Γιατί πρέπει να βάλεις τα μούρα στη διατροφή σου

Μικρά στο μάτι, αλλά θαυματουργά για τον οργανισμό σου, τα μούρα είναι ένας διατροφικός συνδυασμός που δεν εκτιμάμε όσο του αξίζει.
Γιατί πρέπει να βάλεις τα μούρα στη διατροφή σου
Τα μούρα όλων των ειδών είναι ο διατροφικός θησαυρός που συχνά παραβλέπεις, κι εδώ έχουμε όλους τους λόγους για τους οποίους αξίζει να τα εντάξεις στη διατροφή σου, τώρα που η άνοιξη, η οποία είναι προ των πυλών, θα τα φέρει απλόχερα στα ράφια του σούπερ μάρκετ.

Βοηθούν στο αδυνάτισμα

Αυτή εδώ η έρευνα του Πανεπιστημίου του Loughborough έδειξε πως αν αντικαταστήσεις το απογευματινό σου γλυκό με μερικά μούρα (που δίνουν μια χαρά την αίσθηση πως έφαγες κάτι γλυκό) μπορείς να χάσεις μισό κιλό τον μήνα, ή έξι κιλά τον χρόνο. 

Κάνουν θαύματα για το αναπνευστικό

Και το αναπνευστικό το προσέχουμε σαν τα μάτια μας, μέρες (ή και χρόνια) που είναι. Όπως διαβάζουμε στο Iatronet.gr, τα μούρα περιέχουν ένα συγκεκριμένο είδος φλαβονοειδών που ονομάζονται ανθοκυανίνες, και οι οποίες συμβάλλουν στην σωστή λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος, η οποία τείνει να φθίνει από την ηλικία των 30 και μετά. 

Αυξάνουν την καλή χοληστερόλη και μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Άλλη έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Φινλανδία, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μούρων μείωσε τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 7.3 mmHg και ταυτόχρονα αύξησε την καλή χοληστερόλη κατά 5% μετά από μόλις δύο μήνες.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκε συνδυασμός μούρων, όπως βατόμουρα, φραμπουάζ, φράουλες, τόσο στην ωμή μορφή τους, όσο και σαν χυμός ή πουρές φρούτων, ώστε να εξασφαλιστεί η υψηλότερη κατανάλωση διαφορετικών πολυφαινολών. Όλη η κατηγορία των μούρων και των χυμών τους είναι ιδιαίτερα γνωστή για τη σημαντική περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικές ουσίες (φλαβονοειδή, πολυφαινόλες) και σε βιταμίνη C, σύμφωνα με το Iatronet.gr.

Προστατεύουν και τον εγκέφαλο

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια διαπίστωσε ότι η διατροφή που ενισχύεται με βατόμουρα και φράουλες βελτιώνει τη συμπεριφορά και τις νοητικές λειτουργίες σε στρεσαρισμένα νεαρά ποντίκια.

Για να αξιολογήσουν την προστασία των μούρων στην εγκεφαλική λειτουργία, ιδιαίτερα την ικανότητα καθαρισμού της συσσώρευσης τοξινών, ερευνητές από το Tufts University και το University of Maryland Baltimore County χορήγησαν σε ποντικούς διατροφή με μούρα για 2 μήνες και ερεύνησαν τον εγκέφαλό τους μετά από ακτινοβολία που μιμείται το επιταχυνόμενο γήρας. Μετά από 30 ημέρες διατροφής με μούρα, οι ποντικοί εμφάνισαν σημαντική προστασία από την ακτινοβολία. Τα μούρα φαίνεται πως προάγουν την αυτοφαγία, τον φυσικό μηχανισμό ‘νοικοκυριού’ του εγκεφάλου, μειώνοντας την συσσώρευση τοξινών.

Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Η κατανάλωση 150 γραμμαρίων μούρων την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων έως και 15%, σύμφωνα με μια εξαμηνιαία μελέτη του Πανεπιστήμιου της Ανατολικής Αγγλίας. Οι ερευνητές ανέφεραν «συνεχείς βελτιώσεις στην αγγειακή λειτουργία και την αρτηριακή δυσκαμψία» στους συμμετέχοντες, οι οποίοι έπασχαν από μεταβολικό σύνδρομο –μια κατάσταση που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v