Αποπλάνηση ή νέα ζωή; Αποδομώντας τον pick-up artist

Επαγγελματίες… πέφτουλες, ή οι γκουρού του μέλλοντος; Μια ματιά στην δουλειά και την φιλοσοφία των pick-up artists.
Αποπλάνηση ή νέα ζωή; Αποδομώντας τον pick-up artist
Δεν ήμουν ποτέ ακριβώς θετικός με την ιδέα της συμβουλευτικής. Για εμένα, η αυτοβελτίωση είναι κάτι που καταφέρνεις μόνος σου, καθώς αναλογίζεσαι όλα αυτά που θες να αλλάξεις στον εαυτό σου. Με τον ίδιο, λοιπόν, τρόπο, δεν ήμουν ιδιαίτερα θετικός όταν πήγαινα να πάρω συνέντευξη από τους instructors του menofstyle.gr, οι οποίοι αναλαμβάνουν να βοηθήσουν άντρες να “ρίχνουν” περισσότερες γυναίκες, χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές διαλόγου και προσέγγισης – ή, τουλάχιστον – έτσι νόμιζα.

Μπαίνοντας στα γραφεία του menofstyle για να μιλήσω με δύο από τους υπεύθυνους, με τα επαγγελματικά “παρατσούκλια” Nitro και Iceman, αντίκρισα ένα αξιοπερίεργο θέαμα. Ένας τύπος που έμοιαζε με μοντέλο έβγαινε, τους χαιρέτησε και απομακρύνθηκε με στυλ. Αν αυτός είχε ανάγκη από dating coach, τι ελπίδες είχαν οι υπόλοιποι; Ο Nitro με χαιρέτησε, έδειξε τον άντρα που μόλις είχε φύγει και μου είπε «Είναι 18 χρονών, και φοβάται να μιλήσει σε γυναίκες.»

Υπήρχαν επιφυλάξεις πριν από την συνέντευξη – κυρίως με το τι ακριβώς είναι αυτό που κάνουν οι επονομαζόμενοι pick-up artists, και πόσο σωστό είναι. Με πολύ λίγα λόγια, αν είσαι άντρας και αντιμετωπίζεις προβλήματα στις κοινωνικές σου επαφές (ιδίως στην προσέγγιση γυναικών), οι τύποι του menofstyle μπορούν να σε βοηθήσουν. «Είναι πολύ παραπάνω από αυτό, όμως» διευκρινίζει από νωρίς ο Iceman. «Το να καταφέρεις να μιλήσεις σε μια γυναίκα είναι μόνο η αρχή από πολλές αλλαγές που αρχίζουν να γίνονται».

Εντάξει, μάλλον τα πολύ λίγα λόγια δεν είναι αρκετά. Αυτό που κάνουν οι instructors του menofstyle είναι ότι αναλαμβάνουν να βοηθήσουν άτομα – και των δύο φύλων, παρεμπιπτόντως – να ξεπεράσουν οποιαδήποτε κοινωνική φοβία μπορεί να έχουν. Και τις περισσότερες φορές, ειδικά στους άντρες, οι κοινωνικές φοβίες εκφράζονται πιο έντονα όταν έχουμε να κάνουμε με το αντίθετο φύλο. Μέσα από θεωρία και πράξη (έμφαση στην πράξη), ο ενδιαφερόμενος θα αποκτήσει τις δεξιότητες να διευρύνει τον κοινωνικό του κύκλο και να είναι μία ευχάριστη, ευπρόσδεκτη και ακαταμάχητη παρουσία σε κάθε παρέα.
 
Ο Nitro συμπληρώνει πως το σημαντικό για τα άτομα που αναλαμβάνουν να βοηθήσουν είναι να ξεπεράσουν αυτά που τους κρατάνε πίσω στην κοινωνική τους ζωή, ώστε να καταφέρουν μετά να κυνηγήσουν ουσιαστικά τα όνειρά τους. «Συνεπώς», συνεχίζει ο Iceman, «έχουμε ξεπεράσει την ταμπέλα του pick-up artist, αυτό που κάνουμε είναι life coaching».

Μία φράση που χρησιμοποιείται συχνά στα κείμενα της σελίδας είναι το “alpha male”, ή σε απλά ελληνικά, κυρίαρχο αρσενικό. Όταν ακούμε αυτές τις λέξεις, το μυαλό μας μπορεί να τρέχει σε εικόνες Νεάντερταλ, που τραβάει την γυναίκα από τα μαλλιά πίσω στην σπηλιά του. Κι όμως, «Alpha male», διευκρινίζει ο Nitro, «είναι ο άντρας που ξεχωρίζει στον κύκλο του, που φαίνεται πως είναι ηγέτης, αλλά κυρίως που θα ξεχειλίζει θετική ενέργεια και θα την μεταδίδει στους γύρω του». Κοινώς, η ιδέα του κυρίαρχου αρσενικού δεν χωράει ανταγωνισμό και μικροπρεπείς επιδείξεις δύναμης. Η φιλοσοφία του είναι πως όταν νιώθεις καλά με τον εαυτό σου, αυτό γίνεται αντιληπτό από τους άλλους.

Πώς λειτουργεί όλη η διαδικασία; Μιλάς με τους υπεύθυνους για το πρόβλημά σου, και μέσα από την συζήτηση σε βοηθούν να καταλάβεις πράγματα για τον εαυτό σου, και ιδίως τις αδυναμίες σου. Ο σκοπός δεν είναι να αλλάξεις το ποιος είσαι, αλλά να καταφέρεις να γίνεις η καλύτερη εκδοχή σου. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ολόκληρο το concept της προσέγγισης γυναικών λειτουργεί μεταφορικά· κάνεις κάτι που σε βγάζει εκτός του comfort zone σου, κι εν τέλει συνειδητοποιείς ότι όλα αυτά που σε τραβάνε πίσω στην ζωή σου μπορούν να ξεπεραστούν με λίγη θετική σκέψη (και μερικές ενέσεις αυτοπεποίθησης).

Προφανώς, άλλο να το λες κι άλλο να το κάνεις. Στην πράξη είναι που ανακαλύπτεις πόσο πρέπει πραγματικά να πιέσεις τον εαυτό σου, γι’ αυτό και βγήκαμε με τον Nitro και τον Iceman, ώστε να μπορέσω να δω πώς λειτουργούν οι θεωρίες τους στην πράξη – και να μιλήσουμε ακόμα περισσότερο για αυτά που πρέπει κι αυτά που δεν πρέπει να κάνεις.

«Το να μιλήσεις σε μία άγνωστη δεν είναι θέμα ατάκας» λέει ο Nitro. Όπως όλοι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί, με τον ίδιο τρόπο δεν μπορείς να “χώνεσαι” ξαφνικά μέσα σε μια παρέα αγνώστων και να περιμένεις να έχεις αποτελέσματα με κάποια κλισέ φράση. «Κοίταξε το περιβάλλον σου. Αν θέλεις να μιλήσεις σε κάποια, παρατήρησέ την και προσάρμοσέ αυτά που θα πεις σε αυτά που βλέπεις» συμπληρώνει ο Iceman. Ένας μύθος που κυκλοφορεί για τους pick-up artists – μύθος που σε κάποιες περιπτώσεις θα δούμε να επιβεβαιώνεται – είναι πως πολλές από τις τακτικές τους αντιμετωπίζουν τις γυναίκες σαν αντικείμενα.

«Ο σκοπός σου όταν πας να μιλήσεις σε μια γυναίκα είναι να της φτιάξεις το κέφι» λέει ο Nitro. «Όχι να γίνεις πιεστικός μαζί της, ούτε να της χαλάσεις την μέρα. Έχει βγει έξω για να περάσει καλά, κι εσύ απλά θες να της μιλήσεις. Αν δεν ενδιαφέρεται, η απόρριψη είναι πάντα στο μενού». Κι εδώ τίθεται το εύλογο ερώτημα: για ποιο λόγο μία γυναίκα που έχει βγει για να περάσει καλά να περιμένει από εσένα να της φτιάξεις το κέφι; Ο Iceman βιάζεται να με διορθώσει: «Ο σκοπός σου είναι να μιλήσεις σε μια γυναίκα που σου άρεσε, και να προσπαθήσεις να την πλησιάσεις. Όσο φλερτάρεις μαζί της, πρέπει να είσαι ευχάριστος, να την κάνεις να γελάει. Δεν σημαίνει ότι το ενδιαφέρον που θα της δείξεις σχετίζεται με την επιβεβαίωση, αυτά τα πρότυπα δεν ισχύουν». Και μετά ακολουθεί ίσως η μοναδική ατάκα που δεν περίμενα να ακούσω από έναν άντρα που – λίγο-πολύ – έχει κάνει το “πέσιμο” επιστήμη: «Η πατριαρχία απέτυχε».

Η τελευταία συμβουλή που είχε ο Nitro πριν δοκιμάσω να κάνω την θεωρία πράξη, ήταν πως ο καθένας μας πρέπει να ορίσει τι σημαίνει γι’ αυτόν επιτυχία. «Επιτυχία δεν είναι να μιλήσεις σε κάποια και να πάρεις τον αριθμό της. Αυτό μπορείς να το κάνεις κι αν της γίνεις τσιμπούρι και στον δώσει για να σε ξεφορτωθεί. Επιτυχία είναι να φτιάχνεις μία λίστα με τα πράγματα στα οποία θέλεις να δουλέψεις, και κάθε φορά να ξέρεις πως έκανες ένα βήμα για να γίνεσαι καλύτερος».

Χωρίς πολλές λεπτομέρειες, η δική μου απόπειρα στο μπαρ που είχαμε καθίσει ήταν μια πολύ άβολη, αλλά εξίσου απελευθερωτική εμπειρία. Το πιο σημαντικό κουτάκι που είχα στην νοητή μου λίστα ήταν να σηκωθώ από την καρέκλα μου, και να μιλήσω σε ένα άτομο που δεν είχα ξαναδεί – κάτι που υπό φυσιολογικές συνθήκες μπορεί να μου προκαλέσει κρίση πανικού και μόνο στην σκέψη. Και, εν τέλει, κατάφερα να τσεκάρω αυτό το κουτάκι. Υποθέτω ήταν το πρώτο από πολλά μικρά βήματα.

Θοδωρής Διάκος


Οι instructors του WebPUA διοργανώνουν την Κυριακή 7 Ιουνίου σεμινάριο πάνω στο Personal Branding, στο Θέατρο Ελυζέ. Όλες οι πληροφορίες για συμμετοχή βρίσκονται εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v