Αθώα τα λιπαρά

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι συγκεκριμένο μοντέλο διατροφής υψηλό σε λιπαρά μπορεί να οδηγήσει σε μακροζωία.
Αθώα τα λιπαρά
Μπορεί κανείς να καταφέρει να ζήσει δέκα χρόνια περισσότερα… τρώγοντας λιπαρά; Κι όμως, νέα έρευνα που μελέτησε τα αποτελέσματα διατροφής υψηλής σε λιπαρά σε ποντίκια, αναφέρει ότι τα λιπαρά που αποφεύγουμε συστηματικά λόγω της «κακής φήμης» τους, αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής και την σωματική δύναμη.

Συγκεκριμένα, η κετογονική δίαιτα, όπως ονομάζεται το μοντέλο διατροφής που προτείνει κατανάλωση πολλών λιπαρών, κανονικής ποσότητας πρωτεΐνη και λιγότερους υδατάνθρακες, αύξησε κατά 13% την διάρκεια ζωής των ποντικιών που την ακολούθησαν, σε σύγκριση με τα ποντίκια που ακολούθησαν διατροφή υψηλή σε υδατάνθρακες. Σε ανθρώπινα δεδομένα, μιλάμε για 7 με 10 χρόνια ζωής επιπλέον.

Σημαντικό εύρημα της μελέτης ήταν ότι τα πειραματόζωα διατήρησαν καλή υγεία στην ύστερη ζωή τους. Αυτό είναι σημαντικό, σύμφωνα με τους ερευνητές, γιατί πλέον όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν πάνω από 80 ή 90 χρόνια, και η επιστήμη ψάχνει τρόπους να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους σε αυτές τις ηλικίες.

Όπως αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό ScienceDaily, η κετογονική δίαιτα αναγκάζει τον οργανισμό λόγω χαμηλών υδατανθράκων, να κάψει λίπος για να παράξει ενέργεια από το να χρησιμοποιήσει γλυκόζη. Κι ενώ παλαιότερες έρευνες συνέδεαν την χαμηλή σε θερμίδες διατροφή με επιβράδυνση του γήρατος, τώρα η συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα αναφέρει ότι ανάλογα οφέλη μπορεί να έχει και μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά (αλλά χωρίς επιπλέον θερμίδες).

Πηγή 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v