Ποια τρόφιμα ευθύνονται για καρκίνο στο έντερο;

Μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές καρκίνου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη διατροφή. Ποιες τροφές φαίνεται πως τον προκαλούν.
Ποια τρόφιμα ευθύνονται για καρκίνο στο έντερο;
O καρκίνος του παχέoς εντέρου και του ορθού (ή ορθοκολικός καρκίνος), είναι ένας τύπος καρκίνου που επηρεάζει το κατώτερο τμήμα του εντέρου. Στατιστικές για άντρες και γυναίκες αναφέρουν το συγκεκριμένο είδος καρκίνου ως τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά από αυτόν των πνευμόνων, ενώ στις αναπτυγμένες χώρες, ο κίνδυνος ενός ενήλικα να αναπτύξει καρκίνο του παχέος εντέρου είναι 6% ή 1 πιθανότητα στις 18.

Αυτός ο τύπος καρκίνου είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνισή του, όπως, η ηλικία, τα γονίδια και ο τρόπος ζωής.

Από τους τελευταίους, ένας από τους πλέον επιστημονικά μελετημένους είναι η διατροφή — ιδιαίτερα οι κακές διατροφικές συνήθειες που συχνά οδηγούν επίσης σε παχυσαρκία.

Ποια τρόφιμα όμως έχουν κατηγορηθεί πως αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής του;

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πολύ πλούσια σε κόκκινο κρέας σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Το «κόκκινο κρέας» ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως «το κρέας των μυών των θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένου του βοείου κρέατος, του μοσχαριού, του χοιρινού, του αρνιού, του προβάτου, του αλόγου και της κατσίκας».

Μια ανασκόπηση των στοιχείων που υποστηρίζουν αυτή τη συσχέτιση, αναφέρει ότι «η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να σχετίζεται άμεσα με τη συχνότητα εμφάνισης [καρκίνου του παχέος εντέρου] ή έμμεσα επειδή μια διατροφή πλούσια σε κρέας τείνει να είναι χαμηλή σε λαχανικά, φρούτα και φυτικές ίνες».

Μια μελέτη σε πληθυσμούς της Βόρειας Ιταλίας έδειξε ότι τα άτομα που καταναλώνουν κόκκινο κρέας μαζί με αυγά, τυρί και άλλα λιπαρά τρόφιμα - καθώς και επεξεργασμένα άμυλα - σε συχνή βάση έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του ορθού ή του παχέος εντέρου από όσους προτιμούν μια διατροφή βασισμένη σε φυτικές τροφές.

Πιο πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι «μια ημερήσια αύξηση κατά 100 [γραμμάρια] του κρέατος ή κόκκινου κρέατος σχετίζεται με 12-17 τοις εκατό αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου». 

Τέλος, το 2015, μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο επεσήμανε ότι κάθε μερίδα 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος, όπως μπέικον ή σαλάμι, που καταναλώνεται καθημερινά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18. τοις εκατό. 

Όλα τα παραπάνω στοιχεία οδήγησαν τον ΠΟΥ να ταξινομήσει τα επεξεργασμένα κρέατα ως «καρκινογόνα για τον άνθρωπο».

Η ζημιά που προκαλείται από τις ανθυγιεινές δίαιτες έγινε ξανά είδηση το 2018, όταν μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The BMJ ανέφερε ότι τα «υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα» μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων τύπων καρκίνου. 

Αφού λοιπόν η υψηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων συμβάλλει στον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, τι πρέπει να τρώμε για να προστατευτούμε;

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση Καρκίνου, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες θα μπορούσε να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου, και πολλές υπάρχουσες μελέτες φαίνεται να υποστηρίζουν αυτή τη συμβουλή.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Loma Linda στην Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ μια άλλη μελέτη του 2017, ανέφερε ότι όσο πιο χρωματιστό το γεύμα τόσο το καλύτερο και ότι τα άτομα πρέπει να επικεντρωθούν στην ενσωμάτωση ενός «ουράνιου τόξου» από φρούτα και λαχανικά στη διατροφή τους.

Πρόσφατα, οι ερευνητές απομόνωσαν επίσης μια σειρά από στοιχεία τυπικά της μεσογειακής δίαιτας που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. 

Τα άτομα με χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης αυτής της πάθησης έτρωγαν πολλά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και ψάρια και πουλερικά, αντί για κόκκινο κρέας, και έπιναν λίγο αλκοόλ και αναψυκτικά.

Με πληροφορίες από medicalnewstoday
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v