5 τηλεοπτικές σειρές που μιλούν σωστά για το σεξ

Πέντε σειρές που μιλάνε για το σεξ, δείχνουν σεξ και ανοίγουν τα μάτια του τηλεθεατή σχετικά με το σεξ.
5 τηλεοπτικές σειρές που μιλούν σωστά για το σεξ
Το να βλέπουμε σεξ στην μικρή μας οθόνη δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Η καλωδιακή, ειδικά, με την έλλειψη περιορισμών της, μας έχει προσφέρει άπειρες καυτές σκηνές τα τελευταία χρόνια. Πότε, όμως, βλέπουμε χαρακτήρες να μιλούν για το σεξ ρεαλιστικά και θετικά, απαλλαγμένοι από κόμπλεξ και στερεότυπα; Περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια μετά την πρώτη του προβολή, το μυαλό μας πηγαίνει ακόμα στο Sex and the city, που – όσο επαναστατικό κι αν ήταν για την εποχή του – γέρασε άσχημα, και πλέον είναι μια καταιγίδα από κλισέ και απαρχαιωμένες απόψεις. Στο Game of Thrones, το 80% του καστ έχει τουλάχιστον μία σκηνή σεξ, αλλά η χρήση του αποτελεί αφηγηματικό μοτίβο… αν δεν γίνεται απλά για την απόλαυση του θεατή.

Για να δούμε, λοιπόν, μερικές σειρές που όταν μιλούν για σεξ, το κάνουν (και το δείχνουν) σωστά.

1. Girls (HBO)

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αγαπάς, αλλά και να μισείς το Girls. Πολλοί διαφωνούν με τον τρόπο που αντιπροσωπεύεται η γενιά των 20something’s στον 21ο αιώνα, όπως και με το ποιες ακριβώς ομάδες ατόμων υποτίθεται πως αντιπροσωπεύονται. Το σίγουρο είναι πως μέσα στα μισάωρα επεισόδιά του, υπάρχουν πολλές σκηνές που αρνούνται να δείξουν το σεξ μέσα από τον καλογυαλισμένο φακό του Χόλιγουντ. Δείχνουν άβολο και κακό σεξ, και τις επιπτώσεις του.

2. Broad City (Comedy Central)

Έπειτα, υπάρχει αυτή η μικρή σειρά με γυναίκες στην Νέα Υόρκη, που απεικονίζει την πιο σουρεαλιστική πλευρά των σημερινών εικοσάρηδων. Η Άμπι και η Ιλάνα μπλέκονται σε περίεργες καταστάσεις καθημερινά, προσπαθούν να βρουν λύσεις σε όλα τους τα προβλήματα (με όσο το δυνατόν λιγότερο κόπο γίνεται) και τις περισσότερες φορές κουβεντιάζουν για το σεξ, την σεξουαλικότητα και τις σωματικές (δυσ)λειτουργίες.

3. Orange is the new black (Netflix)

Από τότε που το Orange is the new black μπήκε στη ζωή μας, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Βλέπουμε μία σειρά που επικεντρώνεται στους γυναικείους ρόλους, χωρίς να δρουν σαν συμπλήρωμα ενός alpha male. Βλέπουμε να προσεγγίζεται το διαφορετικό σαν κάτι οικείο και θετικό, είτε μιλάμε για κατάδικους, είτε για γυναίκες πρακτικά κάθε φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού και νοητικών ικανοτήτων – και όλες αντιμετωπίζονται ως όμοιες. Και, ναι, το σεξ παρουσιάζεται σαν κάτι καθημερινό, όμορφο και ανθρώπινο… αυτό που είναι, δηλαδή.

4. Sense8 (Netflix)

Το Sense8, εκτός από εκπληκτικό θρίλερ επιστημονικής φαντασίας που σε τραβάει στον κόσμο του και δεν σε αφήνει να φύγεις, είναι ίσως η ζωντανή μορφή μιας αφίσας της Benetton. Αντιπροσωπεύονται τόσες ομάδες ανθρώπων, και όλες με τόσο όμορφο τρόπο, που μόλις το τελειώσεις θα βγεις από το σπίτι και θα αισθάνεσαι αγάπη για όλους τους συνανθρώπους σου. Κι αυτή η αντιπροσώπευση συμπεριλαμβάνει σεξ, και τα πιο ξεκάθαρα και θετικά μηνύματα για το σεξ που έχουν ειπωθεί ποτέ σε τηλεοπτική σειρά.

5. Ηρωίδες (Mega)

Και για κάτι πιο ελληνικό; Η περσινή (και πολύ, πολύ αδικοχαμένη) σειρά του Mega, σε σενάριο Αλεξάνδρας Κ* έφτιαχνε ένα πολύ εύστοχο πορτραίτο της ζωής στα 30, σε μια Αθήνα που μπορεί να ζει οικονομική κρίση, αλλά επιλέγει να ασχοληθεί με άλλες κρίσεις. Ήταν ιδιαίτερα φρέσκο να βλέπουμε χαρακτήρες ελληνικής σειράς να μιλούν ανοιχτά για σχέσεις και σεξ, χωρίς να πέφτουν στα αρχαία και προσβλητικά μοτίβα που τόσα χρόνια αναμασούν οι Έλληνες σεναριογράφοι. Είπαμε πως ακόμα δεν έχουμε ξεπεράσει το κόψιμο της σειράς;

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος







Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v