Μύθοι και αλήθειες για τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια

Υπάρχουν κάποιοι μύθοι γύρω από αυτά τα δύο φρούτα που μοιάζουν τόσο μεταξύ τους, ανήκουν στην ίδια ομάδα και μας προσφέρουν βασικές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.
Μύθοι και αλήθειες για τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια

Γράφει η Αλεξοπούλου Μαρία-Χριστίνα, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος MSc

Ανήκουν στην οικογένεια των εσπεριδοειδών, έχουν σημαντική θρεπτική αξία και είναι τόσο μα τόσο νόστιμα. Τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια διεκδικούν μια θέση στο πιάτο μας χάρη στην πληθώρα των βιταμινών που μας προσφέρουν. 

Πόσα όμως πραγματικά ξέρουμε για τα δύο αυτά φρούτα; Μύθοι και αλήθειες που πρέπει να γνωρίζουμε. 

Μύθος: Ποσότητα

Υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός που πρέπει να φάμε μέσα στην ημέρα γιατί εάν φάμε πολλά θα παχύνουμε. 

Aλήθεια: Επειδή πρόκειται για 2 πολύ θρεπτικά φρούτα, τα οποία προσδίδουν ελάχιστες θερμίδες, δεν υπάρχει περιορισμός στο πόσα θα καταναλωθούν μέσα στην ημέρα.

Μύθος: Η κύρια βιταμίνη των φρούτων αυτών είναι η βιταμίνη c. Κάποιοι θεωρούν ότι η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης c από τα φρούτα αυτά μπορεί να προκαλέσει υπερβιταμίνωση με επιβλαβείς επιδράσεις στον οργανισμό.

Aλήθεια: Η βιταμίνη c δεν προκαλεί υπερβιταμίνωση διότι είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη και έτσι αποβάλλεται από τα ούρα μας σε αντίθεση με τις λιποδιαλυτές βιταμίνες που μπορούν να προκαλέσουν υπεροβιταμίνωση όταν υπάρχουν σε υπερβολική ποσότητα στον οργανισμό μας. 

Μύθος: Είναι 2 φρούτα με μεγάλη περιεκτικότητα μόνο σε βιταμίνη c.

Αλήθεια: Τα 2 αυτά φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα και σε άλλα θρεπτικά συστατικά όπως διάφορα αντιοξειδωτικά πέρα της βιταμίνης c, όπως τα φλαβονοειδή, η ζεαξανθίνη και τα καροτενοειδή. Επιπλέον έχουν κάλιο, φώσφορο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη  A, ασβέστιο και φυτικές ίνες.

Μύθος: Χυμοί

Τα ωμά φρούτά είναι πιο θρεπτικά από τους αντίστοιχους χυμούς.

Αλήθεια: Είτε φάμε το μανταρίνι/πορτοκάλι σε ωμή μορφή είτε πιούμε τα φρούτα αυτά σε μορφή φυσικού χυμού (όχι συσκευασμένου), η θρεπτική αξία παραμένει η ίδια και δεν υστερεί σε κάτι ο χυμός έναντι του φρούτου.

Μύθος: Όταν πίνουμε 100% συσκευασμένο χυμό του εμπορίου είναι το ίδιο σαν να πίνουμε στυμένο φυσικό χυμό και προσλαμβάνουμε την ίδια ποσότητα θρεπτικών συστατικών αυτών των φρούτων.

Αλήθεια: Ο χυμός του εμπορίου, ακόμα και εάν έχει την ένδειξη 100% φυσικός χυμός, σε καμία περίπτωση δεν είναι το ίδιο με το στυμένο φυσικό χυμό και δεν έχει τις ίδιες βιταμίνες. Από τη στιγμή που ένας χυμός μανταρίνι-πορτοκάλι συσκευάζεται, λόγω του γεγονότος ότι κυρίως η βιταμίνη c είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη βιταμίνη και οξειδώνεται εύκολα, χάνει μέρος της θρεπτικότητάς της.

Μύθος: Ο φυσικός χυμός μπορεί να διατηρηθεί για αρκετή ώρα πριν καταναλωθεί χωρίς να επηρεαστούν οι βιταμίνες του.

Αλήθεια: Και οι δύο χυμοί μανταρίνι-πορτοκάλι από τη στιγμή που τα φρούτα κοπούν, θα πρέπει να καταναλωθούν το αργότερο μέσα σε 10 λεπτά διότι μετά χάνεται μεγάλο μέρος της θρεπτικότητα τους και ουσιαστικά δεν έχει νόημα να πιούμε το χυμό.

Μύθος: Υπάρχει συγκεκριμένη ώρα μέσα στην ημέρα που θα πρέπει να καταναλωθούν τα φρούτα αυτά για να μας προσφέρουν τα μέγιστα.

Αλήθεια: Οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην ημέρα καταναλωθούν τα φρούτα αυτά μας προσφέρουν τις θρεπτικές τους ιδιότητες. Απλά πάντα το πρωί είναι προτιμότερο για να μας δώσουν την απαιτούμενη ενέργεια και τόνωση που χρειαζόμαστε για το ξεκίνημα της ημέρας μας.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v