ΔΙΑΤΡΟΦΗΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ

Τελικά, το αλάτι δεν κάνει κακό στην καρδιά;

Νέα έρευνα έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με τις κατευθυντήριες οδηγίες κατά του αλατιού για υγιή καρδιά.

Τελικά, το αλάτι δεν κάνει κακό στην καρδιά;

Η αποφυγή τροφών με αλάτι μπορεί εν τέλει και να μην είναι τόσο απαραίτητη για την καρδιά μας όσο νομίζαμε, αναφέρει νέα έρευνα.

Όπως προκύπτει από μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, μια διατροφή χαμηλή σε αλάτι δε φαίνεται να βοηθά σημαντικά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

«Τα άτομα που έκαναν διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο γενικά σε ορίζοντα 20ετίας ή 30ετίας, δεν αποκόμισαν κανένα όφελος και ειδικά σε ό,τι αφορά την αρτηριακή πίεση ή τον ατομικό κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου», αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης Lynn Moore.

Από την άλλη πλευρά, τα ίδια άτομα είχαν καλύτερους δείκτες υγείας όταν αύξησαν την πρόσληψη Καλίου, το οποίο βοηθά με ποικίλους τρόπους την καρδιά.

«Η υψηλή πρόσληψη Καλίου στα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα συνδέθηκε με χαμηλή πίεση και χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων», πρόσθεσε η Moore.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αμφισβητούνται από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, η οποία θεωρεί την έρευνα αναξιόπιστη και αναφέρει πως υπάρχουν καλά τεκμηριωμένες κλινικές μελέτες που δείχνουν άμεση και προοδευτική σχέση μεταξύ νατρίου και αρτηριακής πίεσης.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία έχει θέσει ως όριο ένα κουταλάκι του γλυκού (2,3 μιλιγκράμ) αλάτι ανά ημέρα για τον μέσο άνθρωπο.

Πηγή. http://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/news/20170425/is-a-low-salt-diet-always-healthy#1

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Για να δρέψεις την πραγματικότητα, ό,τι απλά ονειρεύεσαι, ζήσε με έναν παιδιάστικο, στοχαστικό και ανέμελο τρόπο στο δάσος της μοναξιάς."

Jack Kerouac, 1922-1969, Αμερικανός συγγραφέας

 • 1864 - Ιδρύεται ο Ερυθρός Σταυρός.
  1940 - Μετά το τορπιλλισμό του Έλλη και της έντασης των ελληνοϊταλικών σχέσεων η Μεγάλη Βρετανία ανακοινώνει ότι οι ναυτικές και αεροπορικές της δυνάμεις θα ενισχύσουν την Ελλάδα εάν τυχόν υποστεί επίθεση.
  1942 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Βραζιλία κηρύσσει πόλεμο στις δυνάμεις του Άξονα, (Γερμανία και Ιταλία όχι όμως Ιαπωνία).
  1962 - Το πρώτο στον κόσμο πλοίο που κινείται με πυρηνική ενέργεια, το The Savannah, ολοκληρώνει το παρθενικό του ταξίδι.
  1975 - Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ.
  1989 - Ανακαλύπτεται ο πρώτος ολοκληρωμένος δακτύλιος γύρω από τον Ποσειδώνα.
  2004 - Άγνωστοι εισβάλλουν στο Μουσείο του Όσλο και αφαιρούν δύο πίνακες του Έντβαρτ Μουνκ, ανάμεσά τους την πασίγνωστη «Κραυγή».

© 2002-2019 MEDIA2DAY