"Θολό" κεφάλι; Δοκίμασε αυτά τα συμπληρώματα

Δυσκολεύεσαι να θυμηθείς ή να συγκεντρωθείς; Ποια συμπληρώματα μπορούν να σε βοηθήσουν, βάσει ερευνών.
Θολό κεφάλι; Δοκίμασε αυτά τα συμπληρώματα
Το μπόλικο άγχος, η έλλειψη ύπνου και η κακή διατροφή είναι πολύ πιθανόν να σε οδηγήσουν σε μια κατάσταση που ονομάζεται «ομίχλη εγκεφάλου». Τι είναι αυτή η ομίχλη; Πολύ απλά το αίσθημα μιας «θολούρας» στο κεφάλι σου, η οποία συνοδεύεται από δυσκολία συγκέντρωσης, μειωμένη ικανότητα να κάνεις πολλά πράγματα μαζί, έντονη υπνηλία ή σύγχυση και δυσκολίες στη μνήμη.

Αν παρατηρείς συχνά κάτι από τα παραπάνω, είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου για να γίνει διάγνωση, όμως πλην αυτού υπάρχουν και κάποια συμπληρώματα τα οποία ενδεχομένως να σε βοηθήσουν.

Βιταμίνη D

Είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την υγεία του εγκεφάλου και πολλές ακόμα λειτουργίες. Τα χαμηλά ή ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη γνωστική υγεία και να συμβάλουν στα συμπτώματα «θολούρας» στον εγκέφαλο. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης. Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων της και στη βελτίωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της «θολούρας».  

Ωμέγα 3 λιπαρά

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι γνωστά για τα οφέλη τους στην υγεία. Η λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 μπορεί να ωφελήσει και την υγεία του εγκεφάλου, αλλά και να βελτιώσει ορισμένα συμπτώματα «θολούρας», συμπεριλαμβανομένων των δυσκολιών στην προσοχή και τη μνήμη.   Συγκεκριμένα, μελέτες δείχνουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) μπορεί να ωφελήσει την υγεία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης, της προσοχής και της διάθεσης. 

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που βρίσκουμε σε τρόφιμα όπως τα φασόλια, οι σπόροι και το σπανάκι. Βοηθά σε πολλές βασικές λειτουργίες του σώματος, όπως οι ενζυματικές αντιδράσεις, η παραγωγή ενέργειας, η λειτουργία του νευρικού συστήματος και η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Πολύς κόσμος δεν παίρνει αρκετό μαγνήσιο από τη διατροφή, κάτι το οποίο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου και να οδηγήσει σε δυσκολία συγκέντρωσης. Μάλιστα, άτομα με άγχος, συνήθως έχουν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου, ενώ το άγχος από μόνο του μπορεί να προκαλέσει εξασθένηση της μνήμης και κακή συγκέντρωση.  

Για το λόγο αυτό, η διατήρηση καλών επιπέδων μαγνησίου μέσω συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ευαισθησίας στο στρες και παράλληλα να βελτιώσει τη γνωστική εξασθένηση που σχετίζεται με το άγχος και τα συμπτώματα «θολούρας».

Ταυτόχρονα, κάποιες έρευνες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη θεραπεία συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης, τα οποία μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτές τις ψυχικές καταστάσεις.

Βιταμίνη C

Είναι γνωστή για τη δράση της στο ανοσοποιητικό, όμως παίζει σημαντικό ρόλο και σε άλλες λειτουργίες στο σώμα – μεταξύ των οποίων και η ομαλή εγκεφαλική λειτουργία. Μια μελέτη που περιελάμβανε 80 υγιείς ενήλικες διαπίστωσε ότι εκείνοι με επαρκή επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα, απέδωσαν πολύ καλύτερα σε δοκιμές αξιολόγησης μνήμης, προσοχής, χρόνου αντίδρασης και εστίασης, ενώ σε μια άλλη η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης έδειξε πως μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση σε άτομα με κλινική κατάθλιψη, γεγονός που ενισχύει την γνωστική απόδοση και μειώνει την «θολούρα» που συνδέεται με την κατάθλιψη. 

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά ή ανεπαρκή επίπεδα ορισμένων βιταμινών Β μπορεί να προκαλέσουν διάφορα εγκεφαλικά συμπτώματα «θολούρας», όπως προβλήματα μνήμης, δυσκολία συγκέντρωσης κ.α. Σε αυτές τις περιπτώσεις η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, μια μελέτη σε 202 άτομα με γνωστική εξασθένηση και χαμηλά ή ανεπαρκή επίπεδα Β12, διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρώματος Β12 οδήγησε σε βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας στο 84% των συμμετεχόντων και βελτιωμένες βαθμολογίες σε τεστ μνήμης και προσοχής στο 78% των συμμετεχόντων. 

Σε μια άλλη μελέτη, που περιλάμβανε 39.000 άτομα διαπιστώθηκε ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 σχετίζονται με φτωχότερη προσοχή και μνήμη. Τα χαμηλά ή ανεπαρκή επίπεδα άλλων βιταμινών Β, τέλος, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β6 και του φυλλικού οξέος, μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τα συμπτώματα «θολούρας», συμπεριλαμβανομένων των δυσκολιών συγκέντρωσης και μνήμης.

Με πληροφορίες από  Healthline

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v