Κακό σεξ: Μύθος ή αλήθεια;

Για ποιο λόγο πολλές φορές δεν μπορούμε να ευχαριστηθούμε το σεξ; Και, εν τέλει, ποιος απ’ τους δύο φταίει;
Κακό σεξ: Μύθος ή αλήθεια;
Είσαι με την παρέα σου, και κάποιος αναφέρει πως έκανε σεξ το προηγούμενο βράδυ. Ποια είναι η ερώτηση που αμέσως ακολουθεί; «Ήταν καλό;» Οι απαντήσεις θα είναι απλές, ναι ή όχι. Τι είναι, όμως, αυτό που καθιστά το σεξ «κακό»; Και υπάρχει όντως σεξ που είναι αντικειμενικά κακό, που πρέπει να το πετάξουμε στον Καιάδα των αναμνήσεών μας;

Οι απόψεις είναι, φυσικά, πολλές. Πολλοί θα ισχυριστούν πως ο ορισμός του κακού σεξ είναι κάτι που απασχολεί μόνο τις γυναίκες. Υπάρχει αυτή η φήμη που θέλει τους άντρες να βλέπουν το σεξ σαν την πίτσα: μπορεί να μην είναι η καλύτερη πίτσα στον κόσμο, μπορεί να είναι οριακά κακή, αλλά θα την φάνε ούτως ή άλλως, μιας και το κακό είναι καλύτερο από το καθόλου. Άλλοι θα ταυτίσουν το κακό με το βαρετό, ή με την ελλιπή ανταπόκριση του παρτενέρ τους.

Κι έπειτα, υπάρχουν και οι μεγάλες προσδοκίες. Και δεν μιλάμε για την διαφορά της αληθινής ζωής απ’ το πορνό. Πολλές φορές το «πορνό» μπορεί να είναι οι ίδιες οι φαντασιώσεις μας για τους ανθρώπους, που όταν φτάνουμε στο κρεβάτι συνειδητοποιούμε ότι δεν έχουν σκοπό να μας τις πραγματοποιήσουν. Η έλλειψη επικοινωνίας είναι άλλος ένας παράγοντας που μπορεί να κάνει το σεξ «κακό».

Υπάρχει, όμως, ένας κοινός παρονομαστής στις περισσότερες σεξουαλικές ιστορίες… απ’ την κρύπτη που θα ακούσουμε ανά καιρούς. Ήταν συνήθως οι πρώτες φορές. Εκείνες οι φορές που δεν ξέρουμε το άλλο άτομο, ούτε και το σώμα του, οι φορές που πηδήξαμε (χωρίς να υπονοούμε κάτι) στο κρεβάτι μαζί του και – γιατί όχι; – οι φορές που απλά κάναμε σεξ επειδή το θέλαμε, χωρίς να μας νοιάζει με ποιον. Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον εαυτό μας, αλλά παράλληλα δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε τις επιδόσεις του άλλου.

Πάντως, η γνώμη των ειδικών είναι πως δεν υπάρχουν άνθρωποι αντικειμενικά κακοί στο σεξ, παρά μόνο άνθρωποι που επιδέχονται βελτίωσης. Τα περισσότερα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν στην διάρκεια μιας συνεύρεσης (το να βλέπουμε το σεξ εγωιστικά, για παράδειγμα) μπορούν να λυθούν εύκολα. Συνεπώς, μια εξήγηση του «κακού σεξ» είναι πως προκύπτει απ’ την κακή επικοινωνία. Εκτός κι αν κάνουμε σεξ με ένα μέντιουμ, είναι δύσκολο να δώσουμε στον άλλο να καταλάβει τι θέλουμε αν δεν μιλήσουμε.

Περισσότερη τροφή για σκέψη: αν το σεξ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το μυαλό, τότε μήπως κάνουμε το σεξ για το οποίο ψάχνουμε; Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε ένα παιχνίδι της μιας βραδιάς και σε μία σχέση που της δώσαμε χρόνο να εξελιχθεί, συναισθηματικά και σεξουαλικά. Δεν σημαίνει πως το μόνο καλό σεξ είναι αυτό που συμβαίνει μεταξύ δύο πολύ ερωτευμένων ανθρώπων, προς θεού, απλά πως αν ο σκοπός μας είναι να… ικανοποιήσουμε την όρεξή μας εδώ και τώρα, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να μην καταλήξουμε μπροστά σε ένα γκουρμέ πιάτο. Πόσο μάλλον, όταν ένας απ’ τους δύο το κάνει με την μόνη σκέψη να το βγάλει απ’ την μέση και να πει ότι το έκανε. Λογικά δεν θα είναι και η πιο ευχάριστη εμπειρία.

Όπως όλα τα ωραία πράγματα στην ζωή, το σεξ είναι κι αυτό βαθιά υποκειμενικό. Αυτό που κάποιος βρίσκει ανυπόφορο μπορεί να στέλνει κάποιον άλλο στον παράδεισο. Οπότε, το debate λογικά θα συνεχίζεται για καιρό. Ποια είναι η δική σας γνώμη; Υπάρχει σεξ που είναι ξεκάθαρα κακό, ή μήπως είναι ένας βιαστικός αφορισμός;

Θοδωρής Διάκος

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v