BYOB στο Cellier Le Bistrot

Το είχε πάρει το αυτί μου εδώ και καιρό, αλλά τελικά το διασταύρωσα πρόσφατα. Σας το μεταφέρω λοιπόν, σε περίπτωση που δεν το ξέρετε ήδη: το Cellier Le Bistrot ξεκίνησε πολιτική ΒΥΟΒ (Bring Your Own Bottle). Με άλλα λόγια, δίνει την ευκαιρία στους πελάτες του να φέρουν το δικό τους κρασί και να το απολαύσουν σερβιρισμένο στο εστιατόριο.

Τα νέα είναι πολύ ευχάριστα, και ελπίζω ότι το καλό αυτό παράδειγμα θα ακολουθήσουν - επίσημα ή ανεπίσημα - και άλλα εστιατόρια. Θεωρώ το ΒΥΟΒ δείγμα οινικού πολιτισμού, αλλά και εξαιρετικό κίνητρο για να απολαύσει κανείς ένα όμορφο γεύμα, συνδυάζοντάς το με μία σπάνια ετικέτα, ή ενδεχομένως και με ένα κρασί που "κουβαλάει" κάποια ιδιαίτερη συναισθηματική αξία.

Το άριστο προσωπικό του Cellier Le Bistrot, εν προκειμένω, υπόσχεται ότι θα μας σερβίρει το κρασί που θα φέρουμε στα σωστά ποτήρια, στην τέλεια θερμοκρασία, και, αν χρειάζεται, θα μας το μεταγγίσει και σε ειδική καράφα. Το κόστος της υπηρεσίας αυτής - αυτό που οι Αγγλοσάξωνες αποκαλούν "corkage fee" - είναι €5 ανά φιάλη (το οποίο θεωρώ κάτι παραπάνω από ελκυστικό).

Ξεκαθαρίζω, επειδή έκανα ο ίδιος την ερώτηση στην Αλκμήνη Καρακώστα, της ιδιοκτήτριας εταιρείας του Cellier, της ΓΕΝΚΑ, ότι το κρασί που θα φέρει ο πελάτης δεν έχει υποχρέωση να το έχει αγοράσει από ένα από τα καταστήματα Cellier, αλλά μπορεί να το φέρει από το σπίτι του ή - όπως οι άνθρωποι του Cellier διευκρινίζουν, προς τιμήν τους - να το έχει αγοράσει από οπουδήποτε επιθυμεί.

Εδώ βέβαια θα μου επιτρέψετε να κάνω μία τοποθέτηση/παραίνεση, και όποιος θέλει την ενστερνίζεται: Σε ένα εστιατόριο όπως το Cellier Le Bistrot, το οποίο έχει - εύλογα - πολύ καλή λίστα κρασιών σε πραγματικά λογικές τιμές, αλλά και αρκετές επιλογές κρασιού σε ποτήρι, θα θεωρούσα άκομψο να φέρει κάποιος ένα φτηνό κρασί "της σειράς" ή, επίσης, ένα κρασί που υπάρχει ήδη στη λίστα του εστιατορίου. Η πολιτική του ΒΥΟΒ επινοήθηκε, πολύ λογικά, είτε για περιπτώσεις που ένα εστιατόριο έχει μικρή λίστα κρασιών ή απλά δεν σερβίρει κρασί για οποιοδήποτε λόγο, ειτε βεβαίως για μία περίσταση που ο πελάτης θέλει πραγματικά να ανοίξει κάτι ξεχωριστό με το γεύμα του. Νομίζω ότι, όπως ένα εστιατόριο κάνει ένα πολύ θετικό βήμα επιτρέποντάς μας να φέρουμε μαζί το κρασί μας όταν θα πάμε να φάμε σε αυτό, αντίστοιχα κι εμείς δείχνουμε το ήθος και την εκτίμησή μας, αξιοποιώντας αυτή την δυνατότητα και όχι κάνοντας κατάχρηση αυτής.

Επικροτώ - για την ακρίβεια, χειροκροτώ - την όμορφη αυτή πρωτοβουλία της οικογένειας Καρακώστα και των Cellier, και θέλω πραγματικά να δω κι άλλα εστιατόρια να κάνουν αντίστοιχες κινήσεις.

Τις λεπτομέρειες τις ξέρουμε όλοι, αλλά τις επαναλαμβάνω χάριν ευκολίας κάθε ενδιαφερόμενου: Το Cellier Le Bistrot βρίσκεται στο Σύνταγμα (Πανεπιστημίου 10 / 210-3638525) και αποτελεί εδώ και χρόνια μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές στο Κέντρο για business/shopping lunch, αλλά και για after-theatre dining.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v