Αν θες να είσαι ώριμη, σταμάτα να κάνεις αυτά τα πράγματα

Αν θες να δηλώνεις περήφανα ότι είσαι ώριμη, ότι δεν κολλάς σε πράγματα χαζά στις σχέσεις σου, τότε πρέπει να σταματήσεις να κάνεις τα παρακάτω…
Αν θες να είσαι ώριμη, σταμάτα να κάνεις αυτά τα πράγματα
Όσο μεγαλώνουμε, τόσο μαθαίνουμε. Ή, τουλάχιστον, έτσι πρέπει να συμβαίνει. Επειδή υπάρχουν και άτομα που μπορεί να βλέπουν τις δεκαετίες να περνούν, αλλά εξακολουθούν να κάνουν τα ίδια λάθη, να πέφτουν στις ίδιες παγίδες, και στο τέλος να αναρωτιούνται: Τι δεν κάνω σωστά;

Και, προς θεού, δεν είμαστε παντογνώστες, ούτε μπορούμε να σου πούμε τι θα κάνεις στην ζωή σου. Μπορούμε όμως να διακρίνουμε πότε μια συμπεριφορά στις σχέσεις είναι ανώριμη και δεν βοηθάει πουθενά, και μπορούμε να κάνουμε τουλάχιστον μερικές προτάσεις…

Σταμάτα να περιμένεις να σου στείλει αυτός
Αν ξέρεις τι θέλεις, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να προσπαθήσεις να το κατακτήσεις. Κι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί αν δεν κάνεις – μερικές φορές, τουλάχιστον – κι εσύ την πρώτη κίνηση. Κι επιπλέον, αν δεις ότι κάποιος κάνει δέκα μέρες να απαντήσει σε ένα απλό μήνυμα, από ένα σημείο και μετά είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχεις λόγο να ασχολείσαι μαζί του.

Σταμάτα να υποκρίνεσαι ότι όλα θα πάνε καλά
Η νοοτροπία ότι αν αγνοήσεις ένα πρόβλημα, ή αν το σκεπάσεις με εκατό κιλά αγάπη, θα λυθεί από μόνο του, μόνο κακό μπορεί να κάνει. Έχουμε δει πολλές σχέσεις να περνούν από το στάδιο της δυσλειτουργίας στην απόλυτη φρίκη απλά και μόνο επειδή οι δύο σύντροφοι αρνούνταν να συζητήσουν τα προβλήματα που προκύπτουν μεταξύ τους.

Σταμάτα να προσπαθείς να ικανοποιείς τους πάντες
Όσο περισσότερο προσπαθείς να τα ‘χεις καλά με όλους, τόσο λιγότερη ικανοποίηση θα νιώθεις εσύ. Θες αλήθεια να περάσεις την μισή ζωή σου νιώθοντας πιεσμένη; Αν κάτι δεν σου αρέσει, μίλα. Μην ντρέπεσαι, μην φοβάσαι ότι θα σε κακοχαρακτηρίσουν και – το πιο σημαντικό – μην αφήνεις τους άλλους να ορίζουν την δική σου ζωή.

Σταμάτα να μπερδεύεις το σεξ με την αγάπη
Δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Και τα δύο καλά, αλλά εντελώς διαφορετικά.

Σταμάτα να ζηλεύεις με το παραμικρό
Τους φίλους του, τους συναδέλφους του, τον χρόνο που περνάει μαζί τους και τον χρόνο που δεν βρίσκεται δίπλα σου. Αν η ζήλεια σου έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα, το μόνο που μπορούμε να υποθέσουμε είναι ότι δεν έχεις την παραμικρή υποψία ζωής πέρα από την σχέση σου.

Ξεκίνα να κάνεις ερωτήσεις
Μεγαλώνοντας – ειδικά οι γυναίκες, επειδή η Ελλάδα είναι κολλημένη για πάντα στα 50s – μαθαίνουμε ότι δεν είναι σωστό να κάνουμε ερωτήσεις. Ότι με κάποιον τρόπο, αν μάθουμε να ακούμε πολύ προσεκτικά, θα έρθουν όλες οι λύσεις από μόνες τους. Όχι, αυτό δεν συμβαίνει, ειδικά σε ό,τι αφορά τις σχέσεις. Δεν είναι ντροπή να έχεις απορίες, να θες να μάθεις περισσότερα. Ντροπή θα ήταν να υποτιμάς την νοημοσύνη και των δυο σας και να προχωράς στα τυφλά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v