Οι συνήθειες που μας παχαίνουν

Το στρες, τα άτακτα γεύματα, ο κοινωνικός περίγυρος και μερικές ακόμα συνήθειες που μπορεί να μας αυξήσουν το βάρος.
Οι συνήθειες που μας παχαίνουν
Στη διατροφή ακόμα και τα μικρά πράγματα μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Από το να χάσουμε βάρος μέχρι να πάρουμε κιλά σε χρόνο ντε τε.

Ποιες είναι οι συνήθειες που μπορούν να μας παχύνουν λοιπόν;

Διατροφή χαμηλή σε λιπαρά

Αρκετά δημοφιλής… παρανόηση για αρκετό κόσμο που μειώνει δραματικά την κατανάλωση λιπαρών, καταναλώνοντας όμως προϊόντα με «μειωμένα λιπαρά» τα οποία είναι πλούσια σε ζάχαρη.

Μεγάλες μπουκιές

Συχνό σενάριο σε περιπτώσεις που βιαζόμαστε να φάμε λόγω υποχρεώσεων. Οι μεγαλύτερες μπουκιές ναι μεν βοηθούν στο να φάμε γρηγορότερα, όμως αν γίνουν συνήθεια τότε βάσει ερευνών οδηγούν στην παχυσαρκία. 

Γεύμα στην… οθόνη

Η κατανάλωση γευμάτων μπροστά στην τηλεόραση αποσπά την προσοχή από το φαγητό και μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση φαγητού (και θερμίδων). Αν θέλετε να τσιμπολογήσετε κάτι ενώ βλέπετε τηλεόραση προτιμήστε στικς λαχανικών, φρούτα ή ποπ κορν χωρίς βούτυρο.

Υπέρβαροι φίλοι

Κι όμως, σύμφωνα με έρευνες άτομα τα οποία έχουν υπέρβαρο σύντροφο ή φίλους έχουν 57% περισσότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος. Σε καμία περίπτωση δεν προτείνουμε να ξεκόψετε από τους υπέρβαρους φίλους/ες σας. Αντιθέτως, αντί να βγαίνετε έξω για φαγητό, προτρέψτε τους να πάτε για κάποια φυσική δραστηριότητα (τρέξιμο, περπάτημα) και να κάψετε θερμίδες παρέα.

Υπερβολική κατανάλωση συνοδευτικών στο εστιατόριο

Όπου «συνοδευτικό» βάλτε το κουβέρ που σερβίρεται σε αφθονία πριν από κάθε γεύμα ή τις πατάτες που έρχονται…  με το κιλό μαζί με το ψητό κοτόπουλο. Αυτά τα συνοδευτικά είναι πάμφθηνα και σερβίρονται σε μεγάλες ποσότητες με αποτέλεσμα ένα κατά τα άλλα σχετικά υγιεινό γεύμα έξω να ενισχύεται με 500 (τουλάχιστον) θερμίδες. Ζητείστε βραστά λαχανικά αντί για πατάτες τηγανιτές ως συνοδευτικό και αποφύγετε το ψωμί στην αρχή.

Λίγος ύπνος

Τα ξενύχτια έχουν επιπτώσεις στη ζυγαριά. Λίγος ή κακής ποιότητας ύπνος αυξάνει την όρεξη – ακόμα και αν έχετε χορτάσει – και προκαλεί αυξημένη συσσώρευση λίπους. Παράλληλα, η έλλειψη ύπνου αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, ορμόνης που ρυθμίζει την όρεξη.

Γεύματα με… άγχος

Η κατανάλωση γευμάτων σε καθεστώς στρες προκαλεί αυξημένη όρεξη και μας κάνει να τρώμε πολύ παραπάνω χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Σε αυτές τις περιπτώσεις, καλό θα ήταν να καταγράφουμε τι τρώμε έτσι ώστε να αποφύγουμε ανθυγιεινές επιλογές.

Φαγητό στην δουλειά

Όπως ακριβώς και με το φαγητό μπροστά από την τηλεόραση, το φαγητό στο γραφείο την ώρα της δουλειάς μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερκατανάλωση θερμίδων. Αν έχετε τη δυνατότητα, προσπαθείστε να αφιερώνετε 15’ για να αφοσιωθείτε στο γεύμα σας.

Γρήγορα γεύματα

Ο αγχώδης τρόπος ζωής και το πρόγραμμα που διαρκώς πιέζει μας κάνει να τρώμε πιο γρήγορα. Το στομάχι χρειάζεται περί τα 20 λεπτά για να στέιλει μήνυμα στον εγκέφαλο ότι είναι γεμάτο, επομένως έχει σημασία να τρώμε αργά και κάθε γεύμα μας να διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Αυτό βοηθά και στην πέψη.

Εν κατακλείδι

Οι παραπάνω συνήθειες – συνήθως – οδηγούν σε αύξηση του βάρους. Κάποιες λύσεις για να τις αποφύγετε είναι οι εξής:

* Προγραμματίστε τα γεύματά σας από πριν

* Μην βάζετε ουτοπικούς στόχους που θα σας κάνουν να πεινάτε

* Αν έχετε έντονο στρες, αντιμετωπίστε το στην πηγή του απευθυνόμενοι σε κάποιον ειδικό

* Συγκεντρωθείτε στο φαγητό που τρώτε

* Μην περιμένετε δραματική αλλαγή στις διατροφικές σας συνήθειες. Χρειάζεται περίπου ένας μήνας για να συνηθίσετε ένα συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο

* Κάντε τρία σωστά γεύματα μέσα στην ημέρα με 2 σνακ στο ενδιάμεσο.


Ν. Γ. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v