Τα προβλήματα που σκοτώνουν μια σχέση

Μαλώνετε, τα ξαναβρίσκετε και μαλώνετε ξανά; Ορίστε τα πιο συνηθισμένα (και καταστροφικά) μοτίβα στα οποία πέφτουν οι περισσότερες σχέσεις.
Τα προβλήματα που σκοτώνουν μια σχέση
Σενάριο λίγο-πολύ γνωστό στους περισσότερους που έχουν κάνει σχέση: καυγάς, συζήτηση, υποσχέσεις πως τα πράγματα θα αλλάξουν, και πάλι απ’ την αρχή. Όσες υποσχέσεις κι αν δοθούν, όσες κουβέντες κι αν γίνουν, φαίνεται πως μερικές σχέσεις είναι καταδικασμένες να επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά. Ποια είναι αυτά τα… συνεχή προβλήματα, και πώς θα μπορέσετε να τα αποφύγετε;

Όταν κοιμάσαι μ’ ένα φάντασμα
Το ένα άτομο πιστεύει πως η σχέση του είναι τέλεια, το άλλο άτομο χρειάζεται τον χώρο του. Προσπαθώντας να νιώσει λίγο πιο ανεξάρτητο, αρχίζει να παραμελεί την σχέση του, κάνοντας το άτομο που νιώθει πως όλα είναι καλά να παθαίνει απανωτές κρίσεις ανασφάλειας και να γαντζώνεται. Το αποτέλεσμα; Το άτομο που εξαρχής ήθελε απλά λίγο περισσότερο προσωπικό χρόνο εξαφανίζεται. Όλοι έχουμε διαφορετικό τρόπο να επεξεργαζόμαστε τις καταστάσεις. Κάποιοι έχουν ανάγκη να μείνουν λίγο μόνοι τους, ειδικά μετά από έναν καυγά, και άλλοι χρειάζεται να το συζητήσουν άμεσα. Προσπαθήστε να καταλάβετε τον τρόπο σκέψης του/της συντρόφου σας. Αν χρειάζεται λίγο χρόνο, αντί να κατηγορείτε ή να αρπάζεστε, αφήστε τον/την να χαλαρώσει όσο χρειάζεται.

Παιχνίδια κυριαρχίας
Και δεν εννοούμε αυτά που παίζονται στο κρεβάτι. Μιλάμε για την τάση που έχουν ορισμένα άτομα να θέλουν να ελέγχουν την παραμικρή λεπτομέρεια της ζωής του/της συντρόφου τους. Το άλλο άτομο, φοβούμενο πως η σχέση θα καταστραφεί, μπαίνει στην θέση του θύματος και ανέχεται την άσχημη συμπεριφορά. Είναι πολύ εύκολο να πέσετε σ’ αυτή την παγίδα, ειδικά στις αρχές μιας σχέσης, που ο έλεγχος μπερδεύεται εύκολα με ενθουσιώδες ενδιαφέρον. Αν νιώθετε πως ο/η σύντροφός σας αρχίζει να θυμίζει περισσότερο αφεντικό, πρέπει να το συζητήσετε – ακόμα και με κάποιον ειδικό.

Σύντροφοι ή κολλητοί;
Ένα πρόβλημα που εμφανίζεται σε παντρεμένα ζευγάρια, ειδικά αφού έχουν αποκτήσει παιδί. Είναι αρκετά εύκολο να ξεχάσουν πως η συντροφικότητα περιλαμβάνει και το ερωτικό στοιχείο, και πως δεν είναι απλά γονείς και συγκάτοικοι. Φροντίστε κάθε μέρα να αφιερώνετε λίγο χρόνο στο να μιλάτε μεταξύ σας, φλερτάροντας ή απλά κάνοντας μικρά παιχνιδάκια, για να κρατήσετε αυτή την αρχική σας σπίθα ζωντανή.

Δεύτερη εφηβεία
Κάποιος από τους δύο συντρόφους είναι ανεύθυνος, ο άλλος σύντροφος θυμώνει, ακολουθεί καυγάς και όλοι νιώθουν λες και έκαναν καυγά με την μητέρα τους. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν τόσες πολλές υποχρεώσεις, και πρέπει να μοιράζονται ισόποσα. Είναι, επίσης, θέμα σεβασμού. Αν παρατηρήσετε να συμβαίνει κάτι τέτοιο στην σχέση σας, μην ξεκινήσετε να γκρινιάζετε. Μιλήστε ανοιχτά και ειλικρινά για το θέμα, και πώς να το λύσετε. Αλλά μην αναλαμβάνετε περισσότερες ευθύνες, γιατί σύντομα θα είναι πολύ αργά για να αλλάξουν τα πράγματα.

Ναι σε όλα
Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι με το να λένε Ναι σε όλα, θα διατηρήσουν την ηρεμία στην σχέση τους. Κι αυτό είναι τεράστιο λάθος, γιατί προέρχεται από την ανασφάλεια και την πεποίθηση του ατόμου ότι δεν είναι αρκετά καλό για την σχέση του, πως δεν αξίζει αγάπη. Σ’ αυτή την περίπτωση, η κουβέντα με κάποιον ειδικό είναι αναγκαία, ώστε να λυθούν τα προβλήματα που θα προκύψουν ύστερα από τέτοια υποχωρητικότητα.

Φίλοι/Ψυχολόγοι
Από τα πιο κλασικά προβλήματα: Κάποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα στην σχέση του, και αντί να το συζητήσει άμεσα με τον/την σύντροφό του, ρωτάει την γνώμη των φίλων του. Κι αυτό μπορεί να μην ακούγεται τόσο απειλητικό, γιατί οι φίλοι θα προσφέρουν την καλύτερη συμπαράσταση. Θα προσφέρουν όμως και τις προσωπικές τους εμπειρίες και δύσκολα θα είναι αντικειμενικοί. Τα προβλήματα ενός ζευγαριού πρέπει να λύνονται από το ίδιο το ζευγάρι.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v