ΔΙΑΤΡΟΦΗΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ

Ελαιόλαδο και ύπνος προστατεύουν από καρδιοπάθεια

Μία πρωτεΐνη του οργανισμού μπορεί να είναι το κλειδί για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αλλά πώς σχετίζεται με την διατροφή μας;


Γνωρίζουμε ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε καλά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, είναι σημαντικοί σύμμαχοι για την υγεία της καρδιάς μας. Μια μελέτη, όμως, που δημοσιεύθηκε στο Nature δείχνει πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό.

Που λέτε, λοιπόν, στον οργανισμό μας υπάρχει η απολιποπρωτεΐνη Α-IV (ApoA-IV στο εξής), η οποία αυξάνεται μετά την χώνεψη—ειδικά αν οι τροφές που μόλις μεταβολίστηκαν ήταν πλούσιες σε ακόρεστα λιπαρά. Όσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα της ApoA-IV στο αίμα, τόσο χαμηλότερος ο κίνδυνος καρδιοπάθειας. Και ερευνητές από το Νοσοκομείο St. Michael’s του Οντάριο έδειξαν ότι η πρωτεΐνη αυτή αναστέλλει μια συγκεκριμένη δράση των αιμοπεταλίων, δηλαδή το να συσσωρεύονται στα αγγεία, προκαλώντας θρόμβους. Οι θρόμβοι συμβαίνουν επειδή συγκεκριμένα συστατικά της επιφάνειας ενός αιμοπεταλίου “δένονται” μεταξύ τους, μέσω μιας άλλης πρωτεΐνης που βοηθά στο δέσιμο αυτό. Η ApoA-IV, λοιπόν, δρα με τέτοιον τρόπο, που απαγορεύει σε αυτή την πρωτεΐνη να δένει τα αιμοπετάλια μεταξύ τους, φροντίζοντας η ροή του αίματος να είναι σωστή και υγιής.

Το αληθινό νέο εδώ είναι ακριβώς το ότι η ApoA-IV έχει τέτοια δράση σχετική με τα αιμοπετάλια και την πρόληψη των θρομβώσεων, καθώς αυτή είναι η πρώτη μελέτη που παρατήρησε τον συσχετισμό. Τέλος, έχει παρατηρηθεί ότι η ApoA-IV δρα περισσότερο την νύχτα. Συνεπώς, φροντίστε το βραδινό σας να περιέχει άφθονα καλά λιπαρά, και μην παραλείπετε τον καλό ύπνο. Όσο κοιμάστε, η τύχη σας (αλλά κυρίως οι καλές σας διατροφικές συνήθειες) δουλεύει.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Παιδεία είναι αυτό που επιβιώνει όταν όλα όσα έχουν μαθευτεί ξεχνιούνται."

B.F. Skinner, 1904-1990, Αμερικανός ψυχολόγος

 • 1726 - Ιδρύεται το Ανώτατο Μυστικό Συμβούλιο στη Ρωσία.
  1846 - Εγκαθίσταται επίσημα στο Ώστιν η κυβέρνηση της νεοσυσταθείσας πολιτείας του Τέξας. Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Τέξας παραχωρεί επίσημα την εξουσία της στην κυβέρνηση της πολιτείας του Τέξας μετά την προσάρτηση του Τέξας από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
  1878 - Ο Τόμας Έντισον λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον φωνογράφο.
  1884 - Περισσότεροι από 60 ανεμοστρόβιλοι χτυπούν τις Νότιες Ηνωμένες Πολιτείες.
  1915 - Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: αρχίζει η πρώτη ναυτική επίθεση στα Δαρδανέλλια όταν μία ισχυρή αγγλο-γαλλική δύναμη βομβαρδίζει το οθωμανικό πυροβολικό κατά μήκος της ακτής της Καλλίπολης.
  1936 - Υπογράφεται το Σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα μεταξύ των κόμματος των φιλελεύθερων και των κομμουνιστών του Παλαϊκού Μετώπο.
  1942 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: σχεδόν 250 ιαπωνικά πολεμικά αεροπλάνα επιτίθενται στο Ντάργουιν, στη βόρεια Αυστραλία.
  1942 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Φραγκλίνος Ρούζβελτ υπογράφει το εκτελεστικό διάταγμα 9066, επιτρέποντας στους Αμερικανούς στρατιωτικούς να μεταφέρουν Ιάπωνες Αμερικανούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
  1945 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μάχη της Ίβο Τζίμα. Περίπου 30.000 Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάζονται στην Ίβο Τζίμα.
  1959 – Το Ηνωμένο Βασίλειο χορηγεί στην Κύπρο ανεξαρτησία, η οποία θα ανακηρυχθεί επισήμως στις 16 Αυγούστου του 1960.
  1976 - Ο Τζέραλντ Φορντ ανακαλεί το εκτελεστικό διάταγμα 9066 που οδήγησε στη μετεγκατάσταση των Ιαπώνων Αμερικών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

© 2002-2020 MEDIA2DAY