ΑΠΟΨΕΙΣΠΥΡ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΟΝ

Οι αποδιοπομπαίοι τράγοι γίνονται χειρότεροι

Οι αποδιοπομπαίοι τράγοι γίνονται χειρότεροι

του Θοδωρή Διάκου

Δεν θέλω να γίνομαι ο τύπος που σκέφτεται συνωμοσίες, αλλά δεν μπορώ να κάνω και αλλιώς. Ίσως να τις γουστάρω κατά βάθος επειδή κάνουν την πραγματικότητα πιο ενδιαφέρουσα. Ή σε βοηθούν να κάνεις αντιπολίτευση.

Το θέμα είναι ότι με το που έμαθα ότι έδιωξαν τον Μπογδάνο απ' την Νέα Δημοκρατία, δεν έχω σταματήσει να σκέφτομαι ότι έγινε αυτό ακριβώς που έπρεπε να γίνει. Όχι με καρμική έννοια, ότι ο Μπογδάνος έφτασε επιτέλους στα όρια και πρέπει να τιμωρηθεί. Με την έννοια ότι πολύ σκόπιμα έφεραν στην ΝΔ μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, την άφησαν να αλωνίζει όσο δημιουργούσε ακόμα χρήσιμο χαμό και στο τέλος την απέλυσαν με συνοπτικές και πολύ δημόσιες διαδικασίες. Το αν αυτό είναι συνωμοσία ή κοινή λογική θα το κρίνει το πόσα ακόμα άτομα ξύπνησαν με αυτή τη σκέψη.

Ο αποδιοπομπαίος τράγος ήταν πάντα πολύ σημαντικό κομμάτι οποιουδήποτε πολιτικού αφηγήματος. Και κάθε φορά ήταν δίκοπο μαχαίρι, επειδή από τη μία επιτέλους υπήρχε μια αίσθηση δικαιοσύνης, από την άλλη βλέπεις έναν και μόνο άνθρωπο να τρώει την ποινή που σίγουρα αξίζει σε πολλούς. Ισχυροί τα ρίχνουν στον τράγο για να κερδίσουν συμπάθεια. Ο τράγος μπορεί να κάνει στροφή στη καριέρα του για να κερδίσει κι εκείνος συμπάθεια μέχρι να γίνει ξανά ισχυρός. Ή έστω μέχρι να μπορεί να βγει με ασφάλεια απ' το σπίτι του.

Για παράδειγμα, διαβάζοντας ιστορίες από ανθρώπους που είχαν δει τον Τσοχατζόπουλο λίγο πριν πεθάνει ξεχνάς λίγο-πολύ γιατί ο Τσοχατζόπουλος δεν κατάφερε ποτέ να σταματήσει να είναι αποδιοπομπαίος. Κι όμως πολλοί τον έκλαψαν και δεν σήκωναν μύγα στο σπαθί τους.

Οι μεταμοντέρνοι καιροί, όμως, θέλουν και μεταμοντέρνους τράγους. Επειδή τίποτα δεν πρόκειται πλέον να περάσει ασχολίαστο. Για παράδειγμα: Λιγνάδης κάνει παράσταση στη φυλακή με Φιλιππίδη, βγαίνει ρεπορτάζ και στο και πέντε ξεσπά η παρουσιάστρια ότι "Σιγά μη δώσουμε αέρα σε αυτό τον κύριο". Απόπειρα τράγου για συμπάθεια: Απέτυχε. Σου σκάει μετά όμως ένα κάρο άνθρωποι να αναρωτιούνται πώς αυτή δεν ήξερε από πριν ότι θα παίξει το ρεπορτάζ και τι είδους επικοινωνιακά παιχνίδια είναι αυτά.

Ξανά, το αν αυτό είναι συνωμοσία ή κοινή λογική θα το κρίνει το πόσοι άνθρωποι ξύπνησαν με την ίδια σκέψη.

Δεν βοηθά καθόλου το γεγονός ότι και οι τράγοι γίνονται προοδευτικά πιο αχώνευτοι. Δηλαδή, είναι όντως δύσκολο να υποστηρίξεις τον Λιγνάδη. Μετά από τη φάση του Μπογδάνου με τα νήπια, ούτε αυτόν είναι εύκολο να τον υποστηρίξεις. Και όσο πιο αχώνευτοι γίνονται οι τράγοι, τόσο πιο δυνατά τα χειροκροτήματα και τόσο λιγότερο ακούγεται η συνωμοσία. Και δεν θέλω να είμαι ο τύπος με τις συνωμοσίες, αλλά αλήθεια τώρα· ποιος τη γλύτωσε;

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2