Πώς θα καταλάβω αν μου λέει ψέματα;

Υποψιάζεσαι ότι σου λέει ψέματα; Μάθε τώρα πώς μπορείς να το καταλάβεις και να του ζητήσεις τα ρέστα!
Πώς θα καταλάβω αν μου λέει ψέματα;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μας πει κάποιος ψέματα. Και, φυσικά, υπάρχουν και πολλά είδη ψεμάτων. Από τα πιο αθώα, μέχρι και τα πιο βαριά, και αν θες να σιγουρευτείς, ξέρουμε ποια είναι τα σημάδια για τα οποία πρέπει να ψάξεις. Ορίστε, λοιπόν, οι συμπεριφορές που πρέπει να κάνουν τον συναγερμό σου να χτυπήσει κόκκινο!

Δεν σε κοιτάει
Μήπως συνεχώς κοιτάει μια αριστερά και μία δεξιά; Ο πιο κοινός τρόπος να καταλάβεις αν κάποιος σου λέει ψέματα είναι να δεις αν μπορεί να σε κοιτάξει στα μάτια. Βέβαια, εφόσον είναι το πλέον γνωστό κάρφωμα, ορισμένοι προσπαθούν υπερβολικά, οδηγώντας μας στο επόμενο…

Δεν σταματά να σε κοιτάει
Σε κοιτάει στα μάτια τόσο έντονα ενώ σου μιλάει, που καταλήγεις να νιώθεις άβολα. Πιστεύει πως αν περάσει το τεστ με τα μάτια, το ψέμα του θα περάσει απαρατήρητο. Πάντως, εκτός κι αν είναι ο καλύτερος ψεύτης (χρειάζεται εξάσκηση…) δύσκολα θα αποφύγει ένα από αυτά τα δύο λάθη.

Έχει τα χέρια στις τσέπες
Είναι ό,τι πιο φυσικό για έναν άνθρωπο να κάνει κινήσεις με τα χέρια του ενώ μιλάει. Αλλά ακόμα και για τους λιγότερο εκφραστικούς, αν τα χέρια βρίσκονται στις τσέπες, κάτι δεν πάει καλά. Είναι ιδιαίτερα αμυντική στάση, και δείχνει πως κάτι έχει να κρύψει.

Κάτι μου βρωμάει…
Μερικές φορές – ειδικά αν είσαι λιγάκι τυχερή – οι ικανότητές του στο ψέμα θα είναι απλά κακές, ή δεν θα έχει φαντασία. Και η ιστορία που θα σου πουλήσει θα ακούγεται εντελώς εξωπραγματική, ή σαν κάτι που δεν θα έκανε συνήθως.

Γλώσσα του σώματος
Αν ξαφνικά τον δεις να παθαίνει κάποιο νευρικό τικ ενώ σου μιλάει, όπως να σηκώνει τους ώμους ή να παίζει με τα μαλλιά του, σημαίνει πως νιώθει άβολα. Και αν δεν κάνετε κάτι ειλικρινά περίεργο εκείνη την στιγμή που να δικαιολογεί αυτό το συναίσθημα, κάποιον λάκκο έχει η φάβα…

Ζήτα του να σου τα πει αντίστροφα
Τις περισσότερες φορές – ειδικά όταν έχουμε αιφνιδιαστεί – τα ψέματα είναι αυτοσχεδιασμός. Ή ξεκινούν από μια μικρή προσχεδιασμένη ιστορία και εξελίσσονται. Συνεπώς, δεν είναι και τόσο εύκολο πάνω στην πίεση της στιγμής να καταφέρεις να πεις την ίδια ιστορία αντίστροφα. Κι αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να επιβεβαιωθείς.

Κάνει μεγάλες παύσεις
Τι συμβαίνει όταν δεν είσαι σίγουρος πώς να απαντήσεις (επειδή η αλήθεια είναι κάτι που δεν μπορείς να πεις); Το σκέφτεσαι. Κομπιάζεις. Αν δείχνει να προσπαθεί να σκεφτεί αυτά που σου λέει εκείνη την στιγμή, μάλλον δεν σου λέει την αλήθεια…

Θ.Δ.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v