Ποιο αβοκάντο; Έρχεται το "πράσινο" eco-vado!

Μια βρετανίδα εφηύρε ένα εναλλακτικό αβοκάντο με την ονομασία ecovado και όλοι μιλούν για αυτό.
Ποιο αβοκάντο; Έρχεται το πράσινο eco-vado!
Η δημοφιλία του αβοκάντο έχει εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μέσα από τα social media, τα οποία το έχουν αναγάγει σε φρούτο… διασημότητα.

Γκουακαμόλε, avocado toast, σοκολατένια μους, οι συνταγές με αβοκάντο είναι αμέτρητες, και λαχταριστές. Όμως δεν έχουν όλες οι χώρες ικανοποιητική επάρκεια, και για όσες χρειάζεται να το εισάγουν αποτελεί μια από τις πιο μη βιώσιμες, ενεργοβόρες καλλιέργειες, η οποία καταναλώνει πολλούς πόρους με πολλές επιπτώσεις στο περιβάλλον.  

Τι θα γινόταν λοιπόν αν μπορούσαμε να έχουμε τη γεύση και την υφή του χωρίς να χρειάζεται να ξοδευτούν τόσοι πόροι και ενέργεια;

Μια απόφοιτος του Central Saint Martin, η Arina Shokouhi, βρήκε μια εναλλακτική λύση που ονομάζεται Ecovado. Πρόκειται για ένα τρόφιμο που παρασκευάζεται από κουκιά, φουντούκι, μήλο και κραμβέλαιο και προσπαθεί να υποκαταστήσει την κρεμώδη υφή και γεύση του φρούτου. Περικλείεται από μια φλούδα, που στην πραγματικότητα είναι φτιαγμένη από κερί και δίνει την αίσθηση του αληθινού αβοκάντο και δημιουργήθηκε ειδικά για τη βρετανική αγορά, στην οποία τα αβοκάντο είναι δυσεύρετα.

Ήταν αρκετά δύσκολο να βρεθούν τοπικά, φυσικά και οικολογικά συστατικά για να δημιουργηθεί κάτι που θα είχε γεύση και αίσθηση αβοκάντο. Η κρεμώδης γεύση και η υφή είναι αυτό που οι περισσότεροι αγαπούν στο φρούτο, οπότε η δημιουργία ενός υποκατάστατου που δεν θα του έμοιαζε θα ήταν αποτυχία. Η Shokouhi συνεργάστηκε με έναν επιστήμονα τροφίμων από το Food Innovation Center του Πανεπιστημίου του Nottingham για να καταλήξει σε αυτή τη συνταγή.

Παρόλο που τα κουκιά μπορεί να είναι λίγο πικρά και να έχουν γεύση φασολιού, δεν «ακούγονται» τόσο πολύ στον ουρανίσκο, ενώ η κρέμα φουντουκιού μοιάζει με τη γεύση και την κρεμώδη υφή του αβοκάντο. Επιλέχθηκε επίσης κραμβέλαιο ψυχρής έκθλιψης αντί για το πιο υγιεινό ελαιόλαδο, καθώς το πρώτο είναι πιο εύκολα διαθέσιμο στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι πιο κοντά στο προφίλ λιπαρών οξέων του πραγματικού αβοκάντο.

Το κουκούτσι τώρα, είναι στην πραγματικότητα ένα πραγματικό καρύδι, κάστανο ή φουντούκι, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα.

Ακόμη και η συσκευασία του Ecovado είναι βιοδιασπώμενη και κομποστοποιήσιμη καθώς είναι κατασκευασμένη από κερί, με χρωστικές τροφίμων.

Με πληροφορίες από Yankodesign
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v