Παρουσίαση της Dom Pérignon Vintage 2003

Την πρώτη της επίσημη εμφάνιση στην Ελληνική αγορά έκανε την εβδομάδα που μας πέρασε η νέα εσοδεία της Σαμπάνιας Dom Pérignon, η Vintage 2003. Μία Σαμπάνια που παρέμεινε στις υπόγειες κάβες του μεγάλου οίκου της Καμπανίας για περίπου 9 χρόνια, προκειμένου να φτάσει στα ποτήρια μας ώριμη, πληθωρική και άκρως απολαυστική!


Τα αποκαλυπτήρια έγιναν σε ένα κλειστό γεύμα που παρέθεσε η εταιρεία ΑΜΒΥΞ, η οποία εισάγει και διανέμει τα προϊόντα των οίκων Dom Pérignon και Moët & Chandon στην Ελληνική αγορά, στο εστιατόριο Hytra, στην Αθήνα. Δοκιμάσαμε τη Σαμπάνια σκέτη, αλλά και συνοδεύοντας ένα ειδικό μενού, το οποίο είχε καθοριστεί από τη Γαλλία. Το concept της γευσιγνωσίας λεγόταν "Dark Revelation" και αφορούσε σε δοκιμή της Σαμπάνιας μαζί με πιάτα που ακολουθούσαν τα βασικά χρώματα της εσοδείας. Όπως μαρτυράει και ο τίτλος της όλης εμπειρίας, στο τραπέζι επικρατούσε (αρκετό) σκοτάδι, το οποίο όμως "έσπαγαν" οι φλούο ετικέτες των συλλεκτικών φιαλών της Dom Pérignon Vintage 2003. Συντονιστής της δοκιμής ήταν ο Γιώργος Φλούδας, Σομελιέ και συνεργάτης της ΑΜΒΥΞ.


Σύμφωνα με τον οίκο Dom Pérignon, και συγκεκριμένα με τον Richard Geoffroy, τον δημιουργό του συγκεκριμένου κρασιού, το 2003 ήταν μια ασυνήθιστη και ακραία χρονιά. Βασικά χαρακτηριστικά της ήταν οι ανοιξιάτικες παγωνιές, τις οποίες ακολούθησε ένα από τα πιο καυτά καλοκαίρια (στην Ευρώπη ολόκληρη, για όσους θυμούνται...). Το αποτέλεσμα ήταν ο πιο πρώιμος τρύγος του οίκου από το 1822 (!) και μια μικρή αλλά απόλυτα υγιής και ισορροπημένη εσοδεία. Αξίζει δε να αναφέρουμε ότι η Jancis Robinson βαθμολόγησε την Dom Pérignon Vintage 2003 με 18.5 και την χαρακτήρισε ως "την κορυφαία Σαμπάνια της εσοδείας 2003 που έχει δοκιμάσει ως τώρα".

Οργανοληπτικά, τώρα, η Dom Pérignon Vintage 2003 είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα. Όποιος περιμένει να βρει έντονα αυτολυτικά αρώματα και γεύσεις - ξέρετε, το ζυμάρι, το μπισκότο, το ψημένο ψωμί που συνήθως σχετίζουμε με μία vintage Σαμπάνια - θα χρειαστεί να περιμένει αρκετά. Σύμφωνα με τον Geoffroy, απ' ότι μου είπε ο Γιώργος ο Φλούδας, η αναμονή αυτή μπορεί να αγγίξει και τα 30 χρόνια! Κάποιος βέβαια που δεν έχει σκοπό να περιμένει τόσο, δεν πρόκειται να απογοητευτεί - κάθε άλλο. Η Dom Pérignon Vintage 2003 χαρακτηρίζεται από όμορφα και διακριτικά καπνιστά αρώματα, τα οποία παντρεύονται με νότες από γλασσαρισμένα εσπεριδοειδή και υποστηρίζονται από έναν εξαιρετικά καλοδουλεμένο αφρισμό.

|ig:all|

Η συμβουλή μου προς όποιον δοκιμάσει τη συγκεκριμένη, αλλά και οποιαδήποτε καλή vintage Σαμπάνια, είναι να αποφύγει το σερβίρισμά της στο κλασικό μακρόστενο ποτήρι flute, αλλά να προσανατολιστεί προς ένα μεγαλύτερο και φαρδύτερο καλό ποτήρι λευκού κρασιού (ιδανικό το Riedel για Chardonnay), στο οποίο η Σαμπάνια θα εξελιχθεί και εκφραστεί με τον καλύτερο τρόπο, αφού σερβιριστεί. Για να μην παρεξηγούμαι, βεβαίως, εννοείται ότι ένα καλό ποτήρι flute παραμένει η ενδεδειγμένη επιλογή για μία φρέσκια NV Σαμπάνια ή για οποιοδήποτε καλό αφρώδη οίνο. Όσον αφορά σε συνδυασμούς με φαγητό, πρέπει να πω ότι η Dom Pérignon Vintage 2003 πάει - χωρίς υπερβολή - "με όλα". Είναι ένα κρασί που μπορείς να το απολαύσεις μόνο του, με κάποιο μικρό μεζεδάκι, με σούσι, με θαλασσινά, και πάει λέγοντας. Με βάση όμως την δοκιμή της συγκεκριμένης βραδιάς, αν έπρεπε να βρω οπωσδήποτε τον τέλειο γευστικό συνδυασμό για την Dom Pérignon Vintage 2003, αυτός θα ήταν το foie gras, στις περισσότερες μορφές του: ωμό, σωταρισμένο (seared), σουφλέ, κλπ κλπ.


Ήθελα να σας πω και κάποια πράγματα για τη Hytra, θα περιμένω όμως να ξαναπάω, για να έχω πιο πλήρη άποψη. Με λίγα λόγια, πάντως, πρόκειται για εστιατόριο σε τέλειο σημείο (στο ρουφ της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών στη Συγγρού, με "πιάτο" την Ακρόπολη), υποδειγματικό service και έναν Σεφ (Νίκος Καραθάνος) που θεωρείται από τα "αστέρια" της γενιάς του. Οι πρώτες μου εντυπώσεις ήταν εξαιρετικές - θα ακολουθήσει πληρέστερη παρουσίαση σύντομα.


Η Dom Pérignon Vintage 2003 έχει κυκλοφορήσει ήδη σε επιλεγμένα σημεία λιανικής και εστίασης ανά την Ελλάδα. Η ενδεικτική τιμή πώλησής της είναι €150.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v