5 συμβουλές που πρέπει να απορρίψεις για τις σχέσεις

Πολλές συμβουλές κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για τις σχέσεις. Ορισμένες όμως είναι λιγάκι απόλυτες και ίσως έχουν και να έχουν αρνητικά αποτελέσματα.
 


Οι παραδόσεις, το ένστικτο και οι προσωπικές εμπειρίες έχουν οδηγήσει τον κόσμο σε κάποια αυθαίρετα συμπεράσματα –και όσο αφορά τις σχέσεις,. Οι άνθρωποι έχουν παρατηρήσει πως όταν συμβαίνουν κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες, οι σχέσεις λειτουργούν. Το πρόβλημα με αυτές τις συμβουλές είναι ότι δημιουργούν την εντύπωση πως εάν αυτές οι συνθήκες δεν υπάρχουν, οι σχέσεις δεν λειτουργούν.

Πρέπει να συμφωνείτε

Ή αλλιώς «καλό είναι να μη διαφωνείτε και πολύ». Αυτή είανι μία συμβουλή που συναντάμε συχνά στα ερωτικά γιατροσόφια του διαδικτύου και ενώ ισχύει στο βαθμό που οι διαφωνίες καταλήγουν στο να μην μιλάτε δύο μέρες, είναι ένας πολύ γενικευμένος κανόνας, επικίνδυνος κάποιες φορές.

Ευτυχώς, οι άνθρωποι δε συμφωνούμε πάντα και σε όλους τους τομείς. Ειδικά ένα ζευγάρι με καθημερινή τριβή μπορεί να διαφωνεί σε πολλά και διαφορετικά ζητήματα. Δεν είναι κακό, οι διαφωνίες συχνά οδηγούν στο να ανακαλύψετε λίγο περισσότερο τον σύντροφό σας και μάλιστα να δεθείτε ακόμη περισσότερο, λύνοντας την από κοινού. Το θέμα δεν είναι η διαφωνία, αλλά το πώς την αντιμετωπίζετε.

Πρέπει να επικοινωνείτε με το βλέμμα

Αυτό δεν αποκλείεται να το επιτύχετε μετά από πολλά (αρκετά πολλά) χρόνια γάμου, ωστόσο είναι κάτι ουτοπικό. Δε μπορείς πάντα να αντιλαμβάνεσαι τι σκέφτεται ο άλλος, εκτός κι αν είναι το μόνο αντικείμενο παρατήρησής σου επί σειρά ετών. Για την ακρίβεια, ούτε τα πιο απλά και καθημερινά δεν μπορείς να προβλέψεις, όπως το αν προτιμά ο σύντροφός σου πίτσα ή σουβλάκι.

Οι άνθρωποι καθημερινά έχουμε διαφορετικά ερεθίσματα, κι αυτό μπορεί να μας κάνει ορισμένες φορές αρκετά απρόβλεπτους. Γιατί οι άνθρωποι αλλάζουν.

Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν

Αυτή η συμβουλή έρχεται κόντρα με το παράπονο που μοιράζονται πολλοί άνθρωποι μετά από αρκετά χρόνια σχέσης: «Έχεις αλλάξει, δεν είσαι ο άνθρωπος που γνώρισα».

Οι ψυχολόγοι εξηγούν αυτό το παράδοξο ως μία γνωστική προκατάληψη του ανθρώπου, κατά την οποία νομίζουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αντιδρούν σε καταστάσεις πηγάζει από τα προσωπικά του χαρακτηριστικά και όχι από τις περιστάσεις. Για παράδειγμα, αν ο σύντροφός μας διαφωνήσει με μία παράλογη ίσως απαίτησή μας, θα του πούμε κάτι όπως «αφού είσαι πεισματάρης», αντί να παραδεχθούμε ότι είμαστε τη δεδομένη στιγμή παράλογοι. Οι άνθρωποι λοιπόν, μπορεί να έχουν κάποια βασικά χαρακτηριστικά, αλλά αυτό δεν προϋποθέτει ότι οι αντιδράσεις τους είναι πάντα βασισμένες σε αυτά.

Ποιο είναι το συμπέρασμα λοιπόν; Ίσως οι άνθρωποι να μην αλλάζουν σαν χαρακτήρες, ωστόσο όμως αλλάζει η συμπεριφορά τους και το πώς αντιδρούν σε καταστάσεις. Για παράδειγμα, μπορεί ένας άνθρωπος να είναι ανεύθυνος, αλλά ένα πιο υπεύθυνο πόστο εργασίας να τον αναγκάσει να αλλάξει.

Οι γυναίκες και οι άντρες είναι εν γένει διαφορετικοί

Υπάρχει μία έρευνα που λέει ότι αν πάρεις μία ομάδα ανθρώπων, οι διαφορές μεταξύ αντρών και γυναικών είναι λιγότερες από ότι μεταξύ αυτών που ανήκουν στο ίδιο φύλο.

Κάτι τέτοιο οδηγεί το ζευγάρι σε λανθασμένα συμπεράσματα και κάποιου είδους βόλεμα αφού η επικοινωνία σταματάει με ένα γενικευμένο «Άβυσσος η ψυχή της γυναίκας/άντρα». Δεν είναι λοιπόν θέμα φύλου, είναι θέμα ανθρώπου και καλό είναι να προσπαθούμε κάθε φορά να γνωρίζουμε καλύτερα τον σύντροφό μας, αντί να τα αποδίδουμε όλα στο φύλο του.

Οι υγιείς σχέσεις κυλούν αβίαστα

Ακόμη και στις πιο τέλειες σχέσεις, κάποιος από τους δύο πρέπει να συμβιβαστεί. Η ζωή αλλάζει καθημερινά και καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις οι οποίες επηρεάζουν τον σύντροφό μας. Για παράδειγμα, μπορεί να μας παρουσιαστεί η ευκαιρία για τη δουλειά των ονείρων μας, η οποία όμως έχει απαιτητικό ωράριο, αντίθετο με αυτό του συντρόφου μας. Το πώς θα δράσουμε θα τον επηρεάσει άμεσα και όσο αγαπημένοι κι αν είμαστε, όσο κι αν συμφωνούμε, κάποια στιγμή θα υπάρξει σύγκρουση. Γι' αυτό τον λόγο οι σχέσεις για να λειτουργήσουν, χρειάζονται δουλειά…


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v