Όταν η ανασφάλεια γίνεται κακία

Το ξέρουμε ότι δεν είσαι κακός άνθρωπος. Η ανασφάλειά σου, όμως, μερικές φορές σε κάνει να φαίνεσαι έτσι…
Όταν η ανασφάλεια γίνεται κακία
Όσοι έχουν αισθανθεί ποτέ ανασφαλείς στην ζωή τους (όλοι μας, δηλαδή) ξέρουν πολύ καλά ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που εμφανίζεται κάθε φορά που ένας άνθρωπος δεν αισθάνεται αρκετά άνετα για να είναι ο εαυτός του μέσα σε ένα πλήθος. Και το πρόβλημα αυτό είναι ότι οι προθέσεις του παρεξηγούνται πολύ εύκολα.

Και οι παρακάτω καταστάσεις μάλλον σου έχουν συμβεί κι εσένα. Αν είσαι ανασφαλής.

Παρατάς τους φίλους σου
Μπορεί να μην έχεις όρεξη να βγεις από το σπίτι. Που σημαίνει ότι νιώθεις χάλια με τον εαυτό σου και δεν θα άφηνες κανένα ανθρώπινο μάτι να σε δει αυτή τη στιγμή. Ακόμα και τα μάτια του σκύλου σου, αυτού του αγνού πλάσματος που σε αγαπάει περισσότερο από κάθε τι νιώθεις ότι σε κρίνουν. Και αυτό είναι ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται, και – θα σου πούμε ένα μυστικό – μετά την τρίτη φορά που ρίχνεις άκυρο σε κάποιον, σε ξεχνάει. Το λέει και η Καινή Διαθήκη.

Φεύγεις νωρίς
Ακόμα κι αν υπάρξει άνθρωπος που θα σε πείσει να βγεις από το σπίτι, σίγουρα θα φύγεις νωρίτερα από όλους. Δεν μπορείς να περιμένεις να γυρίσεις πίσω στην ζεστασιά και την απομόνωση του σπιτιού σου, του κρεβατιού σου, της κουβέρτας σου. Και αυτό είναι κάτι που άρχισες να αισθάνεσαι περίπου μετά το τρίτο λεπτό της μεγάλης σου εξόδου.

Είσαι ο μαμούχαλος της παρέας
Πες ότι πείθεις τον εαυτό σου να μην φύγει νωρίς. Χρειάζεται πολλή δύναμη, αλλά τα κατάφερες. Και αποφασίζεις να γιορτάσεις αυτή την προσωπική σου επιτυχία με το να κάτσεις ήσυχα σε ένα μέρος και να σκέφτεσαι πόσος καιρός έχει περάσει από την τελευταία φορά που έκανες κάτι καλό για τον εαυτό σου. Θυμάσαι ότι έφαγες μία ντομάτα πριν τέσσερις μήνες. Κι ενώ κάνεις αυτόν τον χαρούμενο εσωτερικό μονόλογο, οι υπόλοιποι βλέπουν απλώς έναν τύπο να κάθεται θλιμμένος στον τοίχο και να μην μιλάει σε κανέναν. Περίμενε, έχουμε και χειρότερο σενάριο.

Γίνεσαι επιθετικός
Ή τουλάχιστον εαυτό καταλαβαίνουν όλοι οι άνθρωποι γύρω σου. Εσύ προσπαθούσες να κάνεις χιούμορ. Αλλά έχεις ήδη πείσει τον εαυτό σου να βγει από το σπίτι και να κάτσει σε έναν χώρο που δεν αισθάνεσαι άνετα. Είναι πολύ λογικό να πιείς κάτι παραπάνω, για να πάρεις θάρρος… και να σου λυθεί η γλώσσα. Αυτό δεν είναι πάντα καλό.

Ποτέ δεν παίρνεις πρωτοβουλίες
Και αυτό σε κάνει να φαίνεσαι αδιάφορος. Ποτέ δεν θα είσαι ο τύπος που στέλνει το πρώτο μήνυμα για να βρεθεί με τους φίλους του. Σπάνια θα καλέσεις κόσμο στο σπίτι σου. Και όλα αυτά όχι επειδή απλά δεν γουστάρεις και τόσο να κάνεις παρέα μαζί τους, αλλά επειδή φοβάσαι ότι εκείνοι δεν θέλουν να κάνουν παρέα μαζί σου. Επειδή η ανασφάλεια σε μεταμορφώνει σε ένα παρανοϊκό, αδύναμο πλάσμα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v