Ελαιόλαδο και ύπνος προστατεύουν από καρδιοπάθεια

Μία πρωτεΐνη του οργανισμού μπορεί να είναι το κλειδί για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αλλά πώς σχετίζεται με την διατροφή μας;

Γνωρίζουμε ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε καλά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, είναι σημαντικοί σύμμαχοι για την υγεία της καρδιάς μας. Μια μελέτη, όμως, που δημοσιεύθηκε στο Nature δείχνει πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό.

Που λέτε, λοιπόν, στον οργανισμό μας υπάρχει η απολιποπρωτεΐνη Α-IV (ApoA-IV στο εξής), η οποία αυξάνεται μετά την χώνεψη—ειδικά αν οι τροφές που μόλις μεταβολίστηκαν ήταν πλούσιες σε ακόρεστα λιπαρά. Όσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα της ApoA-IV στο αίμα, τόσο χαμηλότερος ο κίνδυνος καρδιοπάθειας. Και ερευνητές από το Νοσοκομείο St. Michael’s του Οντάριο έδειξαν ότι η πρωτεΐνη αυτή αναστέλλει μια συγκεκριμένη δράση των αιμοπεταλίων, δηλαδή το να συσσωρεύονται στα αγγεία, προκαλώντας θρόμβους. Οι θρόμβοι συμβαίνουν επειδή συγκεκριμένα συστατικά της επιφάνειας ενός αιμοπεταλίου “δένονται” μεταξύ τους, μέσω μιας άλλης πρωτεΐνης που βοηθά στο δέσιμο αυτό. Η ApoA-IV, λοιπόν, δρα με τέτοιον τρόπο, που απαγορεύει σε αυτή την πρωτεΐνη να δένει τα αιμοπετάλια μεταξύ τους, φροντίζοντας η ροή του αίματος να είναι σωστή και υγιής.

Το αληθινό νέο εδώ είναι ακριβώς το ότι η ApoA-IV έχει τέτοια δράση σχετική με τα αιμοπετάλια και την πρόληψη των θρομβώσεων, καθώς αυτή είναι η πρώτη μελέτη που παρατήρησε τον συσχετισμό. Τέλος, έχει παρατηρηθεί ότι η ApoA-IV δρα περισσότερο την νύχτα. Συνεπώς, φροντίστε το βραδινό σας να περιέχει άφθονα καλά λιπαρά, και μην παραλείπετε τον καλό ύπνο. Όσο κοιμάστε, η τύχη σας (αλλά κυρίως οι καλές σας διατροφικές συνήθειες) δουλεύει.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v