10 αλάθητες συμβουλές για να ξεπεράσεις τον χωρισμό

Οι δέκα καλύτερες συμβουλές που θα ακούσεις για να φροντίσεις τον εαυτό σου και να ξεπεράσεις έναν χωρισμό.
10 αλάθητες συμβουλές για να ξεπεράσεις τον χωρισμό
Είναι δύσκολο να μαζέψεις τα κομμάτια σου μετά από έναν χωρισμό. Η σκέψη σου θα τρέχει συνεχώς στο παρελθόν, θα προσπαθείς να βρεις δικαιολογίες για να μιλήσετε ξανά, να εισέλθεις με κάποιον πονηρό τρόπο στην ζωή του/της, και μπορεί να αναλογίζεσαι όλα όσα κάνατε λάθος, και πώς θα μπορούσαν να διορθωθούν.

Πίστεψέ μας, δεν χρειάζεσαι τίποτα από αυτά. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να εστιάσεις στο να είσαι εσύ καλά και να γίνεις ξανά ο υπέροχος, δυνατός – και single – εαυτός σου.

1. Αποδέξου τα συναισθήματά σου
Αυτά που αισθάνεσαι δεν είναι καλά ή κακά. Είναι απλά τα συναισθήματά σου, και πρέπει να τα δεχτείς και να μην τα πολεμήσεις. Συνειδητοποίησε ότι αυτό που νιώθεις είναι παρόμοιο με την στέρηση όταν ξεπερνάς έναν εθισμό. Και σ’ αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να δείξεις ευγένεια και στοργή στον εαυτό σου.

2. Μην απομονώνεσαι
Μίλα με την οικογένειά σου και με φίλους που ξέρεις πως θα σε καταλάβουν. Βγείτε έξω, κάλεσέ τους στο σπίτι σου ή πήγαινε στο δικό τους. Όσο περισσότερο αφήνεις να σε τρώει η μοναξιά, τόσο χειρότερα θα γίνεσαι.

3. Κάνε πράγματα
Όσο γενική κι αν ακούγεται αυτή η συμβουλή, είναι σημαντική. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να γεμίσεις τον χρόνο σου, να δοκιμάσεις πράγματα και δραστηριότητες που δεν μπορούσες να κάνεις όσο ήσασταν μαζί. Στην αρχή μπορεί να σου φανεί αγγαρεία, αλλά με τον καιρό θα καταλάβεις πως ήταν το καλύτερο που μπορούσες να κάνεις.

4. Ξεφορτώσου ό,τι σου θυμίζει την σχέση
Δώρα, αναμνηστικά, φωτογραφίες – αν δεν σου πάει καρδιά να τα πετάξεις, μπορείς να τα δώσεις σε κάποιον φίλο σου να τα κρατήσει για ‘σένα, για όσο καιρό χρειαστείς να το ξεπεράσεις.

5. Κόψτε κάθε επαφή
Μετά τον χωρισμό, μην δείτε ο ένας τον άλλο. Μην βρείτε κάποια εύκολη δικαιολογία, όπως το να επιστρέψετε πράγματα που ξεχάστηκαν. Μην μιλήσετε στο τηλέφωνο, μην μιλήσετε στο Facebook. Μην έχετε καμία επαφή μέχρι να έχει περάσει αρκετός καιρός και να είστε σίγουροι ότι μπορείτε πλέον να επικοινωνήσετε σε τελείως πλατωνικό επίπεδο.
 
6. Μην πηγαίνεις στα μέρη που συχνάζατε
Κι επίσης, μην ακούς τα τραγούδια σας. Ούτε κοψοφλέβικα τραγούδια για χωρισμούς. Άκου κάτι που σου αρέσει και σου δίνει δύναμη.

7. Γράψε αυτά που νιώθεις
Αν σε βοηθά να καταγράφεις τις σκέψεις σου σε ένα ημερολόγιο, είναι η καλύτερη στιγμή να το κάνεις. Αλλά σε κάθε περίπτωση, όταν σε πιάνει η νοσταλγία και αρχίζεις να θυμάσαι μόνο τις καλές στιγμές, κάνε μια λίστα με όλους τους λόγους που χωρίσατε, και όσα σε ενοχλούσαν όσο ήσασταν μαζί. Το να βλέπουμε τα συναισθήματά μας στο χαρτί μπορεί να είναι ιδιαίτερα θεραπευτικό.

8. Θυμήσου ότι η ευτυχία σου δεν βασίζεται πάνω του/της
Έχεις τόσους λόγους να είσαι καλά. Σκέψου το, είσαι υγιής, έχεις φίλους και οικογένεια που σε αγαπάνε και – πλέον – έχεις όλο τον ελεύθερο χρόνο να αφιερώσεις στον εαυτό σου και σ’ αυτά που θες να κάνεις. Ένα άτομο που δεν βρίσκεται πια στην ζωή σου δεν μπορεί να επηρεάσει την ευτυχία σου!

9. Δες τον χωρισμό σαν ευκαιρία
Ευκαιρία για νέο ξεκίνημα. Καθάρισε, άδειασε και οργάνωσε τον προσωπικό σου χώρο. Έτσι, καθώς αποβάλλεις όλα αυτά που δεν χρειάζεσαι από το παρελθόν, ανοίγεις χώρο για κάθε τι καινούριο.

10. Ζήσε στο παρόν
Κάθε φορά που πας να σκεφτείς το παρελθόν, δοκίμασε να κάνεις αυτό το απλό τρικ: συγκεντρώσου στα πόδια σου, πατώντας τα γερά στο πάτωμα, και πιάσε το χέρι σου. Όχι, δεν είναι μία συμβολική κίνηση για το πώς μόνο εσύ φροντίζεις τον εαυτό σου (αν και θα μπορούσε). Είναι ένα μικρό κόλπο που μπορείς να παίξεις στον εγκέφαλό σου, για να απομακρύνεις την σκέψη σου από τοξικά πράγματα. Δώσε όλη την προσοχή σου στο ότι κρατάς το χέρι σου, κάτι υπαρκτό και παρόν. Σύντομα, θα δεις ότι θα είναι πιο εύκολο να νιώθεις πως έχεις τον έλεγχο της κατάστασης, και πρωταγωνιστής στις σκέψεις σου θα είσαι… εσύ.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v