Τα σύκα είναι διατροφικός θησαυρός

Το απόλυτα καλοκαιρινό φρούτο έχει πολλά περισσότερα να μας προσφέρει από τη γλυκιά του γεύση.
Τα σύκα είναι διατροφικός θησαυρός

Στην Ελλάδα είναι ένα από τα αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα και το βρίσκουμε σε αφθονία. Ευτυχώς, γιατί τα σύκα πέρα από… μελένια είναι και άκρως θρεπτικά.

Ιδού οκτώ λόγοι για να τα… καταβροχθίσουμε, εκτός από την υπέροχη γεύση τους.



Διατηρούν τα κόκκαλα γερά

Τα σύκα περιέχουν το απαραίτητο… τρίο της υγείας των οστών: μαγνήσιο, ασβέστιο και βιταμίνη Κ2. Χωρίς μαγνήσιο, το ασβέστιο μένει αδρανές. Και χωρίς την Κ2, το ασβέστιο δεν απορροφάται σωστά από τα κόκκαλα.

Θωρακίζουν την καρδιά

Πέρα από το να ενισχύουν την απορρόφηση του ασβεστίου από τα κόκκαλα, το μαγνήσιο και το κάλιο είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς.

Ρίχνουν την πίεση

Το Κάλιο που έχουν βοηθάει επίσης στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερο κάλιο έχουν χαμηλότερη πίεση σε σχέση με τους υπόλοιπους.



«Ανακουφίζουν»

Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα σύκα συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, γι’ αυτό και συχνά συστήνονται σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.

Βοηθούν στον έλεγχο του βάρους

Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως είναι τα σύκα, βοηθούν στο αδυνάτισμα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής αφού προκαλούν αίσθημα χόρτασης, χωρίς να αυξάνουν σημαντικά την ημερήσια κατανάλωση θερμίδων.

Ρυθμίζουν τα τριγλυκερίδια

Η κατανάλωση σύκων συνδέεται με την διατήρηση των τριγλυκεριδίων σε χαμηλά επίπεδα στο αίμα. Χαμηλά επίπεδα τρυγλικεριδίων στο αίμα συνδέονται με την διατήρηση της καρδιακής υγείας.

Προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού

Έρευνα σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες έδειξε πώς όσες κατανάλωναν φυτικές ίνες από φρούτα, όπως τα σύκα, είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.

Είναι πλούσια σε σίδηρο

Η περιεκτικότητά τους σε σίδηρο, ενισχύει την δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και προλαμβάνει τις αναιμίες.

Ν. Γ. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v