Τι πρέπει να κάνεις (προτού γνωρίσεις τον έρωτα)

Το να γνωρίσεις τον αληθινό έρωτα (και να τον κρατήσεις) δεν είναι εύκολη υπόθεση… Χρειάζεται πρώτα να δουλέψεις με τον εαυτό σου.
Τι πρέπει να κάνεις (προτού γνωρίσεις τον έρωτα)
Θα υποθέσουμε ότι για να άνοιξες αυτό το κείμενο, θα ήθελες κάποια στιγμή να βρίσκεσαι σε μία υγιή, μακροχρόνια σχέση. Και, παρά το γεγονός ότι ο αληθινός έρωτας φαίνεται όλο και πιο άπιαστο όνειρο στις μέρες μας, μπορείς να τον κατακτήσεις, και μπορείς να τον απολαμβάνεις για πολύ καιρό—αρκεί να κάνεις τα σωστά βήματα.

Μάθε να αγαπάς τον εαυτό σου
Ναι, το ξέρουμε. Ακούγεται κλισέ. Είναι πιο εύκολο να το λες, παρά να το κάνεις. Και κάπου εδώ θα διαφωνήσουμε. Προσπάθησε να θυμηθείς όλες τις φορές που ερωτεύτηκες, και μετά πληγώθηκες. Όλες τις φορές που αναρωτήθηκες τι πήγε στραβά—θα κάνουμε μια τρελή υπόθεση (και όταν λέμε τρελή, εννοούμε πως είμαστε σχεδόν σίγουροι) ότι είχες μεγάλο μερίδιο της ευθύνης, χωρίς καν να το καταλαβαίνεις. Όλοι μας δυσκολευόμαστε να αγαπήσουμε πραγματικά τον εαυτό μας, και πιστεύουμε ότι μέσα από την αγάπη των άλλων θα ολοκληρωθούμε. Κι αυτό είναι τεράστιο λάθος, γιατί το πρώτο και σημαντικότερο πράγμα που χρειαζόμαστε για να μας αγαπήσει ένα άτομο – και να το αγαπήσουμε ειλικρινά – είναι να είμαστε σίγουροι για το ποιοι είμαστε και τι θέλουμε. Σταμάτα, λοιπόν, να βλέπεις τα ελαττώματά σου σαν πανύψηλα βουνά που πρέπει να σκαρφαλώσεις, και θυμήσου ότι πάντα υπάρχει ένας δρόμος για να τα περάσεις, με άνεση.

Άφησε πίσω σου το παρελθόν
Όλοι έχουμε παρελθόν. Και όλοι έχουμε στιγμές και πρόσωπα από το παρελθόν μας που δεν θέλουμε να θυμόμαστε—και εσύ και κάθε πιθανός ερωτικός σου σύντροφος. Αυτό που δεν πρέπει να κάνεις είναι να αφήνεις το παρελθόν σου να σε ορίζει. Κάθε μέρα είναι καινούρια, και πάντα έχεις χώρο μέσα σου για να αλλάξεις, να μάθεις κάτι καινούριο και να γίνεσαι κάθε μέρα καλύτερος. Κι αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να αδειάσεις την καρδιά σου και να την αφήσεις να γίνει ψυχρή προτού γνωρίσεις τον άνθρωπό σου. Το αντίθετο, μάλιστα· το να αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν σημαίνει ότι το αποδεχόμαστε και προχωράμε.

Μάθε επιτέλους τι θες
Ναι, ναι, σου λέμε να φτιάξεις μια λίστα με όλα σου τα θέλω. Και θα είναι μια λίστα εντελώς δική σου, που δεν χρειάζεται να την δει κανείς, άρα μην σπαταλάς τον χρόνο σου με σαχλές ντροπές. Γράψε πραγματικά όλα αυτά που θέλεις σ’ έναν σύντροφο, από τα πιο απλά μέχρι και τα πιο εξωφρενικά. Όταν τα δεις γραμμένα στο χαρτί, θα δεις πως αυτή η λίστα μόλις σε βοήθησε να καταλάβεις ειλικρινά τι χρειάζεσαι από μια σχέση στην ζωή σου, όπως και τι είσαι εσύ διατεθειμένος να δώσεις.

Πέρνα λίγο χρόνο μόνος σου
Αν κοιτάξεις την ιστορία της ζωής σου και δεις πως σπάνια έμεινες χωρίς κάποιον – έστω περιστασιακό – σύντροφο, ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό. Δεν γίνεται να γνωρίσεις τον έρωτα της ζωής σου και να τον εκτιμήσεις πραγματικά αν δεν έχεις μάθει να ζεις με τον εαυτό σου. Οι σχέσεις δεν είναι παιχνίδι για να περνάς την ώρα σου, ούτε για να γεμίσεις τα κενά σου. Είναι δυο άνθρωποι που έρχονται κοντά, δυο ολοκληρωμένοι άνθρωποι με όλες τους τις αρετές και τα ελαττώματα, και μοιράζονται τις ζωές τους. Και δύσκολα θα καταφέρεις να νιώσεις σιγουριά για τα ελαττώματά σου (αλλά, γιατί όχι, και για τις αρετές) αν δεν κάτσεις πρώτα λίγο καιρό να τις γνωρίσεις.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v