λεκέδες των ρούχων, όσο περισσότερο μένουν οι διχρωμίες στα δόντια σας τόσο δυσκολότερο είναι να αφαιρεθούν, γι’αυτό συνεχίστε τις τακτικές σας επισκέψεις στον οδοντίατρο. Μπορείτε να φωτίσετε μερικούς τόνους τα δόντια σας χρησιμοποιώντας μία φαρμακευτική λευκαντική οδοντόκρεμα που περιέχει υπεροξείδιο καρβαμιδίου, αλλά χρησιμοποιείτε την μία μόνο φορά τη μέρα για να μην «στεγνώσει» ο ιστός των ούλων. Έχει, μάλιστα, διαπιστωθεί ότι βοηθά πολύ και το οδοντικό νήμα με τον λευκαντικό παράγοντα silica, αλλά ίσως να δυσκολευτείτε να το βρείτε στην Ελλάδα. Για πιο δραστικά αποτελέσματα μπορείτε να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο για μία λεύκανση που θα ανοίξει το χρώμα των δοντιών μέχρι και οχτώ τόνους, ενώ καλύτερα να μην εμπιστευτείτε τα λευκαντικά πακέτα που πουλάνε πολλά φαρμακεία γιατί είναι μεν φθηνότερα αλλά όχι τόσο αποτελεσματικά.

Ερ. 8. «Τι προκαλεί τις μυρμηγκιές στα χέρια;»

Απ. Οι μυρμηγκιές προκαλούνται από τον ανθρώπινο ιό θήλωμα, αλλά για να τις αποκτήσει κανείς πρέπει και να έχει τη γενετική προδιάθεση και να έρθει σε στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο.

Τι μπορείτε να κάνετε; Με μία καθαρή λίμα νυχιών καθαρίζετε προσεκτικά το πάνω στρώμα της μυρμηγκιάς καθημερινά για να αφαιρείται το νεκρό δέρμα (μη χρησιμοποιήσετε όμως αυτήν τη λίμα για οτιδήποτε άλλο). Μετά τρίψτε πάνω στην πληγή ένα ειδικό φαρμακευτικό διάλυμα σαλικυλικού οξέως, όπως το Occlusal HP, για να διαλυθεί η μυρμηγκιά. Αν παρά την παρατεταμένη αυτή θεραπεία οι μυρμηγκιές επιμείνουν, συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας για όποιο άλλο φάρμακο ή μία πιθανή θεραπεία με laser. Αλλά ακόμα και μετά τη θεραπεία οι μυρμηγκιές μπορεί να επανεμφανιστούν. Συμβουλή: Να είστε προσεκτικοί στις σεξουαλικές σας δραστηριότητες γιατί, αν και είναι σχεδόν απίθανο, οι μυρμηγκιές των χεριών μπορούν δυνητικά να μεταφερθούν στα γεννητικά όργανα του συντρόφου σας.

Ερ. 9. «Γιατί έχω ραγάδες;»

Απ. Μπορεί να υποψιάζεστε ότι οι ραγάδες στην κοιλιά και, τους γοφούς και τους μηρούς σας προέρχονται από την εγκυμοσύνη ή τις σημαντικές μεταβολές στα κιλά σας. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε, όμως, είναι ότι οι ορμονικές αλλαγές που προκύπτουν καθώς μεγαλώνετε (π.χ. επειδή ψηλώσατε απότομα) ευθύνονται εξίσου για τα τραβήγματα και τις χαρακιές στο δέρμα σας. Τα κόκκινα σημάδια εμφανίζονται όταν το δέρμα σας τεντώσει και λεπτύνει τόσο πολύ που μπορείτε να δείτε το αίμα να κυλά μέσα από τα λεπτά στρώματα του δέρματος. Αν τεντώσει λιγότερο, τα σημάδια αυτά μένουν λευκά.

Τι μπορείτε να κάνετε; Καμιά θεραπεία δε μπορεί να εγγυηθεί ότι θα αφαιρέσει τα σημάδια αυτά οριστικά, αλλά μπορείτε να τα κάνετε λιγότερο εμφανή. Δοκιμάστε να αλείφετε πάνω τους δύο φορές την ημέρα μία καλή φαρμακευτική κρέμα που μειώνει τις ραγάδες, σύμφωνα με έρευνες, μέσα σε έναν περίπου μήνα. Εναλλακτικά ρωτήστε τον γιατρό σας για κάποια θεραπεία με laser που μπορεί να μειώσει την κόκκινη χροιά ή για θεραπεία «μικροτριβής» του δέρματος (microdermabrasion) που μπορεί να μειώσει την εμφάνιση των λευκών σημαδιών.

Ερ. 10. «Μπορεί να υπάρχει κάποιος σοβαρός λιγότερο εμφανής λόγος για την υπερβολική τριχοφυΐα;»

Απ. Αν παλεύετε με τα θυλάκια των τριχών σας σε καθημερινή βάση ή βγάζετε πολλές τρίχες στο πηγούνι, δείτε έναν γιατρό. Μπορεί να φταίει το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (μία ανωμαλία που χαρακτηρίζεται από τα υψηλά επίπεδα ανδρικών ορμονών στον οργανισμό) ή κάποιο πρόβλημα έκκρισης αδρεναλίνης από τους αδένες. Αν, πάλι, έχετε μέτρια τριχοφυΐα (βγάζετε π.χ. τα φρύδια ή το μουστάκι σας μία φορά το μήνα), θα πρέπει να ευχαριστείτε γι’αυτό τα γονίδιά σας.

Τι πρέπει να κάνετε; Το Vaniqa -μία νέα άοσμη κρέμα που δίνεται με συνταγή γιατρού- εγκρίθηκε πρόσφατα από την παγκόσμια φαρμακευτική κοινότητα ως ιδανική για να μειώσει την τριχοφυΐα οπουδήποτε στο πρόσωπο. Αν και δεν αποδίδει άμεσα αποτελέσματα (στην αρχή, δηλαδή, θα πρέπει να συνεχίσετε να εφαρμόζετε τις παραδοσιακές μεθόδους αποτρίχωσης), η κρέμα μπλοκάρει σταδιακά ένα από τα ένζυμα που ευθύνονται για την τριχοφυΐα και, όσο τη χρησιμοποιείτε, επιβραδύνει το μεγάλωμα της τρίχας. Για όσους δεν πετυχαίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα με το Vaniqa, συστήνονται περί τις έξι θεραπείες με laser που μπορούν να μειώσουν την ανάπτυξη των τριχών για μήνες. Ενώ μία μηνιαία ηλεκτρόλυση για έναν χρόνο μπορεί να αφαιρέσει τις τρίχες αυτές οριστικά.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v