Πρακτικές συμβουλές καθημερινής χρήσης για να φύγει το άγχος

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το καθημερινό στρες στις έντονες συνθήκες της σύγχρονης ζωής και της πανδημίας;
Πρακτικές συμβουλές καθημερινής χρήσης για να φύγει το άγχος
Η ζωή είναι δύσκολη, οι υποχρεώσεις πολλές, το άγχος της πανδημίας μεγάλο, τα νεύρα μας στα άκρα. Υπάρχει τρόπος να κάνουμε μικρές, καθημερινές κινήσεις προς την ψυχική και σωματική μας ηρεμία και να μειώσουμε τα επίπεδα του στρες;

Υπάρχουν, αρκεί να έχουμε όρεξη να τα δοκιμάσουμε.

Άσκηση

Ένα υγιές και γυμνασμένο σώμα μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τους παράγοντες που προκαλούν άγχος. Προτιμήστε τις αερόβιες ασκήσεις, οι οποίες προκαλούν την έκκριση των πολύτιμων ενδορφινών, των ορμονών της «ευτυχίας».

Συμπληρώματα

Το μελισσόχορτο, τα ω-3 λιπαρά οξέα, η Ashwagandha, το πράσινο τσάι και η βαλεριάνα είναι μερικά συμπληρώματα τα οποία βοηθούν στην αντιμετώπιση του στρες. Δείτε περισσότερα εδώ

Στόχοι

Η συχνότερη αιτία στρες είναι η προσπάθεια να στριμώξουμε όλες τις υποχρεώσεις μας σε περιορισμένο χρόνο και να πελαγώνουμε στην σκέψη ότι δεν προλαβαίνουμε. Η λύση είναι να προχωρούμε βήμα-βήμα, θέτοντας έναν μικρό στόχο κάθε φορά, και επικεντρώνοντας την προσοχή μας σε αυτόν.

Μασάζ

Ένα καλό μασάζ πάντα μάς βοηθά να χαλαρώσουμε, ακόμη κι αν δεν προέρχεται από τα έμπειρα χέρια ενός ειδικού, αλλά από αυτά του αγαπημένου μας προσώπου. Συνδυάστε το με αρωματικά κεριά με αιθέρια έλαια λεβάντας ή περγαμόντου και απαλή μουσική, για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Βαθιές ανάσες

Το κλισέ που αναφέρουμε πάντα σε δύσκολες καταστάσεις όντως λειτουργεί. Την επόμενη φορά που θα σας κυριεύσει το άγχος, καθίστε, πάρτε βαθιά ανάσα, κρατήστε την αναπνοή σας όσο μπορείτε και στην συνέχεια αφήστε την σιγά σιγά. Επαναλάβετε μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα.

Καλός ύπνος

Οι σωστές συνήθειες ύπνου βοηθούν το σώμα να είναι ξεκούραστο και να εμποδίζει το στρες να μας κατακλύσει. Όταν κοιμόμαστε, λήγει ο συναγερμός του άγχους και το σώμα και το πνεύμα μας μπορεί να χαλαρώσει. Διατηρήστε ένα ικανοποιητικό ωράριο ύπνου και προσπαθήστε να είστε συνεπείς με αυτό.

Γράψιμο

Δοκιμάστε να σημειώσετε τι είναι αυτό που σας αγχώνει, και σε μια άλλη λίστα τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες. Η ευγνωμοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του στρες και του άγχους, αφού οι σκέψεις σας εστιάζουν σε ό, τι είναι θετικό στη ζωή σας.

Γέλιο

Είναι δύσκολο να αισθάνεσαι άγχος όταν γελάς. Το γέλιο κάνει καλό στην υγεία, και βοηθά στο στρες μετριάζοντας την απόκριση του σώματος σε αυτό, και χαλαρώνοντας τους μυς. Μακροπρόθεσμα, το γέλιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος και της διάθεσής σας.

Αγκαλιές

Η αγκαλιά, το φιλί, και το σεξ μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του στρες. Η θετική φυσική επαφή βοηθά στην απελευθέρωση της οξυτοκίνης και χαμηλώνει την κορτιζόλη, συνδυασμός που μπορεί να  βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού, δυο βασικά συμπτώματα άγχους.

Ενυδάτωση

Μια βόλτα μέχρι την βρύση ή ένα μπουκαλάκι νερό στην τσάντα μας είναι οι πιο εύκολες κινήσεις και κρύβουν περισσότερα οφέλη από όσα θα περίμενε κανείς. Το νερό μάς διατηρεί ενεργούς και αποβάλλει τοξίνες από τον οργανισμό μας. Αυτό σημαίνει πως μας απαλλάσσει από τις ουσίες του στρες και τονώνει την σωματική και πνευματική μας κατάσταση.

Ψυχοθεραπεία

Όταν το στρες αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις και οι κρίσεις άγχους διαδέχονται τα ψυχοσωματικά προβλήματα, η επίσκεψη σε έναν ψυχοθεραπευτή είναι η καλύτερη λύση. Δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο απροχώρητο για να ζητήσουμε βοήθεια, καθώς ο ειδικός θα μας βοηθήσει να χτυπήσουμε το πρόβλημα στην ρίζα του και να το αντιμετωπίσουμε με περισσότερη αποτελεσματικότητα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v