Τσικνο-Σάββατο στου Jamie!...

Και μπορεί την Τσικνοπέμπτη στο Λονδίνο να φάγαμε κρέας, όσο να 'ναι όμως δεν τσικνίσαμε. Δεν μας χάλασε καθόλου, όμως, γιατί μόλις τρεις μέρες μετά επισκεφτήκαμε το νέο project του Jamie Oliver στο City, τον ναό της σαρκοφαγίας που ονομάζεται Barbecoa!

Εντάξει, δε λέω ότι είναι το ίδιο με το να τσικνίζεις στα Βλάχικα ή στη Σταμάτα, πιστέψτε με, όμως, ήταν ένα από τα πιο ωραία δείπνα που έχω απολαύσει τελευταία! Το Barbecoa (η λέξη σημαίνει μπάρμπεκιου στα Ισπανικά) είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Jamie με τον Adam Perry Lang, τον Αμερικανικής καταγωγής σεφ που θεωρείται αυθεντία στο μπάρμπεκιου διεθνώς. Πρόκειται για ένα ολοκαίνουριο εστιατόριο (άνοιξε τον περασμένο Νοέμβριο) που απευθύνεται στην νέα γενιά των foodies του Λονδίνου. Με όμορφο αλλά ανάλαφρο design και έμφαση στην ατμόσφαιρα, στεγάζεται σε ένα καινούριο κέντρο γραφείων και καταστημάτων στην καρδιά της συνοικίας των τραπεζιτών στο Λονδίνο. Το κέντρο στεγάζει ακόμα όμορφα μπαρ και ακριβές μπουτίκ, ενώ αρκεί να σας πω ότι στον ακριβώς απέναντι χώρο από το Barbecoa ετοιμάζεται ένα (ακόμα) νέο project του Gordon Ramsay.

Η βραδιά στο Barbecoa ξεκινάει με ένα κοκτέιλ στο μπαρ που βρίσκεται στην υποδοχή. Η σάλα είναι ανοιχτή (όπως και η κουζίνα) και ευχάριστη, για να φιλοξενεί μεγάλες παρέες, ενώ τα πιο προνομιούχα τραπέζια (όπως, ευτυχώς, και το δικό μας) έχουν απίστευτη θέα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου. Το service είναι φιλικό και ευχάριστο - συμπτωματικά μία από τις σερβιτόρες που μας εξυπηρέτησαν είναι Ελληνο-Γαλλίδα και με χαρά μας καλωσόρισε στα Ελληνικά!

|ig:1-4|

Το μενού δεν είναι τεράστιο, αλλά έχει πολύ ενδιαφέρον. Το Barbecoa δεν είναι ένα παραδοσιακό steak-house με κλασικές μπριζόλες και φιλέτα - αντιθέτως προσεγγίζει το κρέας με δημιουργικότητα, επιλέγοντας όχι τα πιο αναμενόμενα κομμάτια του κάθε ζώου για να δημιουργήσει απίστευτα πιάτα. Αξίζει δε να σας αναφέρω ότι στον ακριβώς από κάτω όροφο, λειτουργεί τις ώρες καταστημάτων και το χασάπικο (butchery) του Barbecoa, που εξειδικεύεται σε πιο "ψαγμένα" κρεατικά και πουλερικά από την Αγγλική ύπαιθρο.

Εμείς ξεκινήσαμε με διάφορα είδη φρεσκοψημένου ψωμιού με πλούσιο Αγγλικό βούτυρο, τραγανά χοιρινά μαγουλάκια, παλαιωμένο prosciutto San Daniele με πεκορίνο και καβουρντισμένα αμύγδαλα, και ένα από τα νοστιμότερα (για να μην πω ακόμα πιο βαριά κουβέντα) steak tartare που έχω φάει στη ζωή μου. Το κυρίως πιάτο μου ήταν μία ζουμερότατη μπριζόλα από αρνίσιο μπούτι, ενώ η απαστράπτουσα (και μόνιμη, πλέον) συνοδός μου απόλαυσε ένα πολυ πρωτότυπο πιάτο από ξεψαχνισμένη χοιρινή ωμοπλάτη, μαγειρεμένη με πικάντικη σπιτική bbq sauce.

|ig:5-11|

Η λίστα των κρασιών του Barbecoa δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις ως προς τις ποικιλίες και τα στυλ που περιλαμβάνει, τόσο στα λευκά όσο και στα ερυθρά, οι επιλογές των ετικετών, ωστόσο, είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Λόγω του κρεατικού... πλουραλισμού στο τραπέζι μας, διάλεξα ένα πικάντικο Super-Tuscan από το Bolgheri με βάση το Syrah, το Mediterra 2008 από το Κτήμα Poggio al Tesoro. Η επιλογή - που αποδείχθηκε πολύ εύστοχη - έγινε (και) για συναισθηματικούς λόγους: το οινοποιείο έχει έδρα το πανέμορφο Castagneto Carducci, ένα από τα πιο αγαπημένα μου χωριά στην παράκτια Τοσκάνη, στα γραφικά σοκάκια του οποίου είχα κάποτε χαθεί (μαζί μου κι ένα γκρουπ συναδέλφων από την Αμερική που με ακολουθούσαν) γιατί δεν προλάβαινα να βγάζω φωτογραφίες-ζωγραφιές από μπαλκόνια, πόρτες και χαρακτηριστικές γωνιές.

Έχω φάει σε εστιατόρια του Jamie Oliver από τα πρώτα βήματα της καριέρας του, όταν ακόμα ζούσα στο Λονδίνο, και ουδέποτε έχω απογοητευτεί. Προτείνω την εμπειρία Barbecoa ανεπιφύλακτα σε όποιον βρίσκεται ή πρόκειται να βρεθεί στην Αγγλική πρωτεύουσα στο μέλλον. Πληροφορίες και λοιπές λεπτομέρειες για οποιον ενδιαφέρεται, υπάρχουν στην ιστοσελίδα του εστιατορίου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.barbecoa.com. Εννοείται ότι η (έγκαιρη από καιρό) προ-κράτηση είναι απαραίτητη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v