1 κιλό πράσα, πλυμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες (το λευκό και το πράσινο τρυφερό μέρος τους)
50 γρ. αγελαδινό βούτυρο
1 φιλέτο νωπού σολομού βάρους περίπου 250 γρ.
Κόκκοι πιπεριού
2 φύλλα δάφνης ή 2 κλωνάρια θυμάρι ή 1 κλωνάρι δενδρολίβανο ή 1 κλωνάρι εστραγκόν
2 αυγά
½ κεσές στραγγιστό γιαούρτι (100 γρ.)
1 γεμάτη κ.σ. μουστάρδα της αρεσκείας μας
2 γεμάτες κ.σ. λεπτοτριμμένη παρμεζάνα + 1 για το πασπάλισμα
½ μάτσο ψιλοκομμένο άνηθο
1 φύλλο για τάρτες (κουρού ή σφολιάτα)
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα και της κάτω αντίστασης.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε τα πράσα και τα μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να απορροφήσουν όλα τα υγρά τους. Δεν θέλουμε να πάρουν χρώμα αλλά να αχνιστούν και να μαλακώσουν.
Τα αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Όση ώρα μαγειρεύονται τα πράσα ποσάρουμε το φιλέτο του σολομού σε βραστό νερό αρωματισμένο με τους κόκκους του πιπεριού και όποιο βότανο έχουμε επιλέξει, ίσα μέχρι το ψάρι να αλλάξει χρώμα εξωτερικά γιατί θα ψηθεί και κατόπιν. Το αφαιρούμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Αφαιρούμε την πέτσα του σολομού, εάν έχει, και τον κόβουμε σε μικρά κομμάτια με τα δάχτυλά μας. Αλατοπιπερώνουμε.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το γιαούρτι, τη μουστάρδα, τις 2 κουταλιές τριμμένης παρμεζάνας και μπόλικο ψιλοκομμένο άνηθο.
Ανακατεύουμε με το σύρμα και προσθέτουμε τα πράσα και τον σολομό. Ανακατεύουμε το μίγμα απαλά.
Στρώνουμε τον πάτο και τα τοιχώματα μιας φόρμας για τάρτες με τη ζύμη, την τρυπάμε σε όλη την επιφάνεια με ένα πιρούνι και τοποθετούμε από πάνω το μίγμα πράσων/σολομού.
Πασπαλίζουμε με την τρίτη κουταλιά παρμεζάνα και τοποθετούμε τη φόρμα στον προθερμασμένο φούρνο, με το κάτω μέρος να εφάπτεται στην κάτω αντίσταση για να ψηθεί καλά η ζύμη.
Ψήνουμε για περίπου 45΄ μέχρι να ψηθεί καλά η ζύμη και να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια. Εάν δούμε ότι παίρνει χρώμα πολύ γρήγορα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το οποίο αφαιρούμε για τα τελευταία 10΄-15΄ του ψησίματος.
Αφήνουμε την τάρτα να χλιάνει πριν να την κόψουμε σε κομμάτια.