Τα πολύτιμα οφέλη του λιναρόσπορου στην υγεία

Ο ταπεινός, πλην θρεπτικός λιναρόσπορος έχει αρκετά οφέλη για την υγεία σου. Δες τα σημαντικότερα.
Τα πολύτιμα οφέλη του λιναρόσπορου στην υγεία
Τι συμβαίνει με αυτόν τον σπόρο τελευταία; Γιατί τόσος χαμός γύρω από το όνομά του; Θα σου πούμε γιατί. Ο λιναρόσπορος και το λάδι που προκύπτει από την έκθλιψή του -το λιναρέλαιο- έχουν σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προσφέρουν σημαντικά οφέλη στο σώμα σου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Χαρίλαο Δημοσθενόπουλο, Κλινικό Διατροφολόγο: 

* Οι σπόροι του λιναριού και το λάδι τους είναι πλούσιες φυσικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών ουσιών. Τα ωμέγα λιπαρά οξέα, που βρίσκουμε κυρίως σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος, έχουν αντιοξειδωτική δράση και προστατεύουν την καρδιά, μετριάζουν τα συμπτώματα φλεγμονοδών νόσων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και πιθανώς προστατεύουν από το διαβήτη.

* Πέντε περίπου κουταλιές της σούπας λιναρόσπορου την ημέρα, σε έναν μήνα μπορούν να μειώσουν την «κακή» όπως λέγεται χοληστερόλη κατά 10%.

* Οι σπόροι του περιέχουν κάποια φυτοοιστρογόνα, που προλαμβάνουν τον καρκίνο ή καθυστερούν την εξέλιξή του, προστατεύουν την καρδιά, μειώνουν τη χοληστερίνη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

* Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, που προστατεύουν τον οργανισμό από καρκίνους των εντέρων. Σε κατανάλωση 10-20 γραμμαρίων, μπορεί να βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα, αλλά και στο άσθμα, τους πόνους της περιόδου, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, αλλά και την κατάθλιψη.

* Μελέτη σε γυναίκες που περίμεναν να υποβληθούν σε επέμβαση για καρκίνο του μαστού έδειξε ότι όσες κατανάλωσαν αρτοσκευάσματα με λιναρόσπορο σε καθημερινή βάση (περίπου 4 κουταλιές της σούπας αλεσμένους λιναρόσπορους σε κάθε ψωμάκι) παρουσίασαν πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης της αύξησης των όγκων.

* Μελέτη σε άντρες που έπασχαν από καρκίνο του προστάτη και κατανάλωσαν περίπου 30 γρ. αλεσμένους λιναρόσπορους την ημέρα, ως μέρος μιας διατροφής με λίγα λιπαρά, παρέτειναν το χρόνο εμφάνισης του όγκου και της χειρουργικής επέμβασης.

Πώς τον καταναλώνουμε

Ο καλύτερος τρόπος κατανάλωσης του λιναρόσπορου είναι σε μορφή αλευριού, που το βρίσκουμε σε πολλά καταστήματα τροφίμων μαζί με τα αλεύρια ή όσπρια. Μπορούμε να βάλουμε τους λιναρόσπορους στο νερό όλη τη νύχτα, αφού έτσι το κέλυφός τους μαλακώνει και μπορούν να μπουν σε δημητριακά πρωινού, σε σαλάτες, ή με λίγο μέλι. Υπάρχει βέβαια και το λάδι λιναρόσπορου, που όμως περιέχει πολύ ελάχιστα από τα πολύτιμα συστατικά, αφού αυτά περιέχονται στην κύρια σάρκα του σπόρου

Ο σπόρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, σε δημητριακά προγεύματος και σε ειδικά παρασκευασμένα πολύσπορα ψωμιά. Χρησιμοποιείται ως ρόφημα αλλά και στις σαλάτες, τα μαγειρεμένα λαχανικά, ακόμα και στις σούπες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v