Οι επιλογές που σε κρατάνε πίσω

Οι κακές σου επιλογές μπορεί να μην σε αφήνουν να προχωρήσεις. Ποιες είναι οι χειρότερες συμπεριφορές για την προσωπική σου ζωή;
Οι επιλογές που σε κρατάνε πίσω
Δεν είναι ούτε παράλογο, ούτε κατακριτέο να κάνεις κακές επιλογές. Θα το πάμε κι ένα βήμα παραπέρα, για την ακρίβεια, και θα πούμε πως όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή μας θα γίνουμε ο κακός στην ιστορία κάποιου άλλου. Ή και στην δική μας.

Οι κακές επιλογές είναι ανθρώπινες και μαθαίνουμε από αυτές. Το ζήτημα είναι να μην αποτελείται η ιστορία μας μόνο από τέτοιες. Από ένα σημείο και μετά πρέπει να αναγνωρίζουμε την δική μας ευθύνη στα προβλήματα που δημιουργούνται. Μήπως η δική μας συμπεριφορά βάζει το χεράκι της για να πηγαίνουν όλα στραβά και να ζούμε συνέχεια ένα δράμα;

Μήπως βάζουμε τους άλλους πάντα μπροστά από εμάς;
Δεν λέμε ότι δεν είναι ωραίο, και δεν αμφιβάλλουμε για τις προθέσεις σου. Μας αρέσει να ελπίζουμε ότι υπάρχουν περισσότεροι αλτρουιστές εκεί έξω απ' ό,τι νομίζουμε. Αλλά: όταν το κάνεις συνεχώς, όταν φροντίζεις όλη την ώρα τους άλλους και κανείς δεν φροντίζει εσένα, κάποια στιγμή θα εκραγείς. Και όχι μόνο θα σε πνίγει το δίκιο, αλλά οι άλλοι δεν θα καταλαβαίνουν κιόλας. Είναι πολύ χρήσιμο να θέτουμε υγιή όρια στις σχέσεις μας με τους άλλους.

Μήπως αναβάλλουμε συνεχώς τις σημαντικές αποφάσεις;
Το στρες μιας μεγάλης απόφασης – ειδικά για την προσωπική μας ζωή – μπορεί να μην παλεύεται, και η πιο βολική αντίδραση είναι να τα αφήσουμε όλα στην άκρη και να ασχοληθούμε με ένα πιο “εύκολο” στρες: Αυτό της καθημερινότητας. Και το “εύκολο” είναι σε εισαγωγικά, επειδή όλοι ξέρουμε πως το στρες της καθημερινότητας είναι ό,τι χειρότερο, αλλά αν μη τι άλλο απαιτεί περισσότερη δουλειά και λιγότερη σκέψη. Ναι, κανείς δεν είπε ότι ο εγκέφαλός μας βγάζει νόημα.

Μήπως υπεραναλύουμε τα πάντα;
Η υπερανάλυση έχει οδηγήσει τον ανθρώπινο πολιτισμό στις μεγαλύτερες ανακαλύψεις. Το πρόβλημα είναι ότι, στατιστικά μιλώντας, το να υπεραναλύεις κάθε ένα από τα ενήλικα προβλήματά σου μάλλον δεν είναι και τόσο ωφέλιμο. Δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι όλα τα πιθανά σενάρια για να στείλεις ένα μήνυμα, ας πούμε. Αυτό δεν είναι έξυπνη σκέψη, είναι ανασφάλεια που κρύβεται.

Μήπως προσπαθείς υπερβολικά;
Κάποιες φορές, η πεπατημένη είναι η καλύτερη οδός. Βασικά, τις περισσότερες φορές η πεπατημένη είναι η καλύτερη οδός, γιατί αλλιώς να ήταν πεπατημένη; Και ειδικά όταν μιλάμε για τα ερωτικά σου, ίσως ένα απλό ραντεβού χωρίς πίεση να είναι πολύ καλύτερο από κάτι γκράντε για να φανεί ότι ενδιαφέρεσαι, ή από μακροβούτι με την μία στις πιο ακραίες σου φαντασιώσεις για να φανεί ότι δεν έχεις κόμπλεξ.

Μήπως ζεις όλη την ζωή σου online;
Το Instagram έχει πλάκα, αλλά έχει φέρει και δέκα χιλιάδες νέους κανόνες όσον αφορά το φλερτ και τις γνωριμίες, και... αλήθεια, θα σε ρωτήσουμε αν πιστεύεις ότι αξίζει. Δεν κατηγορούμε τις γνωριμίες από το ίντερνετ, αλλά αν φτάσεις στο σημείο να θεωρείς το “είδα το story σου” μορφή επικοινωνίας, τότε πρέπει να χρησιμοποιήσεις το κινητό σου για να πεις σε έναν φίλο να βγείτε έξω.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v