Ξεκινάει η εβδομάδα των Primeurs στο Bordeaux!

Πέρασε γρήγορα ο καιρός και (ξανα)έφτασε η στιγμή να βρεθεί το Bordeaux στο επίκεντρο της προσοχής του παγκόσμιου οινικού κλάδου. Την Δευτέρα 4 Απριλίου, λοιπόν, ξεκινάει η εβδομάδα των Primeurs και αναμένεται συναρπαστική, όπως πάντα!

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, την Ένωση των Επιλεγμένων Οινοποιείων της περιοχής (Union des Grand Crus de Bordeaux), περισσότεροι από 5000 επαγγελματίες του κρασιού από 66 χώρες έχουν εγγραφεί να συμμετάσχουν στα φετινά Primeurs - ανάμεσά τους και περίπου 120 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι οίνου από όλο τον κόσμο. Ο βασικός κορμός της διοργάνωσης (που πρωτο-ξεκίνησε τη χρονιά της ίδρυσης της ένωσης, το 1973) θα διεξαχθεί το τριήμερο 5-7 Απριλίου.

H εσοδεία 2010 των κρασιών του Bordeaux θα παρουσιαστεί σε 7 Châteaux, καθένα από τα οποία θα φιλοξενήσει τα δείγματα των κρασιών της κοινότητάς του. Αυτά είναι τα: Ch. Malartic-Lagravière (για τα κρασιά των Graves και Pessac-Léognan), Ch. La Couspaude (για τα κρασιά Saint-Emilion Grand Cru), Ch. La Pointe (για τα κρασιά του Pomerol), Ch. Citran (για τις κοινότητες Médoc, Haut-Médoc, Moulis και Listrac), Ch. Lascombes (για το Margaux), Ch. Branaire-Ducru (για τα κρασιά των Saint-Julien, Saint-Estèphe και Pauillac), και Ch. Desmirail (για τα γλυκά κρασιά του Sauternes και του Barsac). Σύμφωνα με πρώτες εντυπώσεις ξένων συναδέλφων που δοκίμασαν ήδη την εσοδεία 2010 του Bordeaux, τα κρασιά παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, ωστόσο χαρακτηρίζονται από εκρηκτικούς αλκοολικούς τίτλους, που σε κάποιες περιπτώσεις (ειδικά σε ετικέτες οινοποιείων της δεξιάς όχθης) φτάνουν το 15.5%!

Πέρυσι τέτοια εποχή, φεύγοντας από το Bordeaux, είχα πει ότι δεν επρόκειτο να χάσω τα φετινά Primeurs. Να όμως που θα τα χάσω, καθώς στην πορεία "αλλάξανε τα πλάνα μου"... Για καλό όμως! Βλέπετε μου προέκυψε η ευκαιρία να βρεθώ στην Τοσκάνη αυτή την εβδομάδα και, όσο να 'ναι, η πρώτη και μεγαλύτερη (οινική) αγάπη μου νίκησε!

Φεύγω λοιπόν χαράματα της Δευτέρας για Ιταλία, για να συμμετάσχω σε μία διεθνή αποστολή δημοσιογράφων οίνου στην Τοσκάνη. Πρώτος μας σταθμός θα είναι η Φλωρεντία, ενώ το "τουρ" μας θα περιλάβει επίσης το Chianti Classico, το San Gimignano και την πανέμορφη Lucca, για να καταλήξει στην Verona, στα εγκαίνια της μεγαλύτερης οινικής έκθεσης της Ιταλίας, της Vinitaly.

Οι διοργανωτές της αποστολής με έχουν διαβεβαιώσει ότι θα έχουμε internet σε κάθε μας σταθμό, οπότε θα φύγω πλήρως εξοπλισμένος, όπως πάντα. Μείνετε συντονισμένοι λοιπόν στο TeLeGourmet, για ανταποκρίσεις και φωτογραφίες από τη μαγική χώρα των (οινικών) παραμυθιών, από Δευτέρα!...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v