Συναισθηματική νοημοσύνη: Τι είναι και πώς θα την αυξήσουμε

Γνωρίζεις τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη; Είσαι σε θέση να βάζεις τον εαυτό σου στην θέση ενός άλλου;
Συναισθηματική νοημοσύνη: Τι είναι και πώς θα την αυξήσουμε
Η συναισθηματική νοημοσύνη δεν έχει να κάνει με εξυπνάδα, ούτε αναγκαστικά με το πόσο εκφραστικός είναι ένας άνθρωπος. Έχει να κάνει με την αναγνώριση των συναισθημάτων μας, αλλά κυρίως με την αναγνώριση και την εκτίμηση αυτών που αισθάνονται οι άλλοι. Με απλά λόγια, ένας άνθρωπος με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί πιο εύκολα να δει τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία, να μπει στη θέση κάποιου άλλου.

Τα καλά νέα είναι ότι ακόμα κι αν είσαι άνθρωπος που έχει κατηγορηθεί (επειδή σπάνια το ανακαλύπτουμε μόνοι μας) ότι δεν καταλαβαίνει τους άλλους, υπάρχουν τρόποι να δυναμώσεις την συναισθηματική σου νοημοσύνη. Προσοχή: Δεν λέμε ότι είναι απλό, και σίγουρα θα είναι μια διαδικασία που θα σε βάλει σε αρκετές, ίσως παράξενες, σκέψεις.

Τις παράξενες σκέψεις, όμως, τις αντιμετωπίζουμε και τις διαχειριζόμαστε με την συναισθηματική μας ευφυΐα. Και αυτές είναι οι συμβουλές μας.

Ξεκίνα να παρατηρείς την συμπεριφορά σου
Τι κάνεις, και γιατί το κάνεις; Προσπάθησε να δεις τα κίνητρα πίσω από τις πράξεις σου. Το πιο απλό παράδειγμα: Τρως επειδή πείνασες, ή τρως επειδή νιώθεις άσχημα συναισθηματικά και κάπου ήθελες να ξεσπάσεις; Όσο περισσότερο αναγνωρίζεις τα κίνητρά σου, τόσο καλύτερο έλεγχο θα έχεις στις πράξεις σου.

Ξεκίνα να παρατηρείς τα άβολα και άσχημα συναισθήματα
Ναι, εκείνα που θες να διώξεις απελπισμένα, γι’ αυτό και καταφεύγεις σε κάθε πιθανή μέθοδο διαφυγής, από Netflix μέχρι ένα ολόκληρο μπουκάλι βότκα πριν τις δέκα το βράδυ. Αυτά είναι που πρέπει όχι μόνο να τα αναγνωρίσεις, αλλά και να τα αποδεχτείς. Να τους δώσεις όνομα και να τα καταλάβεις. Και μετά να ψάξεις να βρεις σε τι οφείλονται.

Και μετά πρέπει να αγαπήσεις αυτά τα κακά συναισθήματα
Επειδή αν δεν τα αγαπήσεις πρώτα, αν δεν συνειδητοποιήσεις ότι είναι κομμάτια σου και όχι ο εχθρός σου, δεν θα μπορέσεις ποτέ να τα αφήσεις πίσω σου. Κάθε φορά θα σε παραλύουν. Δες αν αυτά τα αισθήματα σε επηρεάζουν και σωματικά (το πιο κλασικό: το στρες «χτυπά» ως πόνος στη μέση πολλές φορές), και ξεκίνα να τα αφήνεις ελεύθερα – όχι για να προκαλέσουν καταστροφή, αλλά για να μην σε δεσμεύουν άλλο. Και, το πιο σημαντικό, για να μην δεσμεύουν και τις σχέσεις σου με τους άλλους ανθρώπους.

Ανακάλυψε τι είναι αυτό που ζητάς
Δεν μας αρέσουν οι γενικεύσεις, αλλά θα το πούμε: Τις περισσότερες φορές που ένας άνθρωπος συμπεριφέρεται άσχημα, κάτι ψάχνει. Από αγάπη μέχρι σκέτη προσοχή, μέχρι επιβεβαίωση ή εύσημα για την δουλειά που έχει κάνει. Τι είναι αυτό που ψάχνεις;

Τέλος, εφάρμοσέ τα όλα αυτά πάνω στους άλλους
Συνειδητοποιείς, λοιπόν, πως όλη αυτή τη διαδικασία δεν την κάνεις μόνος σου. Όλοι προσπαθούν να το κάνουν για τον εαυτό τους, και αρκετοί προσπαθούν να το κάνουν και για τους άλλους. Επειδή όσο περισσότερο καταλαβαίνουμε τα συναισθήματα των άλλων, τόσο πιο εύκολη και υγιής γίνεται η ανθρώπινη επικοινωνία.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v