Πώς θα ανεβάσω τον αιματοκρίτη;

Τι είναι ο αιματοκρίτης, ποιες οι φυσιολογικές του τιμές και πώς μπορούμε να τον αυξήσουμε μέσω της διατροφής;

Έχετε χαμηλό αιματοκρίτη; Δείτε παρακάτω όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη σημασία του και πώς μπορείτε να τον αυξήσετε.

Τι είναι ο αιματοκρίτης;

Ο αιματοκρίτης εκφράζει το ποσοστό του όγκου που καταλαμβάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια ανά μονάδα όγκου αίματος, ενώ οι φυσιολογικές του τιμές ορίζονται στο 41-53% για τους άντρες και στο 36 -46% για τις γυναίκες. Οι τιμές του χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της αναιμίας.

Πώς τον αυξάνουμε;

Μια διατροφή πλούσια σε σίδηρο βοηθά στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Για να απορροφηθεί ο σίδηρος από τον οργανισμό όμως, θα πρέπει να αυξήσουμε και την κατανάλωση βιταμίνης C.

Οι τροφές που «τονώνουν» το αίμα

Μερικές τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο είναι οι εξής: συκώτι πάπιας και χήνας, χτένια, χαβιάρι, σουπιές, πιπεριές, συκώτι αρνιού, χταπόδι, συκώτι κοτόπουλου, στρείδια, μύδια, συκώτι μοσχαρίσιο, χοιρινό, μοσχάρι, κατσίκι, φασόλια ξερά, σπανάκι, φακές, γαρίδες, κιμάς μοσχαρίσιος, γαλοπούλα, κοτόπουλο, λιπαρά ψάρια, τόνος.

Επίσης, πλούσια σε σίδηρο είναι και κάποια φρούτα όπως αποξηραμένα βερίκοκα, αποξηραμένα δαμάσκηνα, ξηρές σταφίδες και σύκα.

Οι ειδικοί συνιστούν να συνδυάζετε τις τροφές υψηλότερης απορρόφησης σιδήρου από τον οργανισμό (κρέας, πουλερικά και ψάρια προσφέρουν ποσοστό απορρόφησης σιδήρου 20-25%), με τροφές χαμηλότερης απορρόφησης (δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, όσπρια και ξηροί καρποί προσφέρουν 3-8% ποσοστό απορρόφησης), έτσι ώστε η απορρόφηση του σιδήρου σε διατροφή με τρόφιμα ζωικής και φυτικής προέλευσης να φτάνει το 10%.

Όσον αφορά την πρόσληψη βιταμίνης C, αυτή μπορεί να γίνει μέσα από τροφές όπως χυμός πορτοκαλιού, φράουλες, πιπεριές, ντομάτες, μπρόκολο, λάχανο, κρεμμύδι, πεπόνι, χόρτα, σπανάκι, μαρούλι κλπ.

Σημειώστε επίσης πώς το μηλικό οξύ που περιέχεται στο λευκό κρασί αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου, επομένως δεν είναι κακό να συνοδεύσετε το γεύμα σας 1-2 φορές την εβδομάδα με ένα ποτηράκι.

Ποιες τροφές δυσχεραίνουν την απορρόφηση;

Αποφύγετε να συνδυάζετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο με:

• Τσάι, καφέ, αναψυκτικά τύπου κόλα, κόκκινο κρασί: Περιέχουν τανίνες, οι οποίες δυσχεραίνουν την απορρόφηση του σιδήρου.

• Γαλακτοκομικά ή άλλες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, το οποίο δεσμεύει τον σίδηρο. Όταν τρώτε δημητριακά πρωινού, προτιμήστε τα χωρίς γάλα ή γιαούρτι

• Τον κρόκο του αυγού γιατί περιέχει μία ουσία που εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου

• Φυτικές ίνες (π.χ. προϊόντα ολικής άλεσης), καθώς και αυτές με τη σειρά τους μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό

Πηγές: Iatronet.gr, weareblood.org


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v