6 τρόποι να ξεπεράσεις την ανασφάλεια

Αν σε τρώει η ανασφάλεια, έχουμε μερικές συμβουλές για να την αντιμετωπίσεις και να είσαι πιο λειτουργικός στις σχέσεις σου.
6 τρόποι να ξεπεράσεις την ανασφάλεια
Η ανασφάλεια καταστρέφει τις σχέσεις, με κάθε δυνατό τρόπο. Το πιο σημαντικό πράγμα που καταστρέφει, όμως, είναι η σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας. Είναι η φωνή στο πίσω μέρος του μυαλού που ψιθυρίζει κακά πράγματα, κι εμείς τα πιστεύουμε. Επειδή αυτή η φωνή είναι ανατριχιαστικά όμοια με την δική μας, άρα υποθέτουμε πως πρέπει να λέει την αλήθεια. Ή, έστω, την βαθύτερη αλήθεια.

Να, κάπως έτσι πάει η σκέψη ενός ανασφαλούς ατόμου. Δεν είναι ευχάριστο πράγμα για να ζεις μαζί του, ούτε ως σύντροφος, αλλά ούτε και ως το άτομο που πρέπει όλη την ώρα να αποκρούει αυτές τις σκέψεις που πετάει το μυαλό του. Είναι κουραστικό πράγμα, προκαλεί ζήλεια και την έντονη αίσθηση πως, όσο και να προσπαθήσεις, δεν θα τα καταφέρεις ποτέ. Γι' αυτό έχουμε έξι συμβουλές για να αρχίσουμε σιγά-σιγά να την αντιμετωπίζουμε.

Γνώρισε αληθινά τον εαυτό σου
Βρες την φωνή σου, που λένε. Έχεις σίγουρα πράγματα να πεις, και έχεις να τα πεις με τον δικό σου, συγκεκριμένο τρόπο. Αν ακόμα δεν είσαι 100% σίγουρος ποια είναι αυτά τα πράγματα, αντί να βρίσεις τον εαυτό σου, βρες τα. Δεν είναι δύσκολο, δες απλά τι σου τραβά την προσοχή. Η έκφρασή σου δεν χρειάζεται να είναι ένα εποχιακό κολλάζ από δημοφιλείς εκφράσεις και απόψεις. Βρες την δική σου φάση, και οι άνθρωποι θα το εκτιμήσουν αυτό, ακόμα κι αν δεν συμφωνούν πάντα μαζί σου, ή αν δεν το καταλαβαίνουν.

Δες τον εαυτό σου όπως σε βλέπουν οι φίλοι σου
Και δεν ενοούμε τις στιγμές που οι φίλοι γίνονται πολύ αληθινοί μαζί μας και μας τα λένε όπως πρέπει να τα ακούσουμε. Όχι, αυτές είναι άλλες στιγμές, εξίσου απαραίτητες αλλά δεν μας αφορούν αυτή τη στιγμή. Η λογική εδώ είναι απλή: Έχεις κάποιο άτομο σταθερά στην ζωή σου για πάνω από πέντε χρόνια; Μάλλον σ' αγαπάει όπως είσαι και μπορεί να σού φτιάξει λίστα με τα είκοσι καλύτερα προτερήματά σου. Δεν χρειάζεσαι κάτι παραπάνω για να επιβεβαιωθείς από αυτό. Ούτε την λίστα, ούτε δακρύβρεχτες στιγμές Πραγματικής Ενήλικης Φιλίας™. Αρκεί απλώς η γνώση ότι υπάρχουν δυο-τρία άτομα εκεί έξω που μπορεί και να πιστεύουν περισσότερο από εσένα στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Μην ντρέπεσαι να ζητάς επιβεβαίωση
Θα σου πούμε τι είναι ντροπή: Το να ζητιανεύεις επιβεβαίωση. Τώρα, πού βρίσκεται η χρυσή τομή ανάμεσα σ' αυτά τα δύο, είναι προσωπικό ζήτημα του καθενός. Εμείς θα πούμε ότι ο γενικός κανόνας είναι πως, από την στιγμή που υπάρχουν social media, όλοι λίγο-πολύ προβάλλουμε τον εαυτό μας. Το θέμα είναι να μην το κάνεις με τρόπο που δείχνει ότι έχεις ανάγκη την αποδοχή των άλλων.

Γυμνάσου, είναι λυπηρό αλλά αλήθεια
Επειδή πολλές, πολλές από τις ανασφάλειες του ανθρώπου (τέταρτη παράγραφο φτάσαμε, ας μην κρυβόμαστε, και επίσης διαβάζεις αυτό το κείμενο σε site που λέγεται "Σεξ και σχέσεις") έχουν να κάνουν με το σώμα του και με το κατά πόσο θεωρεί αυτό το σώμα ελκυστικό. Η μόνη λύση για να ξεπεράσεις αυτές τις ανασφάλειες είναι να αγαπήσεις τον εαυτό σου. Πλάκα κάνουμε, είναι να κάνεις όντως γυμναστική, να δεις πως έχει όντως αποτελέσμαρα πάνω στο σώμα σου και να σκεφτείς "Χμ, οκέι".

Μην προσποιείσαι
Σε γενικές γραμμές, το να προσπαθείς να ταιριάξεις με τον περίγυρό σου δεν είναι κακό πράγμα. Τέλεια αίσθηση είναι να ανήκεις κάπου. Ή, καλύτερα, να μην είσαι στην απ' έξω. Σε γενικές, επίσης, γραμμές, το να προσποιείσαι ότι είσαι κάποιος άλλος για να ταιριάξεις, γίνεται αντιληπτό γρηγορότερα απ' ό,τι νομίζεις, απλά είναι υπερβολικά άβολο να το φέρει κανείς στην κουβέντα. Μέχρι, τουλάχιστον, να κάνεις εσύ κάποιο λάθος και να σε ξεσκεπάσουν. Αντί να ζεις όλον αυτό τον εφιάλτη λοιπόν (που θα τον ζήσεις, αν είσαι ανασφαλής άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του) μπορείς να είσαι ο εαυτός σου. Και θα μείνουν αυτοί που θα σε γουστάρουν, και δεν θα χρειάζεται να ανησυχείς πια.

Χαλάρωσε λίγο με τον αυτοσαρκασμό
Είναι πολύ ωραία μορφή χιούμορ, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσεις την αλήθεια: Πιθανότατα δεν είσαι επαγγελματίας κωμικός, και δεν βγάζεις λεφτά από τον αυτοσαρκασμό σου. Ακόμα, λοιπόν, κι αν ξυπνάς μερικές μέρες και νιώθεις σαν μια σακούλα με σκουπίδια, καλό θα ήταν να μην αναφέρεσαι στον εαυτό σου ως μια σακούλα με σκουπίδια. Καλό θα ήταν να μην μιλήσεις για εκείνη την φορά που ήπιες τόση πολλή τεκίλα που ξέρασες ρουκέτα πάνω στην γάτα της πρώην σου. Από ένα σημείο και μετά ο αυτοσαρκασμός δεν σε κάνει να μοιάζεις προσιτός, αλλά ασταθής.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v