½ μεγάλο κουνουπίδι, χωρισμένο σε «μπουκέτα» μεγέθους μπουκιάς
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο
2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι (1/2 κ.γλ. αποξηραμένο) + λίγο ακόμη για τα ψίχουλα
2 σκ. σκόρδο, αξεφλούδιστες και πατημένες ελαφρά με τη λάμα ενός μαχαιριού
2 χοντρές φέτες μπαγιάτικο ψωμί, κατά προτίμηση προζυμένιο
1 μεγάλη χούφτα ξαρμυρισμένη κάπαρη
Μπούκοβο κατά βούληση
Ξύσμα από 1 λεμόνι
200 γρ. ριγκατόνι (ή άλλα κοντά ζυμαρικά)
Τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας
Ψιλοκομμένος μαϊντανός
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα.
Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και βάζουμε τα κομμάτια του κουνουπιδιού. Τα αλατοπιπερώνουμε, τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, τα ανακατεύουμε και τα στοιχίζουμε σε μονή στρώση. Ενδιάμεσα βάζουμε το θυμάρι και τα σκόρδα.
Ψήνουμε για περίπου 20΄-30΄, μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι και να «αρπάξει» κατά τόπους. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε τα ψίχουλα: Ψήνουμε στην τοστιέρα τις φέτες του ψωμιού για να ξεραθούν εντελώς και κατόπιν τις κάνουμε ψίχουλα στο multi με κοφτές επαναλαμβανόμενες κινήσεις για να μη γίνουν εντελώς πούδρα σαν τριμμένη φρυγανιά.
Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι που θα πρέπει να χωρέσει αργότερα και τα ζυμαρικά ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τα ψίχουλα μαζί την κάππαρη, το μπούκοβο, λίγο φρέσκο θυμάρι και μία από τις σκελίδες σκόρδου που είχαν ψηθεί με το κουνουπίδι (πετάμε την άλλη).
Ανακατεύουμε συχνά μέχρι να χρυσίσουν τα ψίχουλα και να γίνει η κάππαρη τραγανή. Απομακρύνουμε το σκόρδο και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το κουνουπίδι.
Παράλληλα βράζουμε τα ζυμαρικά, τα στραγγίζουμε και τα μεταφέρουμε στο τηγάνι.
Προσθέτουμε λίγο τριμμένο τυρί, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύουμε, περιχύνουμε με λίγες σταγόνες ωμού ελαιολάδου και σερβίρουμε τάχιστα, κατά προτίμηση σε ζεσταμένα πιάτα.