Καρπούζι, πεπόνι και ροδάκινο: Οι βιταμίνες πάνε διακοπές

Το καλοκαίρι το καρπούζι, το ροδάκινο και το πεπόνι πρωταγωνιστούν στα ψυγεία και στα πιάτα μας. Τι μας προσφέρουν;
Καρπούζι, πεπόνι και ροδάκινο: Οι βιταμίνες πάνε διακοπές
Είναι δροσερά, είναι νόστιμα, είναι και σούπερ θρεπτικά. Η… αγία τριάδα του καλοκαιριού aka καρπουζο-πεπονο-ροδάκινα είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να βάλουμε στο πιάτο μας τις ζεστές τούτες μέρες.

Ποια είναι η θρεπτική τους αξία;

Καρπούζι

Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο αν μας ρωτάς, πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει βιταμίνη C, βητα-καροτίνη αλλά και βιοτίνη. Συνάμα, αποτελεί πηγή κιτρουλίνης, ενός αμινοξέος, το οποίο μπορεί να μεταβολιστεί σε αργινίνη, ένα βασικό αμινοξύ που αποτελεί το αζωτούχο υπόστρωμα που χρησιμοποιείται στη σύνθεση του νιτρικού οξειδίου, διαδραματίζοντας ουσιαστικό ρόλο στις καρδιαγγειακές και ανοσολογικές λειτουργίες.

Περιέχει βιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για καλύτερη όραση και αποτελεσματικότερη άμυνα του οργανισμού, καθώς και βιταμίνη B6, η οποία συμβάλλει στην σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου καθώς συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία.

Είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, συστατικό που συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης, αλλά και λυκοπένιο το οποίο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ είναι βιολογικά περισσότερο ενεργό και διαθέσιμο για τον οργανισμό μας σε σύγκριση με εκείνο που περιέχεται στη ντομάτα - τον πιο γνωστό εκπρόσωπο του λυκοπενίου.



Πεπόνι

Το ζουμερό και μυρωδάτο πεπόνι είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει βιταμίνη C και β-καροτίνη, ενώ περιέχει και βιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για καλύτερη όραση και αποτελεσματικότερη άμυνα σε μολύνσεις. Περιέχει ακόμη βιταμίνη Β6, η οποία συμβάλλει στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου και Κάλιο.

Όσο πιο ώριμο είναι το πεπόνι τόσο μεγαλύτερα ποσοστά β-καροτίνης περιέχει. Χαρακτηριστικό δείγμα της ωριμότητάς του είναι το άρωμά του.



 

Ροδάκινο

Είναι πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνη C και Α και αποτελεί καλή πηγή φωσφόρου, μαγνησίου, ασβεστίου, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Κ. Χάρη στη βιταμίνη C που περιέχει το ροδάκινο συμβάλλει στην ομαλή σύνθεση του κολλαγόνου και έχει αντιοξειδωτική δράση, ενώ η βιταμίνη Κ που περιέχει συμβάλλει στην πήξη του αίματος και στη σύνθεση παραγόντων της πήξης του αίματος στο ήπαρ.

Το φυλλικό οξύ, συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, στην πρωτεϊνοσύνθεση, στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου. Το ροδάκινο είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο και αποτελεί καλή πηγή των μετάλλων φώσφορο, μαγνήσιο και ασβέστιο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v