Τα καλύτερα συμπληρώματα για το χανγκόβερ

Ποια συμπληρώματα μπορούν να μετριάσουν τα ενοχλητικά συμπτώματα μετά από μια βραδιά πλούσια σε αλκοόλ;
Τα καλύτερα συμπληρώματα για το χανγκόβερ

Ας το παραδεχτούμε, δεν είμαστε πλέον 20, ούτε 25 και το βράδυ που θα τα «τσούξουμε» λίγο παραπάνω θα γυρίσει σαν μπούμερανγκ την επόμενη μέρα με ένα αμείλικτο χανγκόβερ.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μετριάσουμε τα συμπτώματα; Ορισμένα συμπληρώματα φαίνεται να βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση, και μπορούν να γίνουν σύμμαχοι στο να ξυπνήσουμε και να είμαστε (κάπως) λειτουργικοί.

Ποια είναι;

N-acetylcysteine (NAC)

Αγορά από εδώ

Έχει πολλαπλά οφέλη για το σώμα, με κυριότερο την στήριξη της υγείας του ήπατος. Η N-acetylcysteine αυξάνει την παραγωγή της Γλουταθειόνης στο σώμα, μιας αντιοξειδωτικής ουσίας η οποία με τη σειρά της μειώνει την τοξικότητα από την Αιθανάλη, στην οποία οφείλονται αρκετά από τα συμπτώματα του χανγκόβερ. Συνίσταται να την καταναλώσετε σε ποσότητα τουλάχιστον 200mg, περίπου μισή ώρα πριν πιείτε αλκοόλ για να μετριάσετε τα συμπτώματα και όχι μετά. Επίσης, όσο περισσότερο πιείτε, τόσο λιγότερο αποτελεσματική θα είναι η NAC.

Dihydromyricetin

Αγορά από εδώ

Βγαίνει από το φυτό Hovenia Dulsis, ένα ιαπωνικό σταφιδόδεντρο, το οποίο χρησιμοποιείται αρκετά στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική. Η Dihydromyricetin φαίνεται να βοηθά το συκώτι να μεταβολίσει το αλκοόλ γρηγορότερα και εμποδίζει το αλκοόλ από το να φτάσει στους υποδοχείς του GABA, μειώνοντας έτσι το αίσθημα του χανγκόβερ. Σε αντίθεση με την N-acetylcysteine, η Dihydromyricetin είναι αποτελεσματική και μετά την κατανάλωση αλκοόλ, για να μετριάσει τις επιδράσεις του. Συνίσταται η κατανάλωση 300-600mg μετά το τελευταίο ποτό. 

Βιταμίνες Β

Αγορά από εδώ

Συμπληρώματα που περιέχουν τις βιταμίνες Β1, Β6 και Β12 μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα του χανγκόβερ, μιας και οι συγκεκριμένες βιταμίνες είναι σημαντικές για τον μεταβολισμό. Η διουρητική δράση του αλκοόλ και οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα προκαλούν απώλεια νερού και βιταμινών, επομένως η λήψη των βιταμινών Β πριν από ένα βράδυ γεμάτο αλκοόλ αντισταθμίζει την απώλεια αυτών των βιταμινών. Μπορείτε να τις καταναλώσετε μαζί με την N-acetylcysteine ως… προθέρμανση, αφού τα δύο συμπληρώματα δουλεύουν καλά μαζί.

Alpha Lipoic Acid (ALA)

Αγορά από εδώ

Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο βρίσκεται σε συγκεκριμένη συγκέντρωση στον οργανισμό και επίσης βοηθά στην παραγωγή Γλουταθειόνης, η οποία όπως αναφέραμε και πιο πάνω αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της τοξικότητας που προκαλείται από το αλκοόλ. Προτείνεται να καταναλώσετε περίπου 400mg ALA πριν ξεκινήσετε την κατανάλωση αλκοόλ.

Μαγνήσιο και βιταμίνη C

Αγορα από εδώ

Το Μαγνήσιο και η βιταμίνη C  ενισχύουν την δράση του ενζύμου αφυδρογονάση στο να διασπά το αλκοόλ και να το απομακρύνει από το σώμα. Το Μαγνήσιο συγκεκριμένα, μπορεί να χαλαρώσει την ένταση στον αυχένα και το κεφάλι η οποία προκαλεί τον γνωστό και αρκετά έντονο πονοκέφαλο του χανγκόβερ.

Νερό

Μπορεί να μην είναι συμπλήρωμα, αλλά η κατανάλωση νερού είναι από τις καλύτερες φυσικές λύσεις για να μετριάσετε το χανγκόβερ. Φροντίστε να πίνετε νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς για παραμείνετε ενυδατωμένοι και να μην ξυπνήσετε νιώθοντας πως ο λαιμός σας μετατράπηκε σε έρημο.

* Μπορεί τα παραπάνω συμπληρώματα να είναι ασφαλή, αν όμως έχετε προβλήματα με την υγεία σας καλύτερα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν τα καταναλώσετε. Επίσης, το γεγονός ότι βοηθούν στο χανγκόβερ δεν αποτελεί δικαιολογία για να πείτε περισσότερο από όσο αντέχετε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v