Νιώθουμε έλξη γι’ αυτούς που μας καταλαβαίνουν;

Μια νέα μελέτη έρχεται να μας δείξει ότι η έλξη είναι μάλλον υπόθεση… εγκεφαλική, καθώς βασίζεται στην κατανόηση των συναισθημάτων.
Νιώθουμε έλξη γι’ αυτούς που μας καταλαβαίνουν;
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ακριβώς νιώθουμε έλξη για τα άτομα που φαίνεται να μας καταλαβαίνουν; Τώρα έχουμε την απάντηση, καθώς μια νέα μελέτη αποκάλυψε πως ελκυόμαστε από ανθρώπους που μπορούμε να κατανοήσουμε τα αισθήματά τους εύκολα. Ένας πιθανός λόγος που συμβαίνει αυτό; Ταιριάζουν τα νευρωνικά μας κυκλώματα.

Αν μπορούμε να καταλάβουμε πώς αισθάνεται ένας άνθρωπος, μπορούμε να επικοινωνήσουμε πολύ καλύτερα μαζί του—και αυτό είναι λογικό, αλλά οι ερευνητές που διεξήγαν την έρευνα ήθελαν να επαληθεύσουν την θεωρία τους ότι υπάρχει κάποιος νευρικός μηχανισμός που συνδέει την κατανόηση των συναισθημάτων με την έλξη. 90 άτομα συμμετείχαν στην έρευνα, βλέποντας μικρά βίντεο που απεικόνιζαν γυναίκες να εκφράζουν συναισθήματα όπως η θλίψη. Έπειτα, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να δηλώσουν τι συναίσθημα αντίκρισαν, και πόσο σίγουροι είναι ότι το κατάλαβαν σωστά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο πιο σίγουροι ήταν οι συμμετέχοντες για την δήλωσή τους, τόσο μεγαλύτερη έλξη ένιωθαν για την γυναίκα στο βίντεο. Επιπλέον εμφανίστηκε αυξημένη λειτουργία στην περιοχή του εγκεφάλου που έχει να κάνει με τα αισθήματα ανταμοιβής. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται πως το να “διαβάζουμε” καλύτερα τους ανθρώπους πυροδοτεί αυτά τα αισθήματα, που με την σειρά τους πυροδοτούν την έλξη.

Αυτό όμως που κάνει τα αποτελέσματα ακόμα πιο ενδιαφέροντα είναι πως αυτή φαίνεται να είναι μια αμφίδρομη διαδικασία: δεν νιώθουμε έλξη μόνο όταν καταλαβαίνουμε τους άλλους, αλλά και όταν μας καταλαβαίνουν. Βέβαια, δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι, καθώς το μυαλό του καθενός λειτουργεί διαφορετικά. Και, σίγουρα, η έρευνα ήταν μικρής κλίμακας, αλλά δεν μπορούμε να πούμε πως δεν μας τράβηξε την προσοχή…

Πηγή: Time

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v