Ποια τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγεις μετά τα 40

Όσο μεγαλώνουμε, οι αντοχές του σώματός μας μειώνονται, οπότε καλό είναι να περιορίζουμε μερικές τροφές που κάθε άλλο παρά ωφέλιμες είναι.
Ποια τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγεις μετά τα 40
Όταν ήμασταν νέοι, μπορούσαμε να φάμε μια ολόκληρη πίτσα το βράδυ σε πάρτι και να μην πάρουμε γραμμάριο. Αλλά στα 40 και μετά τι γίνεται; Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν κάπως. Όσο μεγαλώνουμε το σώμα μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ μια ισορροπημένη διατροφή μιας και οι… αντοχές του περιορίζονται.

Γι' αυτό είναι σημαντικό να προσέχουμε τη διατροφή μας και να αποφεύγουμε τροφές που όχι μόνο προσθέτουν κιλά, αλλά μας βάζουν σε κίνδυνο για σοβαρές παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά προβλήματα, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη.

Χοτ Ντογκ

Ήρθε η ώρα να πεις αντίο στα λουκανικάκια αλλά και σε άλλα επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπέικον και το σαλάμι. Τα επεξεργασμένα κρέατα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, κορεσμένα λίπη και νιτρικά [συντηρητικό], τα οποία μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία.

Τηγανιτό κοτόπουλο

Δυστυχώς, η αντικατάσταση του χοτ ντογκ με τηγανητό ή ψητό κρέας δεν θα σε βοηθήσει. Το μαγείρεμα του κρέατος σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των HCAs [χημικών που ονομάζονται ετεροκυκλικές αμίνες] στην πρωτεΐνη, η οποίες μπορεί να είναι καρκινογόνες. Ορισμένες μελέτες μάλιστα (αν και όχι όλες) έχουν συνδέσει την υψηλή κατανάλωση τηγανητού ή ψημένου κρέατος με καρκίνο του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του προστάτη.

Μαργαρίνες

Οι περισσότερες μαργαρίνες περιέχουν κορεσμένα λίπη που φράζουν τις αρτηρίες και είναι γεμάτες με επεξεργασμένα έλαια. Σαν να μην έφτανε αυτό, πολλές μάρκες χρησιμοποιούν προπυλενογλυκόλη, μια συνθετική ένωση, η οποία έρευνα έχει δείξει ότι αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης και προκαλεί αύξηση βάρους.

Κουλουράκια

Όλοι θέλουμε ένα γλυκάκι στο τέλος της ημέρας, αλλά δυστυχώς, το να καταναλώσουμε ένα κουτί μπισκότα έχει επιπτώσεις. Η ζάχαρη σε οποιαδήποτε μορφή προκαλεί πολλαπλές αλλαγές, από τις κυτταρικές μεμβράνες και τις αρτηρίες μας έως τις ορμόνες, το ανοσοποιητικό σύστημα, την υγεία του εντέρου, ακόμη και το μικροβίωμα μας, δηλαδή τα καλά βακτήρια στο έντερο μας και στο δέρμα μας. Εκτός από την απότομη αύξηση της ινσουλίνης και την πρόκληση φλεγμονής, η υπερβολική ζάχαρη μπορεί επίσης να κάνει το δέρμα μας να γεράσει πιο γρήγορα μέσω της διαδικασίας της γλυκοζυλίωσης.

Καυτερές σάλτσες

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση στις ΗΠΑ, τα πικάντικα τρόφιμα καθώς μπαίνουμε στην εμμηνόπαυση θα πρέπει να περιορίζονται. Αν μάλιστα υποφέρετε από παλινδρόμηση, η οποία είναι αρκετά συχνή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, δεν συνιστάται η προσθήκη πικάντικων τροφών όπως η καυτερή σάλτσα στη διατροφή. Ενναλακτικά, μπορείτε να καταναλώσετε με μέτρο κόκκινες πιπεριές, οι οποίες είναι πλούσιες σε καψαϊκίνη, ένα θρεπτικό συστατικό που μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να αυξήσει τον μεταβολισμό.

Ζυμαρικά

Οι εξευγενισμένοι και επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά, τα κουλουράκια και το λευκό ψωμί, έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι το υψηλό τους φορτίο υδατανθράκων αυξάνει γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα και μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει σε καρδιακές παθήσεις, αύξηση βάρους και διαβήτη. Επιπλέον, δεν ωφελούν το δέρμα. Από όλους τους πιθανούς διατροφικούς ένοχους για το κακό δέρμα, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες κατατάσσονται μεταξύ των υψηλότερων στη λίστα, αν όχι στο νούμερο ένα.

Τηγανιτές πατάτες

Καθώς μεγαλώνουμε, ο επιβραδυνόμενος μεταβολισμός μας δεν μπορεί να διαχειριστεί τις επιπλέον θερμίδες που προέρχονται από λιπαρά τρόφιμα, όπως οι τηγανιτές πατάτες. Προσοχή, δεν εννοούμε πως δεν θα πρέπει να καταναλώνετε καθόλου λιπαρά, αλλά τα λιπαρά στις τηγανιτές πατάτες δεν είναι καθόλου ωφέλιμα για τον οργανισμό.

Με πληροφορίες από theHealthy.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v