Πρωτομαγιά στη Βενετία!

"Πάλι εσύ εδώ;". Θα μου το πουν, το περιμένω. Είτε στο γκισέ της Alitalia, είτε στο αεροδρόμιο του Fiumicino. Και θα έχουν και δίκιο, γιατί τελευταία με βλέπουν μια φορά το μήνα. Γεγονός πάντως είναι ότι "τριτώνουν" τα "σούρτα-φέρτα" μου στην Ιταλία και νομίζω/ελπίζω ότι δεν τελειώνουν εδώ.

Αυτή τη φορά λοιπόν, πάω πιο βόρεια, στο Veneto. Συγκεκριμένα, σε μια παραθαλάσσια πόλη έξω από τη Βενετία, που λέγεται Jesolo. Εκεί θα λάβει χώρα ο 22ος διεθνής διαγωνισμός οίνου Concours Mondial de Bruxelles. Διευκρινίζω, για όσους ενδεχομένως δεν γνωρίζουν, ότι ο διαγωνισμός ονομάζεται έτσι επειδή η έδρα των διοργανωτών είναι στις Βρυξέλλες, όπου και ελάμβανε χώρα για πολλά χρόνια. Σχετικά πρόσφατα, ωστόσο, οι διοργανωτές αποφάσισαν ο διαγωνισμός να "ταξιδεύει" κάθε χρόνο και σε άλλη χώρα, με στόχο όσοι συμμετέχουν να γνωρίζουν καινούρια μέρη, τα οποία θα ωφελούνται ποικιλοτρόπως από την παρουσία τους.

Στον Concours Mondial de Bruxelles συμμετέχουν περισσότερες από 50 χώρες, «κατεβάζοντας» περισσότερες από 8000 ετικέτες κρασιού. Αυτές θα κριθούν από περίπου 300 κριτές (οινολόγους, σομελιέ, οινογράφους κλπ) από όλο τον κόσμο. Δεν ξέρω με σιγουριά αν είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός του είδους, σίγουρα πάντως είναι από τους μεγαλύτερους και τους πιο έγκριτους.

Οι κριτές χωρίζονται σε επιμέρους κριτικές επιτροπές (juries) και δοκιμάζουν τα κρασιά τυφλά σε "flights", περίπου 45-50 την ημέρα. Στο τέλος κάθε μέρας, παραλαμβάνουν τις λίστες με τις ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τα κρασιά που δοκίμασαν. Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται επίσημα κάποιες εβδομάδες μετά, καθώς προκύπτουν από ειδική μηχανογραφημένη επεξεργασία που επιμελείται το Ινστιτούτο Στατιστικής του Université Catholique de Louvain στο Βέλγιο. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η ίδια επιστημονική ομάδα αξιολογεί την απόδοση των κριτών, ελέγχοντας την ορθότητα και τη συνέπεια στον τρόπο με τον οποίο βαθμολογούν, έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται λάθη και αστοχίες.

Εγώ έχω την χαρά και τιμή να εκπροσωπώ την Ελλάδα για 4η χρονιά στο Concours Mondial de Bruxelles - τις δύο τελευταίες φορές, μάλιστα, ως πρόεδρος κριτικής επιτροπής. Μαζί μου θα είναι ένας αγαπητός φίλος και συνάδελφος, ο - συνονόματος - Θόδωρος Σδρούλιας, οινογνώστης και διευθυντής του περιοδικού "Αγροτόραμα", με έδρα στο Βόλο.
|ig:all|
Αναχώρηση την Πέμπτη, 30 του μηνός, λοιπόν. Ο διαγωνισμός ξεκινάει την Παρασκευή 1 και ολοκληρώνεται την Κυριακή 3 Μαΐου, με το καθιερωμένο gala dinner της τελευταίας βραδιάς. Ενδιαμέσως, μετά από τις δοκιμές κάθε ημέρας, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και συναρπαστικές επισκέψεις σε διάσημες οινοπαραγωγικές ζώνες της ευρύτερης περιοχής, όπως αυτή του Soave και του Conegliano Valdobiadene DOCG ("πατρίδας" του Prosecco Superiore).

Μείνετε συντονισμένοι μαζί μου στα social media (Facebook, Instagram, Twitter), γιατί σχεδιάζω καταιγισμό φωτο-ανταποκρίσεων σε κάθε βήμα του ταξιδιού!Μέχρι τότε όμως, δείτε λίγο παραπάνω μερικές φωτογραφίες που βρήκα στο αρχείο μου, από περασμένες διοργανώσεις του διαγωνισμού, σε αξέχαστα ταξίδια στο Guimaraes της Πορτογαλίας, το Λουξεμβούργο και τη Μπρατισλάβα.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v