Πώς να ξεπεράσω ένα κόλλημα

Πολλές φορές τα κολλήματα δεν είναι καθόλου καλά για την ψυχική σου υγεία. Και κάπως έτσι θα τα ξεριζώσεις.
Πώς να ξεπεράσω ένα κόλλημα
Εντάξει, το ξέρουμε. Πιο εύκολο στη θεωρία, παρά στη πράξη. Ονομάζεται "κόλλημα" για κάποιον λόγο, άλλωστε. Μάλλον δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα για να κόψεις. Κάπως σαν το κάπνισμα. Για την ακρίβεια, ίσως είναι πολύ καλή ιδέα να αντιμετωπίσεις το κόλλημα που δεν θέλεις (ή δεν πρέπει) πια να έχεις σαν το κάπνισμα.

Δεν θέλουμε, επίσης, να μπούμε στα βαθιά όσον αφορά τους λόγους που δεν θες να έχεις αυτό το κόλλημα. Εμπιστευόμαστε την κρίση σου. Είμαστε εδώ μονάχα για να βοηθήσουμε.

Περιορισμός
Κανονικά θα λέγαμε "Μπλοκ", αλλά καταλαβαίνουμε ότι αυτή δεν είναι επιλογή που ταιριάζει σε κάθε περίπτωση. (Αν σε παίρνει να κάνεις μπλοκ όμως χωρίς επιπτώσεις στην καθημερινότητά σου, θα πούμε ναι.) Ο σκοπός είναι να βλέπεις όσο το δυνατόν λιγότερο μπροστά σου αυτό το άτομο: Το πρόσωπό του, το όνομά του, τις απόψεις του σε τυχαία σχόλια στο Facebook... Το unfollow μπορεί να σώσει ζωές σε τέτοιες στιγμές.

Όχι, δε θα μπορέσω
Αν κάθε φορά που βρίσκεστε νιώθεις ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τον εαυτό σου, σταμάτα να βρίσκεσαι με αυτό το άτομο. Θα χρειαστούν δικαιολογίες τύπου "αρρώστησε η γάτα μου" στην αρχή; Ναι. Δεν πειράζει. Η γάτα σου δεν θα το μάθει ποτέ, το κάρμα σου είναι ασφαλές και εσύ μετά την πρώτη, δεύτερη, άντε τρίτη φορά που θα αποφύγεις τον πειρασμό, θα έχεις πιο καθαρό μυαλό.

Όχι, δε θα φλερτάρω
Και άντε πες κάνεις το παραπάνω, αλλά τι γίνεται αν με αυτό το άτομο βρίσκεστε σε κοινές παρέες; Δεν μπορείς να τρέχεις για πάντα, κάπου καταντάει και θλιβερό. Και εδώ δυσκολεύουν τα πράγματα, γιατί θα υποθέσουμε ότι αυτός ο άνθρωπος σου μιλάει και σε κάνει να θες να τρίβεσαι σε πόδια από καρέκλες σαν γατί. Αλήθεια εδώ το μόνο που μπορούμε να σου προσφέρουμε είναι μια έξτρα φωνή στο μυαλό σου εκείνη τη στιγμή που να λέει "ΟΧΙΤΩΡΑΟΜΩΣΦΤΑΝΕΙΛΙΓΟ". Ελπίζουμε να μας θυμηθείς.

Ο χρόνος γιατρεύει τις πληγές
Δεν ξέρουμε πόσος χρόνος, αλλά τις γιατρεύει όντως. Δεν ξέρουμε επίσης αν τις γιατρεύει εντελώς ή αν αφήνει σημάδια. Αν θα μπορέσεις ποτέ να βρεθείς στο ίδιο δωμάτιο με αυτόν τον άνθρωπο χωρίς να πέσεις ξανά σε κουνελότρυπες μες στο κεφάλι σου. Αυτό που ξέρουμε είναι πως έχεις ένα κόλλημα, και τα κολλήματα αλήθεια δεν είναι κάτι σπέσιαλ. Θα υπάρξει και επόμενο, και μεθεπόμενο. Κι αν σου φαίνεται πως είναι η πιο ακραία λαμαρίνα που έχεις δαγκώσει ποτέ, εμείς θα σε ρωτήσουμε: Το ίδιο δεν έλεγες και για το κόλλημα που είχες δέκα χρόνια πριν;

Μπόνους επίλογος: Κι αν είναι το ίδιο κόλλημα με δέκα χρόνια πριν;
Τώρα μιλάμε σοβαρά. Αφήσαμε το καλύτερο για το τέλος. Εδώ, λοιπόν, έχουμε σοβαρό πρόβλημα άρνησης. Επειδή αν δεν έχει συμβεί κάτι εδώ και δέκα χρόνια (ή και πέντε, ή και δύο, ο καθένας έχει δικά του όρια στην άρνηση), μάλλον δεν θα συμβεί ποτέ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά πιθανότατα για να μπορέσεις κάπως να την παλέψεις με αυτό το κόλλημα και όλες τις άλλες πλευρές της ζωής σου που απαιτούν να μην έχεις κόλλημα, έχεις εσωτερικεύσει μια καλή ποσότητα συναισθημάτων, απωθημένων και στιγμών "Τι και αν...;". Και, συγγνώμη που θα σου το πούμε ωμά, αλλά έχεις φτάσει το κείμενο μέχρι εδώ, μάλλον πρέπει να το ακούσεις: Αυτή η σχέση πλέον σου κάνει κακό, σε ό,τι πλαίσιο κι αν προσπαθείς να την διατηρήσεις. Βάλε φωτιά και προχώρα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v