Οι τροφές που μειώνουν έμμεσα το στρες

Ποια τρόφιμα μπορούν να σε βοηθήσουν να μειώσεις τα επίπεδα και τις επιπτώσεις του καθημερινού άγχους;
Οι τροφές που μειώνουν έμμεσα το στρες
Η περίοδος που ζούμε είναι από τις πλέον στρεσογόνες των τελευταίων ετών. Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση; Σίγουρα αναζητώντας βοήθεια αν τα πράγματα θεωρούμε πως είναι εκτός ελέγχου, όμως και μέσα από τη διατροφή.

Συγκεκριμένες ουσίες και θρεπτικά συστατικά συνδέονται με χαμηλά επίπεδα στρες και οι παρακάτω τροφές μας τα παρέχουν, μαζί με την πολυπόθητη χαλάρωση.

Σύνθετοι υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες αναγκάζουν το μυαλό να παράγει εξτρά σεροτονίνη, μια ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα. Και οι σύνθετοι υδατάνθρακες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διασπαστούν, άρα μας χαρίζουν περισσότερη σεροτονίνη – σκέψου επιλογές όπως βρώμη, κινόα και προϊόντα ολικής άλεσης.

Σπανάκι

Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και αίσθημα κόπωσης, τα συμπτώματα δηλαδή που συνοδεύουν το άγχος, και επιτείνουν την δυσάρεστη κατάσταση που αυτό προκαλεί. Μία μερίδα σπανάκι μπορεί να επαναφέρει το μαγνήσιο του οργανισμού σε ισορροπημένα επίπεδα.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια δίνουν στο σώμα αρκετά ω-3 λιπαρά οξέα, που προλαμβάνουν την εκτόξευση των επιπέδων των ορμονών του στρες. Επίσης, προστατεύουν την καρδιά, προλαμβάνουν την κατάθλιψη και τα συμπτώματα του συνδρόμου της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες.

Μαύρο τσάι

Η κατανάλωση μαύρου τσαγιού συνδέεται με ευκολότερη «ανάρρωση» από στρεσογόνα γεγονότα και κρίσεις πανικού, ενώ φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της στρεσογόνου ορμόνης κορτιζόλης.  

Καρύδια

Τα καρύδια είναι καλές πηγές λιπαρών ω-3, ενώ περιέχουν επίσης και αρκετά αντιοξειδωτικά που φροντίζουν τον οργανισμό μας και μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους.

Αβοκάντο

Όταν αγχωνόμαστε, συγχυζόμαστε. Και όταν συγχυζόμαστε, ανεβαίνει και η αρτηριακή μας πίεση. Τότε είναι που ο οργανισμός μας χρειάζεται λίγο επιπλέον κάλιο – και το αβοκάντο είναι εξαιρετική πηγή καλίου, αποδοτικότερη ακόμη και από τη μπανάνα.

Ζεστό γάλα

Το ασβέστιο στο γάλα «απαλύνει» το άγχος που νιώθουμε, καθώς και τις διακυμάνσεις της διάθεσης στις γυναίκες με περίοδο, ενώ είναι ένα πρώτης τάξεως «βοήθημα» το βράδυ, πριν πέσουμε στο κρεβάτι, ώστε να κοιμηθούμε πιο εύκολα.

Χαλαρωτικά βότανα

Το βαλσαμόχορτο και η βαλεριάνα είναι δύο φυτικά «όπλα» που φημίζονται για τις ηρεμιστικές τους ιδιότητες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v