Πώς θα καταλάβω πότε είναι ώριμο το κάθε φρούτο

Είναι ώριμο, παραγινωμένο ή άγουρο; Ένας μίνι οδηγός για να καταλάβετε πότε είναι «στα καλύτερά του» το κάθε φρούτο.
Πώς θα καταλάβω πότε είναι ώριμο το κάθε φρούτο
Ροδάκινο
Η φλούδα πρέπει να είναι αρκετά σκληρή αλλά να μπορεί να πιεστεί ελαφρά όταν το ζουλήξετε. Επιπλέον, όταν είναι ώριμο, ευωδιάζει.

Φράουλα
Η ώριμη (τόσο-όσο) φράουλα δεν είναι μαλακή. Δεν πρέπει να "λιώνει" σαν πουρές όταν την αγγίζετε γιατί αυτό σημαίνει ότι είναι παραγινωμένη. Το χρώμα της πρέπει να είναι ζωηρό κόκκινο – μπορείτε να βάλετε τις φράουλες στην κατάψυξη για να τις διατηρήσετε φρέσκες.

Μπανάνα
Η ιδανικά ώριμη μπανάνα δεν είναι ούτε πρασινωπή, ούτε μαυρισμένη: Πρέπει να είναι κίτρινη σε όλα της τα μέρη, με μερικά πιο σκουρόχρωμα σημεία εδώ κι εκεί. Το εσωτερικό της πρέπει να διατηρεί το σχήμα του όταν αφαιρείτε τη φλούδα, να μην είναι… εντελώς πουρές στο δάγκωμα, ενώ η μυρωδιά πρέπει να είναι ελαφρώς γλυκιά. Αν είναι παραγινωμένη, ωστόσο, μια μπανάνα έχει φτάσει στο ιδανικό σημείο για να χρησιμοποιηθεί σε μαγειρικές.

Πεπόνι
Το πεπόνι το σωστό πρέπει να το νιώθετε βαρύτερο στο χέρι απ’ όσο φαίνεται, να έχει ελαφρώς γλυκό άρωμα και να είναι ελαφρώς πιο μαλακό στο πλάι, λίγο κάτω από το κοτσάνι του, αν το πιέσετε ελαφρά. Επίσης, μπορείτε να καταλάβετε ότι είναι ώριμο, αν το χτυπήσετε ελαφρώς με την παλάμη και ακούσετε «κούφιο» ήχο.

Βερίκοκα
Πρέπει να είναι ελαφρώς μαλακά, ευωδιαστά και με βελούδινη φλούδα. Αποφύγετε τα πολύ μαλακά, ζαρωμένα ή πρασινωπά βερίκοκα.

Αβοκάντο
Το αβοκάντο ωριμάζει από τον πάτο προς τα πάνω, επομένως όταν αρχίσει να μαλακώνει ως και την κορυφή του, είναι στη σωστή στιγμή για να καταναλωθεί.

Κεράσια
Είναι στην κατάλληλη στιγμή για κατανάλωση όταν δεν έχουν μαλακώσει υπερβολικά, έχουν πλούσιο χρώμα και γυαλιστερή φλούδα.

Σταφύλια
Πρέπει να δείχνουν φρέσκα και να έχουν ακηλίδωτους μίσχους. Τα κοτσάνια που μοιάζουν «νεκρά» ή ξεραμένα σημαίνουν ότι το φρούτο είναι παραγινωμένο.

Πορτοκάλια
Πρέπει να είναι σφιχτά, βαριά και με ζωντανό πορτοκαλί «δέρμα» που λάμπει. Αποφύγετε τα πορτοκάλια με μαύρα ή καφετιά στίγματα.

Δαμάσκηνα
Όταν παραωριμάζουν, αρχίζουν να «ρυτιδιάζουν», ενώ όταν είναι ιδανικά για κατανάλωση, έχουν έντονο λαμπερό χρώμα και σφιχτή φλούδα.

Καρπούζι
Όταν το χτυπάτε πρέπει να βγάζει έναν ελαφρώς κούφιο θόρυβο. Δεν πρέπει να είναι πιο ελαφρύ απ’ όσο δείχνει ο όγκος του, ενώ η «κηλίδα» στο πλάι, στο μέρος όπου «κάθεται», πρέπει να είναι κιτρινωπή, σαν το χρώμα της κρέμας.

Με πληροφορίες από JamieOliver.com και Bestrecipes
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v