8 μύθοι για τις σχέσεις

Ίσως η ιδέα που έχουμε για την «τέλεια» σχέση να είναι επηρεασμένη από διάφορους μύθους. Ήρθε η ώρα να τους καταρρίψουμε.
8 μύθοι για τις σχέσεις
Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με τις σχέσεις, αλλά πόσο μπορούν να μας επηρεάσουν; Όταν υπάρχουν απόψεις – που αντέχουν, μάλιστα, στον χρόνο – και τις έχουμε αφήσει να σχηματίσουν τις προσδοκίες μας από μια σχέση, κάποια στιγμή αναγκαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Κι αυτό, με την σειρά του, οδηγεί στην απογοήτευση. Ποιοι είναι, όμως, οι πιο κοινοί μύθοι που μπορούν να καταστρέψουν μία σχέση;

Μύθος 1: Οι καλές σχέσεις δεν απαιτούν κόπο
Στην πραγματικότητα, οι καλύτερες σχέσεις – όπως και τα καλύτερα πράγματα στην ζωή – είναι αυτές που απαιτούν πολλή σκληρή δουλειά. Ο μύθος αυτός, που προπαγανδίζεται μανιωδώς από την ποπ κουλτούρα και τις ρομαντικές κομεντί, μας έχει κάνει να πιστεύουμε πως όταν βρούμε το σωστό άτομο, όλα θα είναι εύκολα, με κάποιον μαγικό τρόπο. Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τις σχέσεις με έναν κήπο· κάτι όμορφο, αλλά που δεν θα μπορούσε ποτέ να ανθίσει χωρίς να ασχοληθούμε μαζί του.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν προσπαθούμε υπερβολικά μέσα στην σχέση μας; Το πιο απλό τεστ για να το συνειδητοποιήσουμε είναι να «ζυγίσουμε» τις στιγμές ευτυχίας και αυτές που ανησυχούμε, κουραζόμαστε και νιώθουμε πως κάτι δεν πάει καλά. Μετά από καιρό, η δυστυχία γίνεται καθημερινότητα. Ακόμα πιο κακό είναι η προσπάθεια για βελτίωση να μην μοιράζεται εξίσου ανάμεσα στους συντρόφους.

Μύθος 2: Όταν δυο άνθρωποι αγαπιούνται, ξέρουν ο ένας τα αισθήματα του άλλου
Οι άνθρωποι έχουν πολλές ικανότητες, αλλά το να διαβάζουν μυαλά δεν είναι μία από αυτές. Σαν παιδιά, δημιουργούμε την ψευδαίσθηση ότι η αληθινή αγάπη συνεπάγεται απόλυτη κατανόηση, αλλά σαν ενήλικες, είμαστε υπεύθυνοι για τις πράξεις και τα λόγια μας – ειδικά για αυτά που δεν ξεστομίζουμε. Όταν αρχίσουμε να μιλάμε για αυτά που νιώθουμε και θέλουμε, το ζήτημα πλέον είναι κατά πόσο το άλλο μας μισό είναι πρόθυμο να ακούσει.

Μύθος 3: Το πάθος δεν τελειώνει ποτέ
Έχουμε συνηθίσει στην ιδέα πως, όταν ένας έρωτας είναι πραγματικός, το πάθος δεν πρόκειται να σβήσει ποτέ, και όταν ανακαλύπτουμε πως κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι «μάλλον δεν ήταν η σωστή σχέση». Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει τίποτα πιο φυσιολογικό σε μια σχέση από το να μειώνεται το πάθος.
 
Μετά από κάποιο διάστημα, αρχίζει να βασιλεύει η ρουτίνα. Προκύπτουν νέες ευθύνες, αναλαμβάνουμε νέους ρόλους, και στο τέλος δεν έχουμε αρκετό χρόνο για να αφιερώσουμε ο ένας στον άλλο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το αρχικό πάθος, όλα τα έντονα συναισθήματα που μας έκαναν να «κολλήσουμε» τόσο στην αρχή, έχουν εξαφανιστεί για τα καλά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το αναζωπυρώσουμε. Είναι σημαντικό για τα ζευγάρια για διατηρούν την αίσθηση του «παιχνιδιού», της περιπέτειας. Άλλωστε, τα πράγματα θα γίνουν όσο βαρετά τους επιτρέπουμε εμείς να γίνουν.

Μύθος 4: Τα παιδιά δυναμώνουν τις σχέσεις
Για την ακρίβεια, μελέτες έχουν αποδείξει πως με κάθε παιδί, η ευτυχία στην σχέση ελαττώνεται. Αυτό δεν σημαίνει πως το ζευγάρι σταματά να αγαπιέται, ή ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω δέσιμο λόγω του παιδιού, αλλά οι προκλήσεις που φέρνει η νέα ζωή μπορούν να περιπλέξουν τα πράγματα. Και όταν ξεκινάμε μια οικογένεια με σκοπό να δυναμώσουμε την σχέση μας, οι περιπλοκές γίνονται χειρότερες.

Αυτό που χρειάζεται να έχουμε είναι ρεαλιστικές προσδοκίες. Άλλωστε, δεν υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση και αλλαγή από το να φέρνεις ένα παιδί στον κόσμο, συνεπώς πρέπει να έχει προηγηθεί μια μεγάλη, μεγάλη συζήτηση.

Μύθος 5: Η ζήλεια είναι δείγμα αγάπης
Η ζήλεια έχει να κάνει με τις δικές μας ανασφάλειες. Όταν ένας άνθρωπος νιώθει μειονεκτικά μέσα στην σχέση του, θα αρχίσει να αισθάνεται πως κάθε τι απειλεί την ευτυχία του, ξεσπώντας συνήθως στο ταίρι του.

Αν στην σχέση σας αντιμετωπίζετε προβλήματα ζήλειας, το να προσφέρετε υποστήριξη δεν είναι αρκετό. Για να ξεπεράσουμε την ανασφάλεια, χρειάζεται πολλή δουλειά "εκ των έσω".

Μύθος 6: Οι καυγάδες κάνουν κακό
Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, αυτό που κάνει κακό είναι να μην τελειώνουμε τους καυγάδες. Από μόνοι τους, μπορούν να είναι πολύ υγιείς για την σχέση, μιας και αποτελούν καλή ευκαιρία και για τα δύο άτομα να επικοινωνήσουν και να καθαρίσουν λίγο την ατμόσφαιρα. Πολλές φορές, αντί να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που προκύπτουν, τα εσωτερικεύουμε, κι αυτή είναι μια διαδικασία που ξεκινά από την αρχή της σχέσης και γίνεται όλο και χειρότερη όσο περνά ο καιρός.

Προφανώς, αυτό θα οδηγήσει σε καυγάδες που μάλλον έχουν σαν σκοπό να πληγώσουν τον άλλο, καθώς το πρόβλημα έχει πλέον ξεφύγει από τον έλεγχό μας και δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω του διαλόγου.

Μύθος 7: Για να πετύχει η σχέση, πρέπει να αλλάξουμε τον άλλο
Είναι πολύ εύκολο να ρίχνουμε το φταίξιμο στους άλλους, αλλά κατά πόσο μπορούμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας; Εκτός κι αν μιλάμε για περιπτώσεις κακοποίησης, ή χρόνιας απιστίας, υπεύθυνοι για τις αλλαγές προς το καλύτερο πρέπει να είναι και οι δύο. Ενώ αυτή η λογική φαίνεται εύκολη να την κατανοήσουμε, τα περισσότερα ζευγάρια που ζητούν την βοήθεια ειδικού για να βελτιώσουν την σχέση τους πέφτουν σε αυτή την παγίδα. Είναι, άλλωστε, τεράστια αλλαγή να βγούμε από την νοοτροπία του θύματος και να σκεφτούμε για ποια πράγματα είμαστε υπεύθυνοι εμείς.

Μύθος 8: Αν ζητάς βοήθεια από ειδικό, η σχέση βρίσκεται όντως σε κίνδυνο
Με τον τρόπο που λειτουργούν τα πράγματα, αυτός ο μύθος τείνει να γίνει πραγματικότητα. Τα περισσότερα ζευγάρια αναζητούν βοήθεια μόνο όταν νιώθουν πως έχουν υπάρξει αληθινά δυσαρεστημένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κι όμως, τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται από την «ρίζα», που σημαίνει ότι η επίσκεψη σε έναν σύμβουλο σχέσεων θα έπρεπε να είναι η πρόληψη, όχι η θεραπεία.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v