Διατροφολόγος του Χάρβαρντ: Αυτές είναι οι καλύτερες τροφές για τον εγκέφαλο

Μια διατροφολόγος του Χάρβαρντ μοιράζεται τις καλύτερες τροφές για τον εγκέφαλο. Πόσες από αυτές καταναλώνεις συχνά;
Διατροφολόγος του Χάρβαρντ: Αυτές είναι οι καλύτερες τροφές για τον εγκέφαλο
Θες να λειτουργεί σωστά ο εγκέφαλός σου; Τότε θα πρέπει να δώσεις μεγάλη βαρύτητα στη διατροφή σου – μεταξύ άλλων.

Σε σχετικό της άρθρο στο CNBC, η Δρ. Ούμα Ναιντού, ψυχίατρος, ερευνήτρια υγείας του εγκεφάλου και διατροφολόγος, προτείνει τροφές που ενισχύουν τον εγκέφαλο με βάση την πολυετή εμπειρία της στο συγκεκριμένο τομέα.

Μπαχαρικά

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, δηλαδή μόρια τα οποία προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής και δεσμεύουν ή εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Ένα από τα αγαπημένα της όπως λέει είναι ο κουρκουμάς, ο οποίος είναι ιδανικός για τη μείωση του άγχους, όπως επίσης και το σαφράν, για το οποίο μελέτες υποστηρίζουν ότι μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης. 

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Τρόφιμα όπως το απλό γιαούρτι με ενεργές καλλιέργειες, το ξινολάχανο, το kimchi και το kombucha μπορεί να προστατεύουν τον εγκέφαλο στα ζώα, βελτιώνοντας τη μνήμη και επιβραδύνοντας τη γνωστική παρακμή, σύμφωνα με ανασκόπηση 45 μελετών. 

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα αποτελεί πολύ καλή πηγή σιδήρου, ο οποίος συμβάλλει στη δημιουργία του καλύμματος που προστατεύει τους νευρώνες και βοηθά στον έλεγχο της σύνθεσης των χημικών ουσιών και των χημικών οδών που εμπλέκονται στη διάθεση.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο έχουν σχετικά υψηλές ποσότητες μαγνησίου, το οποίο είναι σημαντικό για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί έχουν υγιεινά λίπη που χρειάζεται ο εγκέφαλός για να λειτουργεί καλά, μαζί με βασικές βιταμίνες και μέταλλα. Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές επιδράσεις των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στα καρύδια συμβάλλουν στη βελτίωση της σκέψης και της μνήμης.

Πηγή

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v