Σούπερ συνταγές με καρπούζι ή πεπόνι

Όσο οι άλλοι θα προσπαθούν να λύσουν το γνωστό δίλημμα, εσύ θα απολαμβάνεις απίθανες γλυκές και αλμυρές δημιουργίες με τους βασιλιάδες του καλοκαιριού.
Σούπερ συνταγές με καρπούζι ή πεπόνι
Εδώ δεν θα σε ρωτήσουμε τι από τα δύο προτιμάς –αυτά εξάλλου είναι ψευτοδιλήμματα. Θα σου βρούμε τις καλύτερες συνταγές για να τιμήσεις τους δύο βασιλιάδες των καλοκαιρινών φρούτων όπως τους αξίζει: Σε γλυκά, σε σαλάτες, ακόμα και στις πιο περίπλοκες μαγειρικές σου. Έτοιμος/η; Φύγαμε.

Μπρουσκέτες με προσούτο και πεπόνι

Υλικά:
1/2 μπαγκέτα, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 φλ. τυρί κρέμα ή κατίκι (πικάντικο κρεμώδες φρέσκο τυρί), 4 φέτες προσούτο Καρπενησίου, 1 φλ. πεπόνι (κυβάκια), αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Κόβουμε την μπαγκέτα διαγώνια σε λεπτές φέτες. Με ένα πινέλο τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις αλατίζουμε. Τις αραδιάζουμε σε λαμαρίνα και τις ψήνουμε για περίπου 15΄ έως ότου ροδίσουν. Ψιλοκόβουμε το προσούτο. Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα, και το πεπόνι και τρίβουμε από πάνω πιπέρι. Ανακατεύουμε. Βάζουμε σε κάθε φρυγανισμένη φέτα μια κουταλιά τυρί με πεπόνι. Από πάνω ρίχνουμε το ψιλοκομμένο προσούτο.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Κρέμα καρπούζι (γλυκό ψυγείου)

Υλικά:
1200 γρ. καρπούζι (χωρίς φλούδα) σε κομμάτια, 100 γρ. κορν φλάουρ, 100 γρ. μαύρη ζάχαρη, ½ κ.γ. κανέλα, φιστίκια Αιγίνης κοπανισμένα

Εκτέλεση:
Ξεσποριάζουμε το καρπούζι και το βάζουμε σε μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων (σε αυτή την περίπτωση σε δόσεις, λόγω χωρητικότητας). Πολτοποιούμε καλά και περνάμε τον πηχτό χυμό από σουρωτήρι (ή σίτα) μέσα σε δοσομετρητή υγρών, για να τον μετρήσουμε πριν τον χρησιμοποιήσουμε. Ουσιαστικά θέλουμε περίπου 1 λίτρο περασμένου χυμού. Ρίχνουμε τον περασμένο χυμό σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα, να διαλυθεί εντελώς το κορν φλάουρ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε.

Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, για περίπου 6-10 λεπτά ή μέχρι να πήξει το μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε το μείγμα σε ποτηράκια ή μπολάκια. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν σερβίρουμε. Σερβίρουμε την κρέμα κρύα και αν θέλουμε με λίγο κοπανισμένο φιστίκι Αιγίνης.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger

Καρπούζι με φέτα

Υλικά:
2 κιλά καρπούζι με φλούδα, 200 γρ. φέτα, ρόκα baby, 50 γρ. ξίδι βαλσάμικο, 100 γρ. ελαιόλαδο, αλάτι χοντρό, πιπέρι, φύλλα δυόσμου προαιρετικά

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το καρπούζι και αφαιρούμε όσο περισσότερα κουκούτσια μπορούμε. Το κόβουμε σε μικρά τριγωνικά κομμάτια 5x5x1 εκ. Αλείφουμε τα κομμάτια του καρπουζιού με ελαιόλαδο και βάζουμε μια γκριλιέρα να κάψει καλά. Περνάμε το καρπούζι 2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ψηθεί ελαφρά. Μεταφέρουμε τα κομμάτια σε ένα πιάτο και τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι.

Μοιράζουμε στα πιάτα τη ρόκα, το καρπούζι και τη φέτα και ρίχνουμε ελαιόλαδο, βαλσαμικό ξίδι ή κρέμα, δυόσμο (αν θέλουμε), αλάτι και πιπέρι.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Πεπόνι γεμιστό

Υλικά:
1 πεπόνι 2 περίπου κιλά, 600 γρ. κιμά, 3 κρεμμύδια, 1/2 ματσάκι μαϊντανό, 5 κ.σ. βούτυρο, 5 κ.σ. ελαιόλαδο , 3/4 κύπελλο νερό, 200 γρ. κορινθιακή σταφίδα, 100 γρ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα και φιστίκια Αιγίνης, 1/2 φλιτζάνι κουκουνάρι, πιπέρι, κουρκουμά, αλάτι

Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε σε ζεστό νερό τις σταφίδες. Ψιλοκόβουμε τα φιστίκια, τα αμύγδαλα και καβουρδίζουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι σοτάρουμε ελαφρά και προσθέτουμε τον κιμά έως ότου μαγειρευτεί καλά. Προσθέτουμε στο μείγμα το μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι, την κορινθιακή σταφίδα, προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύουμε αφήνουμε να βράσει για περίπου έξι λεπτά και κλείνουμε τη φωτιά. Εν τω μεταξύ, πλένουμε και καθαρίζουμε το πεπόνι από το τμήμα της ρίζας και ανοίγουμε στο πάνω μέρος του μια θύρα σαν καπάκι. Αδειάζουμε τα σπόρια του και γεμίζουμε το εσωτερικό του πεπονιού με το μείγμα του κιμά, κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 35 – 40 λεπτά.

Η συνταγή είναι της Αλίντας Κανάκη 

Σαλάτα καλαμάρι-πεπόνι

Υλικά:
1/2 κιλό καλαμάρια, 1/2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού, 1/2 κ.γ. ξύσμα λάιμ, 1/2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού, 1 1/4 κ.γ. κόκκινο πιπέρι λιωμένο, 1 φλ ελαιόλαδο, 2 φλ φύλλα μαϊντανού χοντροκομμένα, 6 φιλέτα αντζούγιας, 4 μεγάλες σκελίδες σκόρδου λιωμένες, 2 κ.σ. κάπαρη στραγγισμένη, 1 μεγάλο κρεμμύδι τεμαχισμένο, 2 κ.σ. κόκκινο ξίδι, θαλασσινό αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο, 2 κ.σ. φρέσκος χυμός λεμονιού, 115 γρ baby ρόκα, 3 φλ πεπόνι σε κύβους, 2 κορμοί σέλινου λεπτοκομμένοι, 1 μικρό φρέσκο καυτερό τσίλι λεπτοκομμένο

Εκτέλεση:
Χαράζουμε το σώμα των καλαμαριών κατά μήκος και τα ανοίγουμε σε μια επιφάνεια. Τα χαράζουμε κατά μήκος και κατά πλάτος και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε μέσα τα πλοκάμια, το ξύσμα λεμονιού, λάιμ και πορτοκαλιού, 1 κ.γ. κόκκινο πιπέρι και 1/4 φλ ελαιόλαδο και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Στο μεταξύ, ρίχνουμε το μαϊντανό, τις αντζούγιες, το σκόρδο, την κάπαρη και το κρεμμύδι στον κάδο ενός μπλέντερ και χτυπάμε. Προσθέτουμε 1/2 φλ ελαιόλαδο και ξαναχτυπάμε μέχρι να έχουμε πουρέ χοντροκομμένο. Προσθέτουμε το ξίδι και το υπόλοιπο 1/4 κ.γ. κόκκινο πιπέρι και αλατοπιπερώνουμε.

Ζεσταίνουμε ένα σχαροτήγανο. Αλατίζουμε τα καλαμάρια. Ψήνουμε σε υψηλή φωτιά, γυρνώντας τα μια φορά, για 5 λεπτά. Μεταφέρουμε όλα τα σώματα των καλαμαριών σε μια επιφάνεια και κόβουμε λεπτές φέτες. Μεταφέρουμε σε ένα μέτριο μπολ και περιχύνουμε με μισή από τη σάλτσα που είχαμε στο ψυγείο.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το υπόλοιπο 1/4 φλ ελαιόλαδο με τον χυμό λεμονιού και αλατίζουμε. Προσθέτουμε τη ρόκα, το πεπόνι, το σέλινο και την πιπεριά και ανακατεύουμε ελαφρά. Προσθέτουμε το καλαμάρι και ανακατεύουμε ξανά. Μεταφέρουμε τη σαλάτα σε μια πιατέλα και συνοδεύουμε με την υπόλοιπη σάλτσα στο πλάι.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου

Σαλάτα με ντομάτα και καρπούζι

Υλικά:
3 φέτες καρπούζι κομμένες σε κυβάκια, 2 ντομάτες κομμένες σε κυβάκια, ½ αγγούρι κομμένο σε κυβάκια, 200 γρ. φέτα θρυμματισμένη, 10 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα +extra για το σερβίρισμα

Για το dressing: 30 ml ελαιόλαδο, 15 γρ. κρέμα βαλσάμικο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Προσθέτουμε σε ένα μεγάλο μπολ τις ντομάτες, το αγγούρι, το καρπούζι, το δυόσμο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Σε ένα μικρό μπολ προσθέτουμε τα υλικά για το dressing και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Περιχύνουμε τη σαλάτα με το dressing, πασπαλίζουμε με φέτα και σερβίρουμε με λίγο έξτρα δυόσμο.

Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v