Πώς να διώξεις την ντροπή από πάνω σου

Πώς θα καταφέρεις να πετάξεις από πάνω σου την ντροπή, και να νιώσεις περισσότερο ο εαυτός σου από ποτέ;
Πώς να διώξεις την ντροπή από πάνω σου
Όλοι μας θα θέλαμε να αποκτήσουμε καλύτερη σχέση με τον εαυτό μας. Ή, όπως το αποκαλούν μερικοί, να… βρούμε τον εαυτό μας. Και σίγουρα ακούγεται πιο εύκολο απ’ ό,τι είναι. Πώς να βρούμε κάτι, όταν δεν ξέρουμε πού είναι κρυμμένο;

Το πρώτο βήμα είναι να κοιταχτούμε καλά στον καθρέφτη. Χωρίς να κρίνουμε. Χωρίς τις συνηθισμένες κακές σκέψεις που μας καταστρέφουν καθημερινά. Να δούμε στ’ αλήθεια αυτό που είμαστε, και να το αποδεχτούμε. Και έπειτα, σαν να καθαρίζουμε ένα κρεμμύδι, να αρχίσουμε να πετάμε από πάνω μας τις στρώσεις ντροπής, υποκρισίας και κόμπλεξ που μας έχει φορτώσει αυτός ο κόσμος.

Η αναλογία με το κρεμμύδι ήταν πολύ σκόπιμη. Η ακόλουθη διαδικασία μπορεί να περιέχει δάκρυα, αλλά εμείς σου λέμε ότι όλα θα πάνε καλά, και πρέπει να μας πιστέψεις.

Σταμάτα να ακούς τον κόσμο
Και όταν το λέμε αυτό, δεν εννοούμε να σταματήσεις κυριολεκτικά να σταματήσεις να δίνεις σημασία στους ανθρώπους γύρω σου. Απλά πρέπει να αρχίζεις να δέχεσαι την εποικοδομητική κριτική, και να πετάς τις άσκοπες κακίες στα σκουπίδια. Αυτά που ακούς δεν είναι δεδομένο ότι είναι αλήθεια. Μην αφήνεις τους άλλους να δημιουργήσουν την εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου. Βέβαια, έχοντας πει αυτό, πρέπει να σου πούμε…

…Μην το παρακάνεις
Υπάρχει λόγος που κανείς δεν συμπαθεί εκείνους που πιστεύουν πως όλοι τους ζηλεύουν. Χαλάρωσε. (Έξτρα συμβουλή: Μην το πεις ούτε ειρωνικά. Ποτέ κανείς δεν το είπε όντως ειρωνικά. Αυτή η φράση είναι απαγορευτική και κρύβει άπειρη ανασφάλεια από πίσω.)

Υπερασπίσου τα πιστεύω σου
Αν δεν έχεις βρει ακόμα ποια είναι τα πιστεύω σου, μην ανησυχείς. Θα τα ανακαλύψεις. Και πολλές φορές μπορεί να αλλάξουν. Αυτό δεν σε σταματάει, όμως, από το να είσαι παθιασμένος άνθρωπος με αυτά που αγαπάς. Σταμάτα να δέχεσαι εκείνες τις κουβέντες που θα προσπαθήσουν να σε κάνουν να αισθανθείς άσχημα με αυτό που είσαι και αυτά που πιστεύεις. Κανείς δεν μπορεί να σε κρίνει.

Να είσαι ο εαυτός σου
Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για ‘σένα. Ακόμα κι αν ο εαυτός σου είναι παράξενος. Βασικά, να είσαι ο εαυτός σου ειδικά αν ο εαυτός σου είναι παράξενος.

Ακολούθησε τα όνειρά σου
…και φρόντισε να βρεις κόσμο που θα σε στηρίξει. Δεν έχεις ανάγκη στην ζωή σου ανθρώπους που θα σε γεμίσουν με άχρηστη αρνητικότητα.

Βρες το χιούμορ σου
Στο τέλος, δεν υπάρχει πιο αναγκαίο όπλο για να ζεις κάθε μέρα τον αυθεντικό σου εαυτό και την ζωή που πάντα είχες οραματιστεί από το χιούμορ. Οι άνθρωποι που ξέρουν να σπάνε πλάκα (και πρώτα-πρώτα με τον εαυτό τους) είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τους υπόλοιπους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v